Top Ziarul Metropolis: Zece documentare noi esențiale
https://www.ziarulmetropolis.ro/top-ziarul-metropolis-zece-documentare-noi-esentiale/

Nedistribuite în cinematografe, văzute puţin în festivaluri, ignorate nejustificat, filmele de nonficţiune merită o mai mare atenţie. La început de an, Ziarul Metropolis vă propune 10 documentare străine din 2013 şi 2014, demne de reţinut.

Un articol de Ionuţ Mareş|2 ianuarie 2015

O bună parte a publicului asociază încă termenul „documentar” exclusiv cu filmele facile și convenționale de popularizare de pe posturile specializate sau cu diverse variațiuni ale reportajelor televizate.

Filmul de nonficțiune de autor își găsește cu greu locul în interesul chiar și al cinefililor, deși, așa cum ar trebui să fie evident, poate oferi satisfacții nebănuite. Iar în ultimii ani genurile s-au întretăiat și influențat atât de mult (în joc intrând uneori și animația), încât deseori diferențierea lor devine irelevantă.

Văzute exclusiv în 2014, aproape toate în festivaluri din România, filmele din lista de mai jos sunt viziuni spectaculos de diverse asupra lumii.

10. A Masque of Madness – Norbert Pfaffenbichler

Experimental. Psihotic. Deconstructivist. Ludic. Portretul celebrului Boris Karloff, alcătuit exclusiv din imagini cu personaje din sutele de filme și seriale, în bună parte horror, în care a jucat legendarul actor britanic.

9. Ukraine Is Not a Brothel – Kitty Green

Incursiune surprinzătoare și nuanțată în interiorul organizației ucrainene Femen, celebră pentru protestele în sânii goi ale frumoaselor sale activiste. Ironia teribilă surprinsă de tânăra regizoare australiană este că grupul, care luptă inclusiv pentru drepturile femeilor, este condus de un bărbat (cu înclinații autoritariste) și aplică standarde dure de selecție. 

8. Cutie and the Boxer – Zachary Heinzerling

New York. Un personaj excentric și boem: de origine japoneză, Ushio Shinohara este un pictor care folosește în realizarea operelor sale metoda loviturilor de pumn cu mănuși de box. În umbra sa, soția mai tânără – Noriko. Ce înseamnă să trăiești zeci de ani în apropierea unui artist dificil? Cum îți poți exprima, astfel, propria sensibilitate artistică?

7. Is the Man Who Is Tall Happy?: An Animated Conversation with Noam Chomsky – Michel Gondry

Întâlnirea dintre un cineast francez cu un stil exuberant, Michel Gondry, și un celebru intelectual și activist politic american, Noam Chomsky. Încercare de redare prin imagini animate a unora dintre cele mai abstracte și dificile idei. Plus un comentariu jucăuș al lui Gondry, spus în savuroasa engleză cu accent francez.

6. Father and Son on a Journey – Marcel Lozinski

Un cineast ajuns la bătrânețe, polonezul Marcel Lozinski, pleacă într-o călătorie prin Europa cu fiul său, la rândul său regizor de documentare, cu care pare a avea o relație dificilă. Își filmează voiajul, iar în final vor fi două opere – fiecare cineast cu versiunea lui de montaj. Filmul tatălui este un jurnal de autocunoaștere, ironic și încărcat cu semnificații dintre cele mai surprinzătoare, începând cu meditația asupra rostului și efectelor cinemaului.

5. Sacro GRA – Gianfranco Rosi

Leul de Aur la Veneția în 2013. Primul pentru un documentar în istoria celebrului festival. Personaje simple de la periferia Romei, observate în mediul lor, fără implicare emoțională, fără comentariu din off, fără explicații. Credința în puterea aparatului de filmat de a surprinde inefabilul din cea mai banală realitate. 

im keller

Im Keller/In the Basement – Ulrich Seidl

4. Im Keller/In the Basement – Ulrich Seidl

Incursiune iconoclastă în subsolurile mai multor austrieci bizari. Pasiuni naziste sau vânătorești, perversiuni sexuale, exerciții de tragere cu arma – sunt doar câteva din scheletele din dulap, scoase fără reținere la vedere, ale reprezentanților unei societăți aparent ultra-dezvoltate. Un film  deranjant, perturbator, subversiv. Nimic surprinzător, de altfel, din partea neîncadrabilului Ulrich Seidl.

3. Jodorowsky’s Dune – Frank Pavich

Film despre o posibilă capodoperă, nerealizată însă. Portretul unui cineast nonconformist și iconoclast, Alejandro Jodorowsky, care explică, cu un regret estompat de trecerea timpului, detaliile conceperii unui proiect cinematografic grandios după romanul „Dune”, realizat în cele din urmă de David Lynch. Invitație în laboratul creativ al unui mare artist. 

2. Maidan – Serghei Loznița

„Maidan” suprinde recentele revolte istorice de la Kiev dintr-o perspectivă observațională (exprimată prin cadre lungi) care i-a enervat deopotrivă pe proeuropeni și proruși. O operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii şi, mai ales, al sunetului.

1. L’image manquante/The Missing Picture – Rithy Panh

Nominalizat la Oscar, după ce în 2013 a câștigat premiul secțiunii Un Certain Regard la Cannes. Documentarul cambodgianului Rithy Panh, despre tragica sa experiență sub regimul teribil al Khmerilor Roșii, este un eseu care combină mărturia personală a regizorului, folosirea creativă a unor elemente de animaţie și exploatarea unor fotografii și imagini de arhivă. Toate construiesc un film răscolitor, un „Arhipelag Gulag” în variantă cinematografică.

the-missing-picture

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.