Top 10 cele mai citite cărți Litera în 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-10-cele-mai-citite-carti-litera-in-2020/

Editura Litera a anunţat care sunt lecturile de top alese de cititori în anul care tocmai se încheie, atât pentru cărţile tipărite, cât şi pentru cele în format digital.

Un articol de Liliana Matei|21 decembrie 2020

1. Pacienta tăcută de Alex Michaelides. Un bestseller de neegalat, considerat unul dintre cele mai fascinante thrillere psihologice din ultimii ani. Numit de critici „thrillerul perfect”,  romanul spune o poveste inteligentă și șocantă despre un act de violență extrem al unei femei împotriva soțului ei – și despre un terapeut obsedat să descopere motivul din spatele acestui act.

2. Povestea mea de Michelle Obama. Autobiografia fostei prime doamne a Statelor Unite ale Americii continuă să stârnească un interes viu printre cititorii din toată lumea, inclusiv, firește, din România. Cu peste 14 milioane de exemplare vândute la nivel global, Povestea mea rămâne una dintre cele mai admirate și dezbătute povești inspiraționale.

3. Pământ american de Jeanine Cummins. Cea mai controversată carte a anului 2020, recomandată de Oprah în celebrul său club de lectură. Scrisă cu măiestrie și plină de o umanitate profundă, sfâșietoare, Pământ american este genul de carte care te marchează și te schimbă fundamental, unul dintre cele mai importante romane contemporane.

4. Gândește ca un călugăr de Jay Shetty. O carte extrem de necesară în contextul social actual, scrisă de superstarul social media, gazdă a podcastului #1 On Purpose, Gândește ca un călugăr transformă înțelepciunea atemporală deprinsă pe când Shetty era călugăr în pași practici pe care îi poate face oricine, zi de zi, pentru a duce o viață mai puțin marcată de anxietate și mai plină de sens. Alegând această carte, cititorii înțeleg de ce negativismul este contagios, cum pot să-și controleze tendința de a gândi prea mult, cum să-și folosească frica, de ce nu pot găsi fericirea atunci când o caută, cum să aibă câte ceva de învățat de la toți cei pe care-i întâlnesc și multe altele.

5. Darul stelelor de Jojo Moyes. Un nou bestseller în topul preferințelor cititorilor români, semnat de cea mai bună autoare contemporană din Marea Britanie. Cartea se inspiră dintr-o remarcabilă poveste adevărată și ne prezintă cinci femei incredibile, care se vor dovedi la fel de ușor de îndrăgit ca Lou Clark, eroina de neuitat a romanului Înainte să te cunosc.

6. Vindecarea copilului interior de Stefanie Stahl. O carte-fenomen, vândută în Germania în peste 500 000 de exemplare și tradusă în peste 20 de limbi, care abordează un subiect sensibil pentru toți: cum să ne redobândim încrederea în sine? Cu ajutorul exercițiilor practice propuse de autoare, aclamate de specialiști și cititori din întreaga lume, ne vom descoperi resursele și vom găsi răspunsuri la întrebări pe care ni le-am pus dintotdeauna.

7. Pământul făgăduinței, volumul I, de Barack Obama. Cea mai așteptată carte de memorii a anului sparge recordurile mondiale de vânzări și este pe cale să devină cea mai vândută carte de memorii a unui fost președinte SUA. Reflectând la perioada în care a fost președinte, Obama relatează într-o manieră emoționantă și foarte personală felul cum s-au scris pagini întregi de istorie și îi poartă pe cititori într-o călătorie irezistibilă, pornind de la cele mai timpurii ambiții politice ale sale până la noaptea istorică din 4 noiembrie 2008, când a fost ales al 44-lea președinte al SUA și primul afro-american care ocupa cea mai înaltă funcție în stat.

8. Dincolo de stele de Kristin Hannah. Un roman emoționant despre iubire, maternitate, pierdere și noi începuturi, care ne amintește că acolo unde există viață există și speranță, iar acolo  unde există iubire există și iertare. O poveste plină de forță, care demonstrează, o dată în plus, de ce Kristin Hannah este una dintre cele mai iubite scriitoare contemporane și mereu în topul preferințelor cititorilor români.

9. Cele șapte surori. Sora Furtună (Povestea lui Ally) de Lucinda Riley. Volumul preferat de cititori din electrizanta serie a celebrei autoare de bestselleruri. Lucinda Riley, ale cărei cărți au fost traduse în peste 37 de limbi și s-au vândut în peste 20 de milioane de exemplare în toată lumea, fascinează și stârnește de fiecare dată curiozitatea cititorilor cu noi povești pline de aventuri emoționante.

10. Respirație în doi de Nicholas Sparks. Unul dintre cei mai iubiți povestitori ai lumii, ale cărui romane s-au vândute în peste 100 de milioane de exemplare la nivel internațional, intră rapid în topul preferințelor cititorilor cu această nouă carte apărută în premieră în România, la Editura Litera. Sparks este recunoscut pentru măiestria desăvârșită cu care scrie romane de dragoste, iar acest titlu nu face excepție.

Cititorii care preferă cărțile în format ebook au adăugat cel mai adesea pe lista lor: titlurile bestseller #1 New York Times ale scriitoarei Jennifer L. Armentrout, thrillerul absolut Pacienta tăcută de Alex Michaelides, O dată pentru totdeauna de Sarah Dessen, roman din noua colecție New Moon dedicată tinerilor de toate vârstele, titluri celebre de psihologie și dezvoltare personală, dar și Patria de Fernando Aramburu, roman aclamat pe plan internațional și recent ecranizat de HBO, o carte de mare clasă ce a spart toate recordurile de vânzări în Spania.

Detalii despre fiecare titlu găsiți și pe site-ul editurii, Litera.ro.

 

 

27
/10
/21

În toamna aceasta, la editura EIKON au apărut două cărţi-eveniment, semnate de prozatoarea Andreea Nanu: „Cum vă place”. Cronică de teatru, operă şi film şi „Eternitatea. Şi încă o zi”. Teatrul lui Andrei Şerban.

27
/10
/21

În Ţinutul nomazilor: cum să supravieţuieşti în America secolului 21 publicată de Editura Trei, jurnalista Jessica Bruder specializată în reportaje despre subculturi surprinde nașterea unei noi categorii sociale, a unui nou stil de viață. America aflată „sub radarul economic” este formată din „americanii în vârstă, scăpătați și itineranți” pentru care speranța unei vieți mai bune ia forma unui drum nesfârșit de-a lungul și de-a latul țării, în căutare de slujbe sezoniere ca să supraviețuiască.

25
/10
/21

Reprezentanța Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Editura Impedimenta, Círculo de Bellas Arte, Școala de arte SUR, Universitatea Complutense din Madrid, Facultatea de Filologie și Librăria Rafael Alberti organizează o serie de întâlniri literare ale scriitorului Mircea Cărtărescu, în perioada 26-27 octombrie 2021.

18
/10
/21

Din 15 octombrie, a intrat în librării „Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată” de Suleika Jaouad, volum publicat în limba română de Editura Humanitas, în colecția „Memorii/Jurnale” (traducere de Ines Simionescu, Anca Lăcătuş şi Andreea Niţă). La 22 de ani, autorea primea un diagnostic înfricoșător: leucemie, cu 35% șanse de supraviețuire. Aceasta este povestea ei!

16
/10
/21

După ce a publicat jurnalul lui Dostoievski și o parte din scrisorile lui Cehov, Editura Polirom a tipărit recent o a doua ediție a scrierilor extraliterare ale lui Bulgakov, sub titlul „Corespondență. Jurnale”, în traducerea semnată de Ana-Maria Berzuleanu și cu prefața lui Ion Vartic.

11
/10
/21

Editura Humanitas vă invită marți, 12 octombrie, ora 19.30, online&live, la o discuție despre acest volum la care vor participa Alexandru Stermin, Carmen Strungaru, etolog, și Ciprian Mihali, profesor de filosofie contemporană la Universitatea Babes Bolyai. Moderator: Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință la Radio România Cultural. Partener: Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

11
/10
/21

Vaclav Smil nu are telefon mobil, apare rar în public și crede că doar „Cifrele nu mint”. Un adevărat maestru al interpretărilor statistice, Vaclav Smil este un artist care descrie lumea prin intermediul cifrelor. „Aștept fiecare nouă carte a lui Smil așa cum așteaptă unele persoane un alt film din seria Războiul Stelelor”, spunea Bill Gates despre omul de știință de origine cehă.

08
/10
/21

Romanul „Ereditate” (Editura Trei, 2021), semnat de tânărul scriitor francez Miguel Bonnefoy, a fost recompensat cu Premiul Librarilor în acest an în Franța și desemnat alegerea României la Premiul Goncourt 2020. „Un roman magic", după cum sublinia publicația Le Figaro.

08
/10
/21

„Big Sur”, „capodopera lui Kerouac”, după cum o numea scriitorul și criticul american Richard Meltzer, recent apărută în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Vlad Pojoga, este cartea pe care v-o propunem pentru acest sfârșit de săptămână.