Top 10 scheciuri celebre – cele mai amuzante momente de Revelion
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-10-scheciuri-celebre-cele-mai-amuzante-momente-de-revelion/

Vă e dor de Revelioanele de altădată, cu scheciuri atât de bine ticluite încât deveneau sursă de bucurie toată luna ianuarie, la birou, în autobuz, la coada la pâine? Ziarul Metropolis continuă topul celor mai amuzante astfel de momente.

Un articol de Ziarul Metropolis|30 decembrie 2013

Vă e dor de Revelioanele de altădată, cu scheciuri atât de bine ticluite încât deveneau sursă de bucurie toată luna ianuarie, la birou, în autobuz, la coadă la pâine? Vă propunem un top al celor mai amuzante astfel de momente. Astăzi – partea a doua.

Mâine, chiar înainte de Revelion, vă prezentăm scheciurile care ocupă primele trei locuri în topul nostru.

Momentele din programul de Anul Nou erau nu doar o gură de aer proaspăt, ci și o posibilitate de a-i admira pe marii actori ai epocii (printre care Toma Caragiu, Amza Pellea, Dem Rădulescu). În mare parte, ei  și-au dobândit notorietatea grație nu atât teatrului, cât emisiunilor de la televizor. (Un Revelion, înainte de 1989, avea 17 milioane de spectatori.) Emisiunile acestea au dispărut după Revoluție.

De ce nu mai avem scheciuri ca altădată? A explicat Dan Mihăescu (unul dintre autorii textelor interpretate de Toma Caragiu) acum câțiva ani, pentru ziarul Adevărul: ,,Când lucram la Revelioanele TVR de dinainte de ‘89, după ce scriam scheciurile, mă întâlneam cu actorii şi făceam lectură la masă, ca la teatru. Râde lumea acum dacă aude asta. Cine mai face azi aşa ceva când există «Sfântul Prompter?». Actorul vine la filmare şi nici nu ştie ce joacă. Întreabă: «Eu cine sunt?» «Eşti valetul! », i se răspunde. Şi începe să curgă un text pe prompter, iar valetul citeşte: «Bună ziua, domnule Conte!»”.

Ieri am început să prezentăm Top 10 scheciuri celebre: Pe locul 10, Mitică Popescu și Florin Zamfirescu joacă în „Danga Langa“, de Octavian Sava (1988). Locul 9 îi revine lui Amza Pellea cu ,,Nea Mărin, Momente” (1978). Pe locul 8 e Florin Piersic, în ,,Castravetele” (1987), iar, pe 7, Horațiu Mălăele – ,,Calcule după petrecere” (1990).

Citiți și: Top 10 scheciuri celebre – mari actori români în Revelioanele de altădată

Locul 6

Marin Moraru și Marian Hudac – ,,Aspirina și piramidonul”, de Mircea Crișan, Alexandru Andy și Radu Stănescu, 1988

Locul 5

Tamara Buciuceanu-Botez  – ,,Noi seara nu mâncăm!”, în regia lui Petre Bokor, 1976

Despre Tamara Buciuceanu-Botez, cu hazul ei molipsitor, Horaţiu Mălăele spunea că este „robustă ca o locomotivă germană, puternică şi violentă ca bomba de la Los Alamos, mieroasă sau mieunată ca pisicile desenelor animate… o imensă uzină plutitoare pe oceanul artelor atât de dramatice, o minune singulară, născută anume să ne uluiască”.

Locul 4

Dem Rădulescu – ,,În tren” (fragment din emisiunea ,,Întâlnirea de sâmbătă seara”, 1975)

 Topul pe care vi-l propunem reflectă opțiunile redactorilor de la Ziarul Metropolis. (Imaginile fac parte din arhiva TVR.) Vă invităm şi pe dumneavoastră să faceţi topuri alternative, pentru a ne aminti împreună de momentele de umor din anii ’70 și ’80.

Foto: Tamara Buciuceanu (cinemagia.ro)

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.