Torța Patrimoniului, la Ateneul Român, în Anul Centenarului Marii Uniri
https://www.ziarulmetropolis.ro/torta-patrimoniului-la-ateneul-roman-in-anul-centenarului-marii-uniri/

Torţa Patrimoniului Religios, proiect organizat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prin Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, a fost găzduit vineri, 28 septembrie, la Ateneul Român, în prezenţa Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu. 

Un articol de Ziarul Metropolis|3 octombrie 2018

„Astăzi, fiecare dintre cei de aici are în mână o scrisoare pentru viitor. Astăzi, cultura noastră veche nu se mai sprijină doar pe credința religioasă, ci și pe cea din viitorul nostru comun european. Înainte de a fi o realizare politică sau economică, Uniunea viitoare este în primul rând un șantier cultural și o încercare de credință pentru sufletul fiecăruia. Văd un semn de bun augur în faptul că pornim împreună pe acest drum de la București, în anul aniversar al Marii Uniri a tuturor românilor.” a declarat George Ivașcu, Ministrul Culturii și Identității Naționale.

Ceremonia Torței, inspirată de torţa olimpică de la Atena, este o inițiativă desfășurată în întreaga Europă, care îşi propune să contribuie la cunoaşterea, înţelegerea şi conservarea patrimoniului european religios, care în România își găsește una dintre cele mai înălțătoare expresii. De-a lungul timpului, la acest eveniment au fost invitați să participe miniștri ai culturii din statele membre ale Uniunii Europene, alături de distinşi membri ai comunităţii internaţionale (artişti, oameni de ştiinţă, politicieni, cercetători).

Ceremonia a inclus și un moment artistic susținut de ansamblul Violoncellissimo, creat și condus de profesorul și violoncelistul Marin Cazacu, iar invitații au fost împărtășit amintiri personale în legătură cu patrimoniul religios, îmbogățind astfel impresionanta colecție de scrisori care va fi prezentată Comisarului European pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, domnul Tibor Navracsics, în cadrul conferinței FRH care va avea loc la Paris, în luna octombrie a.c.

 Evenimentul a avut loc în cadrul Congresului ENCATC 2018, cel mai important congres de management și politici culturale, desfășurat în premieră la București și co-organizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală. Partener al Torței Patrimoniului Religios a fost Institutul Național al Patrimoniului.

Congresul ENCATC și Ceremonia Torței fac parte din lista de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri. Ediția de anul acesta a Congresului s-a desfășurat, în plus, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis, fiind inclusă astfel în lista de evenimente de referință care au loc în acest an aniversar.

Ceremonia Torței s-a desfășurat în prezența unor personalități ale vieții culturale și religioase, dintre care amintim:

  • Domnul George IVAȘCU, Ministrul Culturii și Identității Naționale
  • Doamna Lilian GROOTSWAGERS, Membru al Consiliului FRH – Future for Religious Heritage
  • Doamna Francesca IMPERIALE, Președinte al rețelei ENCATC
  • Doamna Giannalia COGLIANDRO-BEYENS, Secretar general ENCATC
  • Părintele Florin ȘERBĂNESCU, Consilier al Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române
  • Domnul Iusuf MUURAT, Muftiul Cultului Musulman în România
  • Domnul Aurel VAINER, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România
  • Domnul Nigel BELINGHAM, Directorului British Council
  • Domnul Virgil NIȚULESCU, Directorului Rețelei Naționale a Muzeelor din România
  • Pastorul Andrei PINTE, Biserica Evanghelică din Sibiu
  • Excelența Sa Episcopul-Vicar GYERÖ David, Biserica Unitariană Maghiară

Gazdele evenimentului au fost:

  • Doamna Carmen CROITORU, Director general al Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală
  • Domnul Ștefan BÂLICI, Director general al Institutului Național al Patrimoniului.

Foto: Torța Patrimoniului – facebook

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.

12
/09
/22

GREEN HOURS LIVE(S) caută povești și istorii personale legate de Green Hours, pe care le va transforma într-o instalație multimedia.