Top Ziarul Metropolis: Zece documentare noi esențiale
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-ziarul-metropolis-zece-documentare-noi-esentiale/

Nedistribuite în cinematografe, văzute puţin în festivaluri, ignorate nejustificat, filmele de nonficţiune merită o mai mare atenţie. La început de an, Ziarul Metropolis vă propune 10 documentare străine din 2013 şi 2014, demne de reţinut.

Un articol de Ionuţ Mareş|2 ianuarie 2015

O bună parte a publicului asociază încă termenul „documentar” exclusiv cu filmele facile și convenționale de popularizare de pe posturile specializate sau cu diverse variațiuni ale reportajelor televizate.

Filmul de nonficțiune de autor își găsește cu greu locul în interesul chiar și al cinefililor, deși, așa cum ar trebui să fie evident, poate oferi satisfacții nebănuite. Iar în ultimii ani genurile s-au întretăiat și influențat atât de mult (în joc intrând uneori și animația), încât deseori diferențierea lor devine irelevantă.

Văzute exclusiv în 2014, aproape toate în festivaluri din România, filmele din lista de mai jos sunt viziuni spectaculos de diverse asupra lumii.

10. A Masque of Madness – Norbert Pfaffenbichler

Experimental. Psihotic. Deconstructivist. Ludic. Portretul celebrului Boris Karloff, alcătuit exclusiv din imagini cu personaje din sutele de filme și seriale, în bună parte horror, în care a jucat legendarul actor britanic.

9. Ukraine Is Not a Brothel – Kitty Green

Incursiune surprinzătoare și nuanțată în interiorul organizației ucrainene Femen, celebră pentru protestele în sânii goi ale frumoaselor sale activiste. Ironia teribilă surprinsă de tânăra regizoare australiană este că grupul, care luptă inclusiv pentru drepturile femeilor, este condus de un bărbat (cu înclinații autoritariste) și aplică standarde dure de selecție. 

8. Cutie and the Boxer – Zachary Heinzerling

New York. Un personaj excentric și boem: de origine japoneză, Ushio Shinohara este un pictor care folosește în realizarea operelor sale metoda loviturilor de pumn cu mănuși de box. În umbra sa, soția mai tânără – Noriko. Ce înseamnă să trăiești zeci de ani în apropierea unui artist dificil? Cum îți poți exprima, astfel, propria sensibilitate artistică?

7. Is the Man Who Is Tall Happy?: An Animated Conversation with Noam Chomsky – Michel Gondry

Întâlnirea dintre un cineast francez cu un stil exuberant, Michel Gondry, și un celebru intelectual și activist politic american, Noam Chomsky. Încercare de redare prin imagini animate a unora dintre cele mai abstracte și dificile idei. Plus un comentariu jucăuș al lui Gondry, spus în savuroasa engleză cu accent francez.

6. Father and Son on a Journey – Marcel Lozinski

Un cineast ajuns la bătrânețe, polonezul Marcel Lozinski, pleacă într-o călătorie prin Europa cu fiul său, la rândul său regizor de documentare, cu care pare a avea o relație dificilă. Își filmează voiajul, iar în final vor fi două opere – fiecare cineast cu versiunea lui de montaj. Filmul tatălui este un jurnal de autocunoaștere, ironic și încărcat cu semnificații dintre cele mai surprinzătoare, începând cu meditația asupra rostului și efectelor cinemaului.

5. Sacro GRA – Gianfranco Rosi

Leul de Aur la Veneția în 2013. Primul pentru un documentar în istoria celebrului festival. Personaje simple de la periferia Romei, observate în mediul lor, fără implicare emoțională, fără comentariu din off, fără explicații. Credința în puterea aparatului de filmat de a surprinde inefabilul din cea mai banală realitate. 

im keller

Im Keller/In the Basement – Ulrich Seidl

4. Im Keller/In the Basement – Ulrich Seidl

Incursiune iconoclastă în subsolurile mai multor austrieci bizari. Pasiuni naziste sau vânătorești, perversiuni sexuale, exerciții de tragere cu arma – sunt doar câteva din scheletele din dulap, scoase fără reținere la vedere, ale reprezentanților unei societăți aparent ultra-dezvoltate. Un film  deranjant, perturbator, subversiv. Nimic surprinzător, de altfel, din partea neîncadrabilului Ulrich Seidl.

3. Jodorowsky’s Dune – Frank Pavich

Film despre o posibilă capodoperă, nerealizată însă. Portretul unui cineast nonconformist și iconoclast, Alejandro Jodorowsky, care explică, cu un regret estompat de trecerea timpului, detaliile conceperii unui proiect cinematografic grandios după romanul „Dune”, realizat în cele din urmă de David Lynch. Invitație în laboratul creativ al unui mare artist. 

2. Maidan – Serghei Loznița

„Maidan” suprinde recentele revolte istorice de la Kiev dintr-o perspectivă observațională (exprimată prin cadre lungi) care i-a enervat deopotrivă pe proeuropeni și proruși. O operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii şi, mai ales, al sunetului.

1. L’image manquante/The Missing Picture – Rithy Panh

Nominalizat la Oscar, după ce în 2013 a câștigat premiul secțiunii Un Certain Regard la Cannes. Documentarul cambodgianului Rithy Panh, despre tragica sa experiență sub regimul teribil al Khmerilor Roșii, este un eseu care combină mărturia personală a regizorului, folosirea creativă a unor elemente de animaţie și exploatarea unor fotografii și imagini de arhivă. Toate construiesc un film răscolitor, un „Arhipelag Gulag” în variantă cinematografică.

the-missing-picture

12
/01
/21

CRONICĂ DE FILM Lansat recent de HBO (care e şi unul dintre producători), cel mai nou film al regizorului Steven Soderbergh, „Let Them All Talk” (2020), vine într-un moment prost. Ce interes poate să stârnească acum povestea unei scriitoare în criză (Meryl Streep) care porneşte într-o călătorie transoceanică pe un vapor de lux alături de două prietene şi un nepot?

11
/01
/21

CRONICĂ DE FILM Premiat în competiţia Festivalului de la Veneţia pentru cea mai bună actriţă (Vanessa Kirby) şi lansat recent de Netflix, „Pieces of a Woman” (2020) este primul titlu în limba engleză al regizorului maghiar Kornél Mundruczó – un film demn de respect pentru forţa emoţională a câtorva momente, dar nu şi foarte rafinat.

07
/01
/21

CARTEA DE CINEMA Dialogul dintre literatură și cinema e vechi cât istoria filmului, însă nu a fost niciodată studiat pe cât ar fi meritat. O contribuție importantă la înțelegerea complexității acestei relații este volumul nou apărut „Adaptarea cinematografică a operelor literare”, de Anda Ionaș.

05
/01
/21

PREVIEW Deși sunt riscante previziunile pentru anul care tocmai a început, există totuși speranțe că situația va fi mai bună decât în 2020. Inclusiv în privința cinematografiei. Prin urmare, încercăm să anticipăm cele mai așteptate filme românești din 2021 – de la noi titluri de Radu Jude sau Daniel Sandu, la debuturi promițătoare.

21
/12
/20

Câștigătorul Trofeului Transilvania și a Premiului Publicului la TIFF aduce pe același ecran actori din Game Of Thrones, Animal Kingdom și The Dark Knight Rises, alături de starul seriei HBO Sharp Objects. Din 18 decembrie, „Babyteeth: Prima iubire” este disponibil online.

16
/12
/20

CRONICĂ DE FILM Cu premiera la TIFF şi disponibil online, pe Vimeo, documentarul (de aproape 30 de minute) „Totul pentru Riana”, realizat de Mihai Dragolea, jurnalist devenit şi regizor, este portretul unui tânăr prins între dorinţa de a trăi liber şi obligaţia de a avea grijă de familie.

15
/12
/20

TOP Ce filme româneşti de ficţiune merită reţinute din acest an 2020 în care cinematografia a fost dată peste cap? Cu ce mai rămânem în afară de două încercări radicale ale unor regizori consacraţi, precum „Tipografic Majuscul”, de Radu Jude, şi „Malmkrog”, de Cristi Puiu?

12
/12
/20

Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, ajuns anul acesta la cea de-a 24-a ediție, își va deschide porțile virtuale unui public foarte concret, de pe întregul mapamond, în data de marți, 15 decembrie.

12
/12
/20

Pe 12 și 13 decembrie, începând cu ora 20.00, TIFF Unlimited a pregătit două filme pline de fantezie, în feluri diferite: o aventură suprarealistă marca Terry Gilliam și un romance fermecător de Abbas Kiarostami.

10
/12
/20

Independența Film, una dintre cele mai vechi case de distribuție de film independent din România, anunță o parte din titlurile pe care și-a propus să le lanseze pe marile ecrane în cursul anului viitor.

Pagina 1 din 27712345...102030...Ultima »