Top 5 expoziții de artă de neratat în Europa în ultimele luni din 2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-5-expozitii-de-arta-de-neratat-in-europa-in-ultimele-luni-din-2023/

TOP Ziarul Metropolis vă invită în câteva capitale europene unde au loc, la sfârşitul acestui an, incursiuni seducătoare în arta lumii.

Un articol de Ziarul Metropolis|22 octombrie 2023

La Paris, Londra, Madrid, Berlin sau Viena vă așteaptă capodopere semnate de Michelangelo, Rembrandt, Munch, Chagall sau Picasso, de la a cărui moarte se comemorează 50 de ani, și de nenumărați alți creatori, expuse astfel încât să le descoperiți într-o lumină nouă.

1.„Picasso: Sacrul și profanul”, Muzeul Național Thynssen-Bornemisza, Madrid

Au trecut 50 de ani de când a încetat din viață unul dintre artiștii cei mai importanți din secolul XX, a cărui operă fascinează cu forță reînnoită. Imposibil de cuprins într-o expoziție, geniul lui Pablo Picasso a revenit în prim-plan în 2023, când fabuloasa creație a pictorului spaniol a făcut obiectul a numeroase evenimente. Printre expozițiile de neratat toamna aceasta pe bătrânul continent se numără, fără îndoială, și „Picaso: Sacrul și profanul”, vernisată pe 4 octombrie 2023 și deschisă până pe 14 ianuarie 2024.

 

În jur de treizeci de tablouri împrumutate de la mai multe galerii de artă au fost alese pentru a ilustra spiritul inovator și neîncetata căutare a unui artist care nu s-a oprit niciodată la o formulă decât pentru a o părăsi în scurtă vreme și a încerca alte perspective. Portretul face și el parte din discursul expozițional, care integrează și creații interogative pe teme iudeo-creștine. Alături de lucrări celebre și mai puțin celebre semnate de Pablo Picasso, vizitatorii vor putea admira lucrări de El Greco, Rubens și alți creatori esențiali pentru cultura europeană.

2.„Edvard Munch – Magia nordului”, Berlinische Galerie, Berlin

Deschisă în septembrie 2023, această expoziție dedicată tulburătoarei picturi a unui artist european care și-a găsit un loc unic în istoria artei moderne grației talentului său puternic și viziunii radicale, un artist căruia Berlinul i-a acordat toată atenția meritată prin manifestările organizate despre arta sa, cuprinde tablouri, desene și fotografii.

În jur de 80 de capodopere semnate de straniul artist norvegian Edvard Munch, lucrări ce documentează captivant și relația artistului cu capitala Germaniei, asupra căreia exercita o influență deosebită la începutul secolului trecut, pot fi admirate până pe 22 ianuarie 2024, lor alăturându-li-se și lucrări semnate de alți artiști relevanți pentru unicitatea lumii lui Munch, care continuă să atragă și să surprindă și în zilele noastre.

3.„Michelangelo și dincolo de el”, Albertina Museum, Viena

Până pe 14 ianuarie 2024 puteți participa la această reflecție elegantă pe care o propune cunoscuta instituție din capitala Austriei începând din 15 septembrie. O reflecție despre corp și sensurile lui, precum și despre lumea nudului în artă, pornind de la arta maestrului renascentist Michelangelo.

Redescoperirea concepției greco-latine despre corpul ideal în epoca sa și schimbările revoluționare survenite în reprezentarea corpului sunt integrate în acest eveniment expozițional de ținută, ce le oferă vizitatorilor acces la desene și sculpturi revelatoare. Rarități din prima perioadă a creației maestrului italian stau lângă capodopere spectaculoase ale lui Rafael, Dürer, Rembrandt, Rubens ori Klimt sau Schiele, răsplătind cu asupra de măsură orice vizitator care trece pragului celebrei instituții vieneze.

4.„Marina Abramović”, Royal Academy of Arts, Londra

La Royal Academy of Arts se poate vedea, până în prima zi a anului 2024, o expoziție dedicată unei creații eteroclite, imprevizibile, hibride, plurivalente și neobosite în care artele se întâlnesc. În 50 de ani de carieră, Marina Abramović a făcut lucruri extraordinare, testând în permanență limitele formale și informale ale artei și ale ființei umane deopotrivă. Experimentele ei sunt bine-cunoscute, la fel și dorința de a explora neîncetat.

Sculpturi, materiale video, instalații și documente de arhivă, creații importante precum „The Artist Is Present” sunt integrate acum într-un discurs expozițional amplu și provocator, precum majoritatea creațiilor Marinei Abramović.

5.„Marc Chagall la lucru. Desen, ceramică, sculptură 1945-1970”, Centre Pompidou, Paris

Celebrul Centru Pompidou din capitala Franței invită la o expoziție care nu are cum să nu-i încânte pe toți iubitorii de artă modernă. Ea readuce în prim-plan imaginația cuceritoare și geniul ludic al unui creator al cărui destin e legat indestructibil de Orașul Luminilor. Expoziția este, de faptă, o amplă retrospectivă dedicată creației extraordinare a pictorului Marc Chagall, unul dintre cei mai admirați artiști vizuali din secolul trecut.

Deschisă de pe 4 octombrie 2023 până pe 26 februarie 2024, ea îi așteaptă pe vizitatori cu opere semnificative realizate în perioada 1945-1970, una dintre cele mai prielnice din parcursul artistului. Trei teme, toate trei seducătoare, au fost selectate pentru această expoziție. Prima este baletul „Pasărea de foc” de Igor Stravinski, creație intrată în istorie și datorită costumelor și decorurilor create de Marc Chagall, ale căror schițe le puteți admira acum. A doua temă este creația spectaculoasă, unică a pictorului dăruită Operei Garnier din Paris, și anume pictarea plafonului, pentru care stau mărturie schițe și machete valoroase. Iar cea de-a treia este sculptura, ei alăturându-i-se o selecție de colaje datând din perioada 1950-1970.  Pentru cei care descoperă acum universul infinit al lui Marc Chagall, este o ocazie de neratat. La fel este însă și pentru admiratorii operei sale, care acum acces la documente inestimabile.

14
/02
/23

Institutul Cultural Român din Budapesta celebrează Ziua Națională Constantin Brâncuși cu expoziția de etnosculptură „înainte de BRÂNCUȘI előtt”, solo -show M.C Donici. Evenimentul ”înainte de BRÂNCUȘI előtt” începe concomitent cu Deschiderea Timișoara 2023 Capitală Culturală Europeană, program pe care ICR Budapesta îl susține și promovează în acest fel, pentru a amplifica interesul publicului budapestan.

10
/02
/23

A unsprezecea ediție a celui mai important eveniment de la noi dedicat artei vizuale propune publicului un palat „doar pentru artă”, deschis pe timp de zi și de noapte, în inima Bucureștiului, unde vom regăsi de la lucrările impresioniștilor spanioli la cele ale generației Z din arta românească.

08
/02
/23

Centrul de Resurse în Fotografie (CdRF), primul și singurul proiect de acest gen din România dedicat fotografilor amatori și profesioniști, vă invită la CdRF Foto Market, pe 11-12 februarie, la OTOTO Store (Calea Victoriei, nr. 153), între orele 12:00-21:00.

30
/01
/23

Asociația Semper Culturalia, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, organizează în perioada 30 ianuarie – 1 februarie 2023, în marja Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului (27 ianuarie), o serie de manifestări menite să contribuie la menținerea vie a amintirii victimelor Holocaustului și să susțină demersurile civice de a lupta împotriva xenofobiei și antisemitismului.

30
/01
/23

Institutul Cultural Român (ICR) anunță relansarea Programului de finanțare și parteneriate culturale Cantemir, destinat proiectelor din mediul internațional. În cadrul acestui program, derulat anterior în perioada 2006-2012 și reluat în 2023 cu unele modificări, ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans). Evenimentele asociate proiectelor finanțate vor fi organizate exclusiv în afara țării.

10
/01
/23

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) vă invită duminică, 15 ianuarie 2023, între orele 11.00 - 13.00, la un eveniment dedicat legăturii dintre cultura scrisă și artele vizuale.