Top 5 cele mai așteptate expoziții din Europa din toamna aceasta
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-5-cele-mai-asteptate-expozitii-din-europa-din-toamna-aceasta/

Perturbată de măsurile impuse de pandemia COVID-19, viaţa culturală din toată lumea face eforturi să se întoarcă la normal.

Un articol de Dana Ionescu|11 septembrie 2020

Nenumărate evenimente au fost anulate, dar instituțiile depun eforturi pentru restabilirea normalității. Și viața expozițională se străduiește să țină pasul cu vremurile. Deși s-au suspendat și s-au anulat manifestări importante, unele au rămas pe agendă și au cu ce să atragă publicul.

Ziarul Metropolis vă propune un top 5 al celor mai așteptate expoziții din Europa din toamna anului 2020.

1.

„Matisse, comme un roman”, Centre Pompidou, Paris.

Cu ocazia celor 150 de ani de la nașterea importantului pictor francez, Centre Pompidou nu pregătește o expoziție academică, ci una care să pună în lumină legătura dintre pictura lui și literatură, dintre pictor și diferiți scriitori din cercul său. Cei care vor merge la evenimentul de la Palatul Beaubourg din Paris în perioada 21 octombrie 2020 – 22 februarie 2021 vor vedea cea mai mare expoziție Matisse organizată în Franța după cea care a avut loc la Grand Palais în 1970. Viața și opera lui prezentate, așa cum anunță și titlul, ca un roman, unul în nouă capitole, vor fi reconstituite prin expunerea a diferite creații aflate în proprietatea centrului, într-un discurs integrator, amplu, care privește din multiple perspective arta lui Matisse.

2.

„Andy Warhol”, Tate Modern, Londra.

Până în 15 noiembrie, cine ajunge la Londra poate vizita prima retrospectivă importantă Andy Warhol organizată la Tate Modern în ultimii douăzeci de ani. Marilyn Monroe și Coca-Cola în imagini iconice, precum și lucrările cu celebrele cutii de supă Campbell i-au asigurat artistului un loc în posteritate și au fost incluse în expoziție. De asemenea, vizitatorii vor putea vedea și creații mai puțin cunoscute, unele dintre ele expuse acum pentru prima dată în Marea Britanie. 25 de lucrări din seria „Ladies and Gentlemen” se văd acum pentru prima dată după treizeci de ani, au anunțat organizatorii, care consideră oportună această retrospectivă a unei opere care a provocat prezentul și a schimbat semnificativ istoria artei.

3.

„Kimono: Kyoto to Catwalk”, Victoria and Albert Museum, Londra.

Tot în capitala Marii Britanii se mai poate admira, până pe 25 octombrie, un adevărat eveniment: prima mare expoziție de chimonouri din Europa. De la 1600 până în zilele noastre, acest obiect vestimentar simbolic a parcurs un drum lung, în Japonia, dar și în alte părți și pe el îl reflectă expoziția. Peste 300 de exponate prezintă atât dimensiunea simbolică, cât și dimensiunea practică, modernă, flexibilă a acestei piese vestimentare. De la rarități din secolele XVII-XVIII, care nu au mai fost prezentate în Marea Britanie până acum, se trece la costume de scenă și creații contemporane, semnate de Yves Saint Laurent sau Alexander McQueen.

4.

„Klimt Inspired by Monet, Van Gogh, Matisse…”, Muzeul Van Gogh, Amsterdam.

Din 2 octombrie 2020 până în 10 ianuarie 2021 se poate admira la Amsterdam o expoziție care se anunță cât se poate de tentată. Pe urmele pictorului austriac Gustav Klimt au pornit istoricii de artă de la Muzeul Van Gogh și cu cei de la „Belvedere” din Viena, urmărind să le arate vizitatorilor ce se află dincolo de splendorile din tablourile lui Klimt, ce fel de influențe se deslușesc în pictura lui și cum se explică ele, anunță dailyartmagazine.com. De la lucrări tip pastel la creații de avangardă și spectaculoase portrete de femeie, expoziția va cuprinde o serie consistentă de lucrări semnate de Gustav Klimt, alături de tablouri pictate de artiști importanți ai epocii moderne.

5.

„Gabrielle Chanel, manifeste de mode”, Palatul Galliera, Paris.

Pe 1 octombrie se va redeschide, în capitala Franței, Palatul Galliera, cunoscut și ca Muzeul Modei. Cu această ocazie  va avea loc și vernisajul expoziției „Gabrielle Chanel, manifeste de mode”, care își va aștepta vizitatorii până pe 14 martie 2021. Casa Chanel, care a finanțat lucrările de reabilitare a cunoscutului edificiu, va propune o expoziție în care să se poată admira cele mai importante piese vestimentare semnate de celebra creatoare de modă – de la costumul din anii 1950 la cunoscutele ei modele de rochii. Alături de creații Chanel, vizitatorii vor vedea și exponate semnate de alți creatori, relevante pentru viziunea Chanel despre modă: accesorii și parfumuri. Iar la expoziție nu sunt așteptați numai cunoscătorii, ci mai ales publicul larg, interesat să pătrundă în lumea unei creatoare care a schimbat istoria vestimentației.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.