Top 10 picturi celebre – Ştiaţi că…?
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-10-picturi-celebre-stiati-ca/

Într-o zi de 28 mai (1999), după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină, era expusă din nou publicului. Vizitatorii au obligaţia de a privi de departe pânza şi nu pot rămâne în faţa tabloului mai mult 15 minute.

Un articol de Petre Ivan|28 mai 2015

Iată, în cele ce urmează, un top al celor mai celebre 10 picturi din toate timpurile, stabilit în funcţie de popularitatea picturilor şi numărul de reproduceri.

Mona Lisa (Gioconda) – Leonardo da Vinci

Mona Lisa, cunoscută şi sub numele de “Gioconda”, celebra pictură a lui Leonardo da Vinci, a fost realizată între anii 1503 – 1506, în timpul Renaşterii,

Mona Lisa (Gioconda) - Leonardo da Vinci

Mona Lisa (Gioconda) – Leonardo da Vinci

la Florenta (Italia). Tabloul reprezinta o femeie cu expresie gânditoare şi un suras enigmatic, abia schiţat.

Cina cea de Taină –  Leonardo da Vinci

“Cina cea de Taina”, o pictură murală a lui Leonardo da Vinci, realizată în secolul al 15-lea. Este una din cele mai celebre picturi din istoria universală a artelor şi se găseşte în biserica “Santa Maria delle Grazie” din Milano. Executata in tempera si ulei, aplicate pe un strat dublu de ipsos, opera măsoară 460 cm x 880.

Capela Sixtină din Vatican – Michelangelo

Capela Sixtina din Vatican este astăzi una dintre cele mai faimoase galerii de artă din întreaga lume. Cupola Capelei Sixtine a fost pictată de Michelangelo Buonarroti în 4 ani (1508 – 1512). Deşi ar fi trebuit să picteze figurile celor 12 Apostoli, când lucrarea a fost desăvârşită cuprindea peste 300 de figuri pe o suprafaţă de aproape 500 de metri pătraţi.

Fata cu un cercel de perlă –  Johannes Vermeer

“Fata cu un cercel de perlă” este capodopera absolută a pictorului olandez Johannes Vermeer,  numită şi “Mona Lisa Nordului” sau “Mona Lisa olandeză“. Această operă, păstrată azi în Galeria Mauritshuis din Haga, este un portret al unei fete cu un cercel dintr-o perlă în formă de strop de lacrimă. Lipsa background-ului (aceasta operă are un fundal foarte întunecat, apropiat de negru) îi creează picturii un puternic efect tridimensional şi îi stabileşte punctul de focalizare în cercelul de perlă.

Fata cu un cercel de perlă -  Johannes Vermeer

Fata cu un cercel de perlă – Johannes Vermeer

Naşterea lui Venus –  Sandro Botticelli

“Naşterea lui Venus”, de Sandro Botticelli,  este una dintre cele mai recognoscibile imagini din istoria artei. Aceasta operă, realizata în 1486 cu tempera pe panză, are dimensiunile 172,5 cm x 278,5 cm şi este păstrata în Galeria Uffizi din Florenţa.

Crini de apă –  Claude Monet

“Crini de apă” (“Water Lilies” sau “Nympheas“) este o serie de aproximativ 250 de picturi în ulei ale impresionistului francez Claude Monet. Aceste opere înfăţişează gradina de flori a artistului de la Giverny şi au fost centrul producţiei sale artistice în ultimii sai 30 de ani de viaţă, majoritatea fiind pictate în timp ce Monet suferea de cataractă.

Bal la Moara de la Galette – Pierre-Auguste Renoir

“Bal la moara de la Galette” este o pictură impresionistă în ulei pe pânză din 1876 a artisului francez Pierre-Auguste Renoir, aflată în Muzeul d’Orsay din Paris. Pictura redă o după-amiază de duminică obişnuită la Moara de la Galette din districtul Montmartre din Paris. La sfârşitul secolului 19, muncitorii parizieni se găteau şi îşi petreceau timpul în acele locuri dansând, bând şi consumând prăjituri numite “galette“.

 Persistenta memoriei - Salvador Dali

Persistenta memoriei – Salvador Dali

Noaptea înstelată –  Vincent van Gogh

O alta pictură faimoasă în întreaga lume este “Noaptea înstelată” – cea mai bună operă a artistului olandez post-impresionist Vincent van Gogh. Pictată în 1889 în ulei pe panză,  pictura este una dintre cele mai uşor de recunoscut, dar şi cele mai replicate şi căutate din lume. În prezent, “Noaptea înstelată” se află în Muzeul de Artă Moderna din New York.

Persistenţa memoriei – Salvador Dali

Una dintre cele mai renumite picturi din lume este “Persistenţa memoriei”, faimoasa creaţie a pictorului spaniol Salvador Dali. Realizată în 1931 în ulei pe pânză, pictura se găseşte la Muzeul de Artă Moderna din New York.

Rondul de noapte – Rembrandt

“Rondul de noapte” este numele obişnuit al celei mai cunoscute opere a pictorului olandez Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Pictat între anii 1640 – 1642, în ulei pe pânză,  tabloul se găseşte în Rijksmuseum din Amsterdam.

Foto: Top 10 picturi celebre – wikipedia

04
/11
/22

Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC) şi BD Historia aduc o nouă expoziție temporară în luna noiembrie, intitulată „Reconstituire istorică în benzi desenate - Revolta anticomunistă Braşov 15 Noiembrie 1987”.

04
/11
/22

Începând din 4 noiembrie, la ARCUB - Hanul Gabroveni se deschide „Secvenţe expoziţionale din Bucureşti”, expoziţie ce prezintă istoria spaţiilor expoziţionale din Capitală printr-o selecţie de fotografii din Colecţia de imagini a istoricului de artă şi fotografului Mihai Oroveanu.

02
/11
/22

Între 7 şi 29 noiembrie 2022, expoziția „Helmut Stürmer. Decor/Costum/Desen” de la ARCUB – Hanul Gabroveni reconstruiește parcursul profesional al artistului Helmut Stürmer, scenograf de teatru, operă şi film, creator de costume şi light designer.

01
/11
/22

Concepute pe o gamă variată de teme, de la hieroglifele și cetățile Antichității la creația iconoclastă a artiștilor contemporani, expozițiile momentului din muzeele europene își provoacă vizitatorii să ia parte la experiențe de nerefuzat.

01
/11
/22

Asociația Docuart lansează înscrierile pentru cursurile gratuite de film, teatru și fotografie documentară, organizate în cadrul proiectului Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului.

28
/10
/22

Astăzi, 28 octombrie 2022, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a avut loc conferința de încheiere a proiectului MoldArte, un proiect finanțat de EUNIC prin programul European Spaces for Culture și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Goethe-Institut București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.

26
/10
/22

Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din țară, prezintă în cadrul ediției a X-a, o artistă neconvențională, cu un parcurs atipic la fel ca personalitatea sa: Lilian Theil. Născută la Brașov în 1932, artista are o tehnică specială (appliqué): „pictează” cu acul de cusut și creează artă profund încărcată de simboluri contemporane din haine pe care nu le mai poartă.

24
/10
/22

De joi, 27 octombrie până la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vârstă cuprinsă între 15-18 ani sunt invitați să participe la etapa a doua a proiectului „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, în cadrul căreia vor realiza patru instalații artistice ce au ca temă imaginarea viitorului, tinerii având astfel ocazia de a deveni creatorii unei lumi capabile să-i integreze pe ei și pe cei din generațiile următoare.

21
/10
/22

Finalul lunii octombrie aduce două expoziții noi în spațiile neconvenționale ale Celulei de Artă – pe 22 octombrie, la Galeria Verticală by Celula de Artă, găzduită de Random Space (str. Popa Petre nr. 21) va avea loc vernisajul „Let’s run back to a zero point. Look inside” a artistei Marina Aristotel, iar pe 24 octombrie, la Celula de Artă din Bd. Carol nr. 53, Daniel Loagăr aduce „Protoype for Future Cities”.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.