Tonitza conduce topul celor mai bine vânduţi artişti români în licitaţii în ultimii zece ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/tonitza-conduce-topul-celor-mai-bine-vanduti-artisti-romani-in-licitatii-in-ultimii-zece-ani/

Nicolae Tonitza conduce clasamentul celor mai bine vânduţi artişti români în licitaţiile publice din ultimii zece ani, potrivit Topului 100 al celor mai valoroşi pictori români lansat, luni, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală. Potrivit unui comunicat al Casei Artmark remis, marţi, AGERPRES, topul este condus de Nicolae Tonitza cu opera „În iatac”, adjudecată la Licitaţia […]

Un articol de Andrada Văsii|30 octombrie 2012

Nicolae Tonitza conduce clasamentul celor mai bine vânduţi artişti români în licitaţiile publice din ultimii zece ani, potrivit Topului 100 al celor mai valoroşi pictori români lansat, luni, la Palatul Cesianu-Racoviţă din Capitală.

Potrivit unui comunicat al Casei Artmark remis, marţi, AGERPRES, topul este condus de Nicolae Tonitza cu opera „În iatac”, adjudecată la Licitaţia de iarnă a Artmark din 2011, cu preţul record de 290.000 de euro.

Pe locul doi se situează Nicolae Grigorescu cu „Ţărăncuţă odihnindu-se”, adjudecată în Licitaţia de Art Nouveau şi Romantism a Artmark, în 2011, la 270.000 de euro, iar pe trei Camil Ressu cu opera „Aişe”, cumpărată la Licitaţia de vară a aceleiaşi case, în 2009, la 160.000 de euro.

Acelaşi clasament relevă că locul patru este ocupat de Ştefan Luchian cu lucrarea ”Flori de primăvară”, adjudecată în Licitaţia de primăvară a Artmark, din 2011, la 155.000 de euro, locul cinci de Ioan Andreescu cu ”Ulcică cu flori de câmp” (adjudecată în Licitaţia Vechi Maeştri ai Picturii Româneşti, Artmark, 2011, la 135.000 de euro), locul şase de Marcel Iancu cu ”Port” (adjudecată în Licitaţia de Vară, Artmark, 2009, la 130.000 de euro), locul şapte de Ion Ţuculescu cu ”Mare fermecătoare” (adjudecată în Licitaţia de Primăvară, Artmark, 2011, la 105.000 de euro), locul opt de Theodor Pallady cu ”Nud cu eşarfă galbenă” (adjudecată în Licitaţia Alis, martie 2007, la 75.758 de euro), locul nouă de Victor Brauner cu ”Portret pentru mai târziu/Portretul lui Ion Minulescu” (adjudecată în Licitaţia de Avangardă şi Expresionism, Artmark, 2012, la 75.000 de euro), iar locul zece de Constantin Artachino cu ”Scenă din Dobrogea” (adjudecată în Licitaţia de Orientalism, Artmark, 2011, la 67.500 de euro).

Topul celor mai bine vânduţi artişti în licitaţiile publice din ultimii zece ani, alături de Top 300 cei mai bogaţi români, a fost lansat, în premieră, de revista Capital la Palatul Cesianu-Racoviţă.

La dineu au participat personalităţi marcante ale mediului de afaceri şi politic, oameni de cultură, iar în cadrul prezentării au luat cuvântul: Horia Roman Patapievici, Alexandru Bâldea (acţionar majoritar Artmark), Oana Osman (redactor-şef Capital), Miron Manega (jurnalist) şi Eugen Voicu (preşedinte Certinvest).

Prima ediţie a albumului de colecţie Top 100 cei mai valoroşi pictori români conţine şi un supliment cu cele mai îndrăgite pictoriţe şi sculptoriţe, cei mai valoroşi artişti contemporani şi artişti consacraţi în străinătate. Pentru prima dată, publicul va afla şi cine sunt cei mai împătimiţi colecţionari de artă din România.

Miercuri, investitorii vor avea ocazia să adjudece noi lucrări la Licitaţia de Toamnă – Mari Maeştri ai Picturii Româneşti a Artmark, care va avea loc la J.W.Marriott Grand Hotel şi care cuprinde 135 de lucrări semnate de cei mai bine cotaţi artişti români, respectiv Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ion Andreescu, Corneliu Baba, Gheorghe Petraşcu. Lucrările din Licitaţia de Toamnă – Mari Maeştri ai Picturii Româneşti mai pot fi admirate, miercuri, în cadrul expoziţiei organizate la J.W.Marriott Grand Hotel.

Sursa: Agerpres

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.