Tradiția cântată și povestită în concerte și ateliere la cea de-a II-a ediție „Dor de Doină” organizată la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/traditia-cantata-si-povestita-in-concerte-si-ateliere-la-cea-de-a-ii-a-editie-dor-de-doina-organizata-la-bucuresti/

Pe 7 septembrie, la Grădina Botanică „Dimitrie Brândză” din Bucureşti, va avea loc ediţia de anul acesta a „Dor de Doină”, eveniment ce îşi propune să reapropie noile generaţii de valorile autentice şi să faciliteze relaţia dintre cultură şi comunitate.

Un articol de Petre Ivan|22 august 2024

Continuând un demers inițiat în 2023, Asociația FRUI VITA vrea să ofere tinerilor un sentiment de identitate, apartenență și continuitate prin promovarea patrimoniului cultural românesc și prin aducerea tradițiilor în prezent, într-un eveniment ce îmbină muzică, arte plastice și ateliere de meșteșug pline de inspirație. Accesul publicului la eveniment este gratuit.

Totodată, anul acesta organizatorii duc mai departe proiectul manualului digital despre doină (https://www.fruivita.ro/manual-dor-de-doina/) creat în prima ediție și fac un pas înainte, traducându-l în limba engleză pentru a fi astfel disponibil la nivel internațional tuturor celor pasionați și interesați de rădăcini, de legăturile cu străbunii și de locul cultural și emoțional de unde ne tragem.

Trăim în era digitală, iar azi ne dorim să onorăm doina, patrimoniu cultural imaterial UNESCO, să o prețuim și să o păstrăm în acest curs evolutiv bucurându-ne împreună cu voi toți de această călătorie într-un mod atipic, așa cum am făcut-o și anul trecut. De aceea am pregătit în ediția de anul acesta o paletă largă de activități atractive prin care promovăm patrimoniul, tradițiile și folclorul”, spune Ioana-Diana Bogdan-Teașcă, președinta Asociației FRUI VITA.

 

Doina în prim plan cu influențe de la jazz la hip hop și electro

În cadrul evenimentului participanții vor avea ocazia să celebreze doina românească într-un melanj unic alături de artiști precum Maria Casandra Hauși și Sorin Romanescu, care vor aduce în prim plan magia doinei prin proiectul NOD (New Old Doina) și ARGATU, artist ce revine pe scena Dor de Doină cu interpretarea sa electrizantă prin care păstrează vie moștenirea muzicală autentică a României.

Întotdeauna mi-am dorit să creez sunete care să atingă inimile oamenilor. Mă aventurez către pulsuri puternice” spune ARGATU în așteptarea întâlnirii cu publicul pe 7 septembrie când publicul va avea ocazia să asculte noile melodii de pe albumul lansat în 2024 – „Tezaur”.

Artistul reușește să creeze o punte între vechi și nou, tradițional și modern, influențele folclorice găsindu-și perfect locul în fuziunea genurilor din care se inspiră: hip-hop, grime, dubstep, drum&bass, dub, dancehall sau basshouse, jucând astfel un rol esențial în conservarea și popularizarea moștenirii muzicale autentice românești.

Ateliere de meșteșuguri românești pentru toate vârstele

Pentru a stârni mai ușor curiozitatea participanților, organizatorii au pregătit o serie de ateliere interactive și de meșteșuguri românești în care aceștia pot face cunoștință cu doina și tradițiile prin muzică și jocuri surpriză.

Atelier interactiv pentru copii cu vârste cuprinse între 5 – 13 ani, cu jocuri și desene reprezentând povești și tradiții românești – cei mici vor putea afla care sunt tradițiile după care se ghidau străbunii lor și care erau poveștile transmise din generație în generație, dintr-o perspectivă accesibilă și interactivă, cu jocuri și exerciții adecvate vârstelor lor, menite să le dezvolte imaginația și creativitatea.

Atelier dedicat exploratorilor „Teatru Labirint” – o călătorie senzorială de conectare cu natura – atelierul propune un exercițiu prelungit de mindfulness în timpul căruia participanții își vor suspenda temporar simțul vizual (având ochii acoperiți) pentru a percepe și a se conecta cu spațiul prin toate celelalte simțuri.

 

Atelier de meșteșug tradițional românesc „Șezătoarea de cusut Vatra Satului”.

Portul popular ne definește traiul și valorile încă din cele mai vechi timpuri iar cusutul și țesutul sunt îndeletniciri foarte vechi. Fie că au mai cusut sau sunt la început de drum, acest atelier invită participanții să cunoască și să descopere cum se coase o cămașă tradițională exersând acest meșteșug pe suporturi de inițiere.

Atelier de modelare ceramică prin care obiectele vor fi explorate vizual, dar mai ales tactil – oscilând între multe forme și contraste într-un domeniu infinit, atelierul aduce joaca prin crearea de piese unicat pe muzica lutului.

Participarea la ateliere este gratuită.

Expoziție de pictură dedicată elevilor și studenților

Participanții sunt încurajați să exprime prin arta lor esența, emoția și tradiția doinei și se pot înscrie la concursul de pictură cu tema “Doina” ce va încununa o expoziție în aer liber a operelor participanților înscriși.

03
/10
/24

Publicul bucureștean este așteptat în număr cât mai mare pentru a sărbători, de ziua lui Munteanu, facerea de bine. Și pentru a susține prin participarea la festival construirea primului teatru din istoria României exclusiv din donații - Grivița 53.

03
/10
/24

Ministerul Culturii susține prezența României în Village de la Francophonie / Satul Francofoniei, în contextul Summitului Francofoniei de la Paris, participare care se va centra în jurul marilor festivaluri internaționale de muzică, artele spectacolului și cinematografie.

27
/09
/24

Dincolo de limitele convenționale ale muzicii, într-un cadru remodelat vizual, recitalul Multicello :: J O Y al violoncelistei austriece Ana Topalovic este o fuziune dintre cele mai originale între armoniile clasice și cele contemporane. Evenimentul se va desfășura pe data de 5 octombrie 2024, ora 20.00, (acces de la 19:30) la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași (Str. Păcurari nr. 4). Biletele sunt disponibile online.

27
/09
/24

Pe 27 și 28 septembrie, Mega Mall îi invită pe toți pasionații de muzică la două seri de concerte cu Grasu XXL, AMI, Mario Fresh și Alexandra Căpitănescu. Evenimentele vor avea loc la ultimul nivel al parcării de la etajul 2B, iar intrarea este gratuită în baza brățării de acces, obținută prin aplicația SPOT. Accesul se face începând cu ora 18.00.

24
/09
/24

Teodora Brody este o interpretă vocală capabilă să vrăjească publicul din întreaga lume prin arta sa, care cuprinde și depășește jazz-ul, muzica clasică și muzica rădăcinii ei românești. Pentru cel mai recent album al său, „Rhapsody”, Teodora Brody și-a unit forțele cu una dintre cele mai formidabile orchestre ale lumii – London Symphony Orchestra – pentru a scrie un nou și incitant capitol al călătoriei sale prin repertoriul muzicii clasice, reimaginând lucrări binecunoscute de Beethoven, Bartók, Enescu și alți compozitori, în noi și curajoase interpretări vocale.

06
/09
/24

Celebrul violonist Dmitry Sitkovetsky, Președintele Juriului pentru secțiunea de vioară a Concursului Internațional George Enescu, ediția a XIX-a, va susține astăzi, 6 septembrie 2024, ora 19:00, un recital excepțional pe scena Ateneului Român, alături de bine-cunoscutul violoncelist de origine română Valentin Răduțiu și de pianistul Lukas Geniušas.

29
/08
/24

În perioada 3-5 septembrie 2024, Bucureștiul va găzdui cea de-a 9-a ediție a conferinței Mastering the Music Business (MMB), cel mai mare eveniment dedicat industriei muzicale din România. Conferința va avea loc la Hotel Caro și Club Expirat, oferind participanților oportunități inedite de învățare, networking și expunere în fața unor experți internaționali și locali din domeniul muzical.

21
/08
/24

Cea mai mare ediție a Brașov Jazz & Blues Festival a avut loc timp de patru zile, între 15 și 18 august 2024, #PesteTotinBrasov, în nouă locații din oraș și din proximitatea Brașovului, și a adus iubitorilor de muzică bună, atât localnici, cât și turiști, concerte de excepție, ateliere și filme muzicale, proiecții de filme în aer liber și activități pentru copii.