Charlie Chaplin – curiozități esențiale
https://www.ziarulmetropolis.ro/tot-ce-ati-vrut-sa-stiti-despre-charlie-chaplin-dar-v-a-fost-teama-sa-intrebati/

Născut la Londra în urmă cu 125 de ani, pe 16 aprilie 1889, Charles (Charlie) Spencer Chaplin a fost fiul lui Hannah şi al lui Charles Chaplin. Mama sa, actriţă măruntă, era mai mereu prin spitale, din cauza problemelor psihice, iar tatăl, cântăreţ, şi-a părăsit familia şi a murit din cauza alcoolismului.

Un articol de Petre Ivan|17 aprilie 2018

Charlie Chaplin debuta cu filmul „Making a Living“ (13 minute). Câteva zile mai târziu apărea şi celebrul său personaj, Vagabondul (The Tramp), odată cu lansarea peliculei „Kid Auto Races at Venice“ (11 minute).

– A fost nevoit să abandoneze şcoala şi a început să joace în spectacole de vodevil de la vârsta de zece ani.

– În anii ’20,  era cel mai cunoscut om din lume.

– În 1916, la doi ani de la debutul în film, câştiga 10.000 de dolari pe săptămâna, devenind cel mai bine plătit actor din lume, la vremea respectivă.

– Printre admiratorii săi celebri s-au numărat George Bernard Shaw, Marcel Proust, Sigmund Freud şi Albert Einstein, iar generaţia beatnicilor l-a considerat un idol.

– Răutăcioşii spuneau despre el că este „un pericol pentru minore“. Poate şi pentru faptul că a avut patru neveste. Astfel, la 29 de ani s-a căsătorit pentru prima oară. Soţia sa, Mildred Harris, avea… 16 ani; la 35 de ani s-a căsătorit din nou. Soţia sa, Lita Grey, avea doar… 16 ani; la 54 de ani, a patra soţie (sărim peste bătrânica Paulette Goddard, 25 de ani), Oona O’Neill – fiica dramaturgului Eugene O’Neill – avea 18 ani. Oona i-a dăruit 8 copii.

– Din cauza suspiciunilor care planau asupra sa, în legătură cu simpatiile comuniste, J. Edgar Hoover, directorul FBI, i-a întocmit un dosar de peste 2.000 de pagini.

– În 1952, după ce i-a fost revocată permisiunea de a intra în SUA, s-a stabilit, împreună cu ultima sa soţie şi copiii în Elveţia. A revenit în SUA 20 de ani mai târziu, pentru a-şi ridica Oscarul onorific.

– La doar două luni după ce a murit, trupul său a fost furat din cimitirul elveţian unde fusese îngropat, iar hoţii i-au cerut văduvei o răscumpărare de 600.000 de dolari.

Foto cu Charlie Chaplin – wikipedia

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.