Top 10: Cele mai bune cărți de ficțiune din toate timpurile
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-10-cele-mai-bune-carti-de-fictiune-din-toate-timpurile/

V-aţi planificat deja lecturile de vacanţă? Pe lângă cele mai recente apariţii, poate v-aţi hotărât să-i recitiţi pe clasici – Tolstoi, Dickens, Flaubert, Dostoievski. Romanele lor formează topul celor mai bune cărţi ale tuturor timpurilor.

Un articol de Liliana Matei|13 iulie 2015

Pentru volumul „Top Zece: Scriitorii își aleg cărțile preferate” (publicat în 2007), editorul J. Peder Zane i-a rugat pe 125 dintre cei mai importanți scriitori contemporani (englezi și americani) să creeze o listă cu 10 lucrări, pe care ei le consideră cele mai importante opere de ficțiune ale tuturor timpurilor – romane, povești, piese de teatru, poezii.

Printre autorii abordați de Zane au fost Norman Mailer, Annie Proulx, Stephen King, Jonathan Franzen, Claire Messud, Margaret Drabble, Michael Chabon, Peter Carey. Fiecare a ales zece capodopere și le-a acordat puncte, de la 1 la 10. Cinci titluri au primit cele mai multe puncte: Anna Karenina, Doamna Bovary, Război și Pace, Lolita, Aventurile lui Huckleberry Finn.

Mai jos sunt topurile obținute, conform punctajelor primite de la scriitori:

Top 10 cărți din secolul XIX

410DdHfEHhL._SX329_BO1,204,203,200_

 

1. Anna Karenina, de Lev Tolstoi

„Tolstoi este cel mai mare prozator rus. Iar măreția lui se datorează calității rare de a se adapta la statura noastră, la ritmul nostru. Proza lui e ritmată de bătăile propriei noastre inimi, iar personajele sale par să se miște la fel de firesc în lumea noastra ca trecătorii care ni se perindă pe sub ferestre în timpul lecturii.” (Vladimir Nabokov)

2. Doamna Bovary, de Gustave Flaubert

,,De la primele pagini, puterea de convingere a cărții a acționat instantaneu asupra mea, asemenea unei vrăji, căreia nu mă puteam sustrage. De mulți ani, nici un roman nu-mi captase atât de iute întreaga atenție, ștergând într-o asemenea măsura realitatea înconjurătoare și cufundându-mă într-atât în universul lui narativ“, spunea Mario Vargas Llosa despre ,,Doamna Bovary”.

3. Război și pace, de Lev Tolstoi

Tolstoi a lucrat la „Război şi pace” timp de şase ani, din 1863 până în 1869, pornind de la diverse fragmente pe care le avea de câţiva ani, astfel dezvoltând povestea şi personajul eroului principal. Romanul redă evenimentele din timpul invaziei lui Napoleon văzută prin prisma destinului câtorva familii ruseşti şi în special prin ochii a două personaje, prinţul Andrei Bolkonski şi Pierre Bezuhov, care încearcă să descopere sensul vieţii.

4. Aventurile lui Huckleberry Finn, de Mark Twain

5. Povestiri, de Anton Cehov

6. Middlemarch, de George Eliot

7. Moby-Dick, de Herman Melville

8. Marile speranțe, de Charles Dickens

9. Crimă și pedeapsă, de Feodor Dostoievski

10. Emma, de Jane Austen

Top 10 cărți din secolul XX

1. Lolita, de Vladimir Nabokov

2. Marele Gatsby, de F. Scott Fitzgerald

3. În căutarea timpului pierdut, de Marcel Proust

4. Ulise, de James Joyce

5. Oameni din Dublin, de James Joyce

6. Un veac de singurătate, de Gabriel Garcia Marquez

7. Zgomotul și furia, de William Faulkner

8. Spre far, de Virginia Woolf

9. Colecția completă de povestiri, de Flannery O’Connor

10. Foc palid, de Vladimir Nabokov

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.