Toto si surorile lui – marele premiu la festivalul Millenium din Belgia
https://www.ziarulmetropolis.ro/toto-si-surorile-lui-marele-premiu-la-festivalul-millenium-din-belgia/

Filmul “Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanau, a câştigat Objectif d’Or, marele premiu al celei de-a şaptea ediţii a Festivalului Internaţional de Film Documentar Millenium, care s-a desfăşurat între 20 şi 28 martie, la Bruxelles.

Un articol de Petre Ivan|30 martie 2015

Documentarul “Toto si surorile lui“, de Alexander Nanau, a fost proiectat în competiţia internaţională a Festivalului Millenium, pe 22 şi 26 martie, la Cinema Aventure din Bruxelles.

“Toto şi surorile lui” este un documentar observaţional, filmat vreme de 14 luni în cartierul Ferentari din Bucureşti, şi spune povestea a trei fraţi (Totonel, Ana şi Andreea) nevoiţi să se împace cu lipsa mamei şi să se maturizeze înainte de vreme.

Documentarul lui Alexandru Nanau, o coproducţie româno-maghiaro-germană, a obţinut mai multe premii internaţionale, printre care şi marele trofeu la Festivalul de Film Premiers Plans de la Angers.

Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la San Sebastian, în septembrie anul trecut, şi a mai câştigat, printre altele, premiul pentru cel pentru cel mai bun documentar internaţional la Festivalul de la Zürich. Producţia a primit distincţia Silver Eye pentru cel mai bun documentar la Jihlava International Documentary Film Festival 2014, lungmetrajul fiind premiat şi la Leipzig DOK Festival 2014.

Sunt foarte onorat să primesc acest premiu într-un oraş precum Bruxelles. Sper că va contribui la o conştientizare a factorilor de decizie europeni, care pot influenţa într-un mod pozitiv problemele ridicate în acest film – Alexander Nanau

Lista completă a câştigătorilor poate fi consultată pe site-ul festivalului: www.festivalmillenium.org.

Millenium, ajuns în acest an la ediţia a şaptea, este cel mai important festival de film documentar din Belgia şi abordează o problematică relevantă pentru societatea actuală, sprijinind diversitatea şi toleranţa.

Foto: Toto si surorile lui , Andreea, Alexandru Nanau şi Toto – cinemagia

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.