Torța Patrimoniului, la Ateneul Român, în Anul Centenarului Marii Uniri
https://www.ziarulmetropolis.ro/torta-patrimoniului-la-ateneul-roman-in-anul-centenarului-marii-uniri/

Torţa Patrimoniului Religios, proiect organizat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prin Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală, a fost găzduit vineri, 28 septembrie, la Ateneul Român, în prezenţa Ministrului Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu. 

Un articol de Ziarul Metropolis|3 octombrie 2018

„Astăzi, fiecare dintre cei de aici are în mână o scrisoare pentru viitor. Astăzi, cultura noastră veche nu se mai sprijină doar pe credința religioasă, ci și pe cea din viitorul nostru comun european. Înainte de a fi o realizare politică sau economică, Uniunea viitoare este în primul rând un șantier cultural și o încercare de credință pentru sufletul fiecăruia. Văd un semn de bun augur în faptul că pornim împreună pe acest drum de la București, în anul aniversar al Marii Uniri a tuturor românilor.” a declarat George Ivașcu, Ministrul Culturii și Identității Naționale.

Ceremonia Torței, inspirată de torţa olimpică de la Atena, este o inițiativă desfășurată în întreaga Europă, care îşi propune să contribuie la cunoaşterea, înţelegerea şi conservarea patrimoniului european religios, care în România își găsește una dintre cele mai înălțătoare expresii. De-a lungul timpului, la acest eveniment au fost invitați să participe miniștri ai culturii din statele membre ale Uniunii Europene, alături de distinşi membri ai comunităţii internaţionale (artişti, oameni de ştiinţă, politicieni, cercetători).

Ceremonia a inclus și un moment artistic susținut de ansamblul Violoncellissimo, creat și condus de profesorul și violoncelistul Marin Cazacu, iar invitații au fost împărtășit amintiri personale în legătură cu patrimoniul religios, îmbogățind astfel impresionanta colecție de scrisori care va fi prezentată Comisarului European pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, domnul Tibor Navracsics, în cadrul conferinței FRH care va avea loc la Paris, în luna octombrie a.c.

 Evenimentul a avut loc în cadrul Congresului ENCATC 2018, cel mai important congres de management și politici culturale, desfășurat în premieră la București și co-organizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală. Partener al Torței Patrimoniului Religios a fost Institutul Național al Patrimoniului.

Congresul ENCATC și Ceremonia Torței fac parte din lista de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri. Ediția de anul acesta a Congresului s-a desfășurat, în plus, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis, fiind inclusă astfel în lista de evenimente de referință care au loc în acest an aniversar.

Ceremonia Torței s-a desfășurat în prezența unor personalități ale vieții culturale și religioase, dintre care amintim:

  • Domnul George IVAȘCU, Ministrul Culturii și Identității Naționale
  • Doamna Lilian GROOTSWAGERS, Membru al Consiliului FRH – Future for Religious Heritage
  • Doamna Francesca IMPERIALE, Președinte al rețelei ENCATC
  • Doamna Giannalia COGLIANDRO-BEYENS, Secretar general ENCATC
  • Părintele Florin ȘERBĂNESCU, Consilier al Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române
  • Domnul Iusuf MUURAT, Muftiul Cultului Musulman în România
  • Domnul Aurel VAINER, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România
  • Domnul Nigel BELINGHAM, Directorului British Council
  • Domnul Virgil NIȚULESCU, Directorului Rețelei Naționale a Muzeelor din România
  • Pastorul Andrei PINTE, Biserica Evanghelică din Sibiu
  • Excelența Sa Episcopul-Vicar GYERÖ David, Biserica Unitariană Maghiară

Gazdele evenimentului au fost:

  • Doamna Carmen CROITORU, Director general al Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală
  • Domnul Ștefan BÂLICI, Director general al Institutului Național al Patrimoniului.

Foto: Torța Patrimoniului – facebook

11
/05
/22

Ajuns la a 9-a ediție, Art Safari va expune lucrări de artă valoroase de Picasso, Dali, dar și artă de patrimoniu semnată de Theodor Aman. Tot în cadrul acestei ediții, publicul va avea șansa să vadă o expoziție dedicată artistului-fenomen de secol XX și creator al primelor construcții moderniste din Bucureștiul interbelic - Marcel Iancu. De asemenea, expoziția celebrei fotografe Barbara Klemm va dezvălui fotografii-document cu Germania de Vest și de Est înainte de unificare, dar și cu România comunistă, iar unul dintre starurile artei românești contemporane, Irina Dragomir, va avea propria expoziție la Art Safari.

11
/05
/22

Instalația interactivă Explorers of the Multiverse este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sunt invitați la un proces de autocunoaștere, atât din perspectiva proprie, cât și prin ochii celorlalți. Instalația poate fi vizitată în cadrul Romanian Design Week, la Combinatul Fondului Plastic din București, strada Băiculești nr. 29, în perioada 13-22 mai. Romanian Design Week, ediția a zecea, este locul în care comunitățile creative și culturale își dau întâlnire, iar vizitatorii pot descoperi cele mai recente expoziții și instalații multidisciplinare.

11
/05
/22

Într-un moment în care curatorul nu este doar inițiatorul unei expoziții, ci un exponent al unor modele de practică creativă și un liant al comunităților artistice în mișcare, Bega Art Prize încearcă să răspundă contextului prin selectarea unui curator care a demonstrat atât implicare reală, cât și viziune. Ediția a patra o are laureată pe Diana Marincu, caracterizată de pasiune, curiozitate și inteligență. Laureații edițiilor precedente ale Bega Art Prize au fost: 2019 | Anca Verona Mihuleț ; 2020 | Sandra Demetrescu ; 2021 | Cosmin Costinaș.

09
/05
/22

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Pentru Uniunea Europeană, această zi, sărbătorită pe 9 mai, este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a UE. Cu această ocazie, Institutul Cultural Român, prin reprezentanțele sale în străinătate, va organiza o serie de spectacole, concerte, proiecții de film și expoziții.

06
/05
/22

Primul muzeu participativ dedicat pandemiei continuă cu un nou proiect expozițional. După „Identități Fragile” (2021), Muzeul Pandemiei va ilustra drama violenței domestice (re)simțite individual de către femeile din România. „De ce mai stai cu el!?” se va deschide pentru vizitatori în data de 6 mai, începând cu ora 12.00, la sediul ARCUB, Hanul Gabroveni.