Toto si surorile lui, de Alexander Nanau, la Festivalul de Film de la Rotterdam
https://www.ziarulmetropolis.ro/toto-si-surorile-lui-de-alexander-nanau-la-festivalul-de-film-de-la-rotterdam/

Lungmetrajul “Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanau, va fi proiectat în secţiunea Spectrum a celei de-a 44-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam (IFFR), un eveniment cinematografic care se va desfăşura între 21 ianuarie şi 1 februarie.

Un articol de Petre Ivan|21 ianuarie 2015

Toto si surorile lui / Potrivit site-ului oficial al evenimentului, secţiunea Spectrum este dedicată celor mai recente lungmetraje ale unor regizori cu experienţă şi actori care au oferit o esenţială contribuţie la dezvoltarea culturii internaţionale a cinematografiei.

“Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanau, prezintă povestea lui Toto, un băiat de 9 ani care locuieşte împreună cu surorile lui, Andreea şi Ana, într-un cartier dărăpănat de la marginea Bucureştiului. Cei trei copii trăiesc într-o singură cameră.

Mama lor, Siminca, a fost arestată când Toto avea cinci ani şi, din acel moment, copiii au fost nevoiţi să se descurce singuri. Când ajung într-un orfelinat, vieţile lor se schimbă radical. Toto învaţă să scrie şi să citească şi descoperă o nouă pasiune, dansul.

Documentarul este produs de HBO Europe şi Strada Film, în coproducţie cu Alexander Nanau Production, şi regizat de Alexander Nanau.

Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la San Sebastian, în septembrie anul trecut, şi a câştigat mai multe premii, precum cel pentru cel mai bun documentar internaţional la Festivalul de la Zürich (2014).

În 2010, documentarul “Lumea văzută de Ion B.”, produs de HBO România şi regizat de Alexander Nanau, a fost premiat la categoria “Arts Programming” la cea de-a 38-a ediţie a premiilor Emmy. De asemenea, “Lumea văzută de Ion B.” a câştigat premiul Gopo pentru cel mai bun film documentar în 2010.

Citiţi şi Toto și surorile lui. Poveste de Ferentari

Foto: Toto si surorile lui – cinemagia

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.