Top 10 romane de dragoste de citit într-o viață
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-10-romane-de-dragoste-de-citit-intr-o-viata/

Romanul de dragoste are milioane de fani în toată lumea, iar de-a lungul istoriei multe dintre titluri au iscat scandaluri serioase. Ziarul Metropolis vă oferă un top al celor mai frumoase romane de dragoste din toate timpurile, zece poveşti pe care trebuie să le citeşti într-o viaţă.

Un articol de Monica Andronescu|6 noiembrie 2016

De la momentul la care romanul a cucerit literatura, devenind cel mai iubit tip de scriitură, romanul de dragoste și-a câștigat un loc aparte în preferințele cititorilor. Mii de astfel de romane se scriu anual în întreaga lume și devin bestseller-uri. Ziarul Metropolis a alcătuit un top al celor mai frumoase zece romane de dragoste scrise vreodată. Zece romane la sfârșitul cărora vei putea spune că ai descoperit dragostea în aproape toate dimensiunile ei. Iar lista rămâne deschisă…

1.„Anna Karenina” de Lev Tolstoi

Povestea de iubire a Annei Karenina, soția bătrânului Karenin, cu tânărul conte Vronski este una dintre cele mai iubite din întreaga literatură a lumii. Tolstoi oferă un studiu impecabil asupra a ceea ce se cheamă triunghiul conjugal și asupra felului în care iubirea se naște și se stinge, o iubire pasională, vinovată, cu gelozii, suferințe, milă, remușcare, o iubire cu care lumea se sfârșește. De la sfârșitul anilor 1870, când romanul a fost scris, Anna Karenina rămâne până azi un simbol al iubirii nefericite, sfârșite sub roțile trenului…

2.„Dragostea în vremea holerei” de Gabriel Garcia Marquez

Senzaționala poveste de iubire dintre Florentino Ariza și Fermina Daza, care sfidează timpul și timpurile, spațiul și spațiile, care sfidează înseși legile naturii umane, a dat naștere unui dintre romanele emblematice ale secolului 20. Scrisă în inconfundabilul stil al lui Marquez, povestea celor doi începe cu o pasiune devorantă, care însă va fi întreruptă 50 de ani, 9 luni și 4 zile… Timp în care, viețile celor doi curg paralel și totuși se varsă în același râu… Pentru ca la sfârșitul vieții, magic, cei doi să se reîntâlnească și să reia povestea de unde o lăsaseră în urmă cu cinci decenii.

3.„Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Una dintre poveștile clasice de dragoste, scrisă de o femeie, „Mândrie și prejudecată” păstrează și astăzi o doză din gustul unui feminism care de-abia începea să pâlpâie.  Povestea celor cinci surori este plasată la sfârșit de secol al XVIII-lea, într-o lume în care singurul viitor posibil pentru o femeie era să-și găsească un soț și să intre în rândul lumii. Jane Austen creează însă o superbă poveste de dragoste, atipică pentru lumea respectivă, în care frumoasa și inteligenta, dar săraca Elizabeth îl învață pe șarmantul domn Darcy să iubească… Printre crize de orgoliu și peisaje din Anglia rurală, povestea lor se scrie cu un farmec care, iată, o face să rămână peste secole una dintre poveștile de dragoste cele mai emoționante.

4.„Madame Bovary” de Gustave Flaubert

Un roman care a revoluționat literatura, care a stârnit scandaluri, care a șocat la vremea apariției lui, „Madame Bovary” este povestea unei femei care se revoltă pe destinul ce i se rezervă într-o lume în care femeia era lipsită de posibilitatea alegerii reale. Emma Bovary este femeia care, prinsă într-o căsătorie plictisitoare, evadează. Evadează și-și urmează firea și instinctul, care-o îndeamnă să caute acea iubire, acele senzații adevărate, care să-i ofere un grăunte de satisfacție sau de plăcere reală. O ființă complexă, femeia în toată plenitudinea cuvântului, Emma Bovary are și ea în sânge un strop de feminism, care-o împinge să se revolte pe viața plictisitoare care i se oferă și să caute în permanență aventura…

5.„La răscruce de vânturi” de Emily Brontë

O superbă melodramă romantică, povestea lui Emily Brontë rămâne un roman de referință în istoria romanului de dragoste, cu atât mai mult cu cât e vorba de o poveste atipică. Publicat în anul 1847, „La răscruce de vânturi” spune istoria a doi tineri în calea iubirii cărora stă totul… Toată lumea e împotriva lor, iar dragostea lor trece dincolo de moarte, lăsând în roman urmele unui thriller la început de drum. Heathcliff și Catherine își împlinesc iubirea doar dincolo de mormânt.

6.„Pe aripile vântului” de Margaret Mitchell

Povestea lui Scarlett O’Hara și a lui Rhett Butler a devenit celebră în primul rând datorită celebrei ecranizări cu Vivien Leigh și Clark Gable în rolurile principale, dar chiar dincolo de asta, ea rămâne una dintre cele mai puternice povești de dragoste din toate timpurile. În agonia lumii sudului, care se stinge încet, în timpul Războiului Civil din America, o lume din care sclavia dispare pentru totdeauna, iubirea își găsește un traseu ciudat. Relațiile dintre personaje se fac și se desfac, orgoliile dictează, iar în jur lumea moare. Doi oameni care se chinuiesc reciproc și se iubesc cu un fel de neînțelegere orgolioasă încearcă să trăiască împreună…

7.„Sfârșitul aventurii” de Graham Greene

Londra celui de-al Doilea Război Mondial. Sarah Miles și scriitorul Maurice Bendrix trăiesc o poveste de amor pasională și adulterină. Sarah își înșală soțul, un bărbat plictisitor și nepotrivit, pe care însă nu vrea să-l părăsească. Și brusc, iubirea lor se încheie fără explicații. Sarah dispare din viața lui Maurice, care, nefericit caută explicații. Iar explicația stă în jurnalul lui Sarah și e una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste. În timpul bombardamentului, ca să-l salveze de la moarte, Sarah îi promite lui Dumnezeu că va renunța la el…

8.„Pacientul englez” de Michael Ondaatje

Romanul, apărut în anii 90 și datorând și el o mare parte din succes ecranizării, prezintă povestea unei asistente pe nume Hana, care spre sfârșitul războiului, spre finalul anului 1945 se retrage în Toscana. Ajunge acolo însoțită de un bolnav amnezic și desfigurat, ca urmare a unui accident de avion. Noii ajunși îl întâlnesc pe Caravaggio, un om care îl cunoaște îndeaproape pe pacient. Acesta reușește să-l facă pe pacient să-și rememoreze trecutul și mai ales povestea de iubire, imposibilă, de altfel, care i-a trasat un destin teribil.

9.„În noaptea timpului” de Antonio Muñoz Molina

Povestea unei epoci, povestea unei țări, povestea unui război civil care a însângerat și a măcinat Spania înainte de începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, povestea unei familii măcinate ea însăși de alte feluri de războaie, povestea unui bărbat, povestea unei femei, povestea unei iubiri de o frumusețe chinuitoare. Ignacio Abel, un bărbat rupt în două între o iubire devoratoare, pentru o femeie cu mult mai tânără decât el, și datoria față de o familie căreia nu i-a aparținut cu adevărat niciodată. Molina analizează cu o subtilitate psihologică desăvârșită iubirea și neiubirea. Felul cum se naște brusc, într-o seară, la o întâlnire publică, felul cum se dezvoltă, cu o forță nimicitoare, de ambele părți, felul cum îi devorează pe amândoi, făcându-i complici într-o vină, care, la rândul ei îi macină pe amândoi: adulterul.

10.„Doctor Jivago” de Boris Pasternak

Acțiunea are loc undeva între Revoluția Rusă din 1905 și cel de-al Doilea Război Mondial. „Doctor Jivago” spune povestea vieții și a iubirilor unui medic în perioada Revoluției ruse. Părăsind Moscova pentru liniștea Munților Urali, unde spera să-și pună familia la adăpost, Jivago se trezește în plin conflict între albi și roșii. Dragostea lui pentru frumoasa și Lara se consumă pe fundalul cruzimii și al talazurilor revoluției, o reprezentare surprinzătoare a unor vremuri teribile.

01
/03
/14

Danuta Wałęsa, soţia fostului lider legendar al Solidarităţii Lech Wałęsa, autoarea cărţii autobiografice "Visuri şi taine", şi scriitorii Andrzej Stasiuk şi Olga Tokarczuk se numără printre invitaţii Salonului de Carte Bookfest 2014, care se va desfăşura între 28 mai şi 1 iunie, la Romexpo.

21
/02
/14

Scriitorul Mircea Cărtărescu este invitatul special al primei ediţii a Trialogurilor la ArCub, din 27 februarie, de la ora 20.00. Trialoguri la ArCub reprezintă o nouă provocare urbană, adresată tuturor bucureştenilor dornici de a savura un moment special alături de personalităţi marcante din peisajul cultural românesc.

20
/02
/14

Vineri, 21 februarie, la ora 18.00, la Librăria Bastilia, din Bucureşti, Adriana Babeţi împreună cu invitaţii săi vor readuce în atenţia publicului poveştile amazoanelor celebre din istorie, cu prilejul lansării volumului Amazoanele. O poveste, apărut în colecţia „Plural M” a Editurii Polirom, disponibil şi în ediţie digitală.

19
/02
/14

Astăzi, de la ora 16.00, la Librăria „Mihail Sadoveanu” din Bucureşti, actorul Mircea Diaconu va citi fragmente din "La noi, când vine iarna", primul său roman, apărut de curând în colecţia „Fiction Ltd.”a Editurii Polirom, în ediţie revăzută.

18
/02
/14

“Balcicul este Balcic, tocmai fiindcă peste Balcicul real, şi transfigurându-l, s-a aşezat un Balcic imaginar” – spune Lucian Boia în noua sa carte. Volumul va fi lansat joi, 20 februarie, de la ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, în prezenţa autorului.

18
/02
/14

Astăzi, de la ora 19.00, Librăria Humanitas Cişmigiu organizează prima întâlnire din acest an a Clubului Cărţile Denisei. Ediţia este dedicată scriitorului francez Eric Emmanuel Schmitt şi volumului de povestiri “Visatoarea din Ostende“ - bestseller Gaudeamus 2013. Participă: Radu Gabrea, Alice Năstase, Silvia Dumitrache şi actriţa Ilinca Goia.

16
/02
/14

Romanul Matei Brunul, cel mai recent titlu semnat de Lucian Dan Teodorovici şi una dintre cele mai premiate şi elogiate apariţii editoriale ale anului 2011, apărut în două ediţii la Polirom (2011, 2014), va fi tradus şi în Turcia. Ediţia în limba turcă va apărea în 2015, la Editura Dedalus.

12
/02
/14

Romanul „Dragoste” de Isabel Allende va fi lansat joi, 13 februarie, de la ora 19.00, chiar înainte de Valentine’s Day. Marina Constantinescu şi Denisa Comănescu vor vorbi despre cele mai frumoase pagini de dragoste scrise de Allende, ]n timp ce companiamentul muzical va fi asigurat de Maxim Belciug la chitară clasică.

10
/02
/14

Volumul Metafizica detectivului Marlowe, semnat de publicistul, eseistul şi profesorul Mircea Mihaies, publicat la Editura Polirom (2008), a apărut recent la Editura Lexington Books din Statele Unite ale Americii, cu titlul The Metaphysics of Detective Marlowe: Style, Vision, Hard-Boiled Repartee, Thugs, and Death-Dealing Damsels in Raymond Chandler's Novels.

06
/02
/14

„Una dintre cărţile de memorialistică cele mai remarcabile şi mai frumoase din epoca modernă”, astfel cataloga Caroline Moorehead, biograf celebru şi jurnalist, Portretul unei familii turcesti. O poveste din Istanbului de altădată. Cartea scrisă de Irfan Orga a apărut în colecţia „Eseuri&Confesiuni” a Editurii Polirom.

05
/02
/14

Colin Thubron este considerat unul dintre cei mai valoroși scriitori britanici ai ultimelor decenii. Pasiunea pentru călătorii s-a reflectat mereu ȋn opera sa. Ȋn 2013, la editura Polirom a apărut „Redescoperind Drumul Mătăsii. Din China și munții Asiei Centrale ȋn Iran și Turcia” o carte surprinzătoare, de o sensibilitate frapantă.

05
/02
/14

Tradus recent în limba maghiară, romanul Zogru, de Doina Ruşti, a apărut la Editura Sétatér Kulturális Egyesület. Versiunea traducătoarei Szenkovics Enikő a făcut obiectul bursei „Franyó Zoltán”, oferită de guvernul maghiar, iar editarea cărţii se datorează Fundaţiei „Communitas”.

01
/02
/14

Romanul Proorocii Ierusalimului (ediţia a III-a, Cartea Românească, 2009; ediţia a IV-a, Polirom, 2012), de Radu Aldulescu, a apărut în limba maghiară, la Editura Napkút, în traducerea lui Kirilla Terez.