Traditii japoneze: Festivalul Gion Matsuri
https://www.ziarulmetropolis.ro/traditii-japoneze-festivalul-gion-matsuri/

Organizat pe parcursul întregii luni iulie, în perioada 1-31, Festivalul Gion Matsuri este cel mai spectaculos eveniment organizat de templul Yasaka din vechiul oraş Kyoto. Festivalul culminează la 17 iulie cu o paradă impresionantă (Yamaboko-junko) de care alegorice “hoko” şi „yama”.

Un articol de Petre Ivan|17 iulie 2018

Gion Matsuri a fost organizat pentru prima dată în anul 896, la un an după ce o molimă fără leac a lovit orașul Kyoto.  Înspăimântați, locuitorii au încercat, pe lângă leacuri, calea credinței și a rugăciunii.

Au ridicat atunci către cer 66 de sulițe, fiecare reprezentând o provincie japoneză. Ca prin minune, la scurt timp după aceasta, a fost găsit un leac care i-a vindecat pe cei bolnavi și liniștea s-a întors peste oraș.

În semn de mulțumire pentru cele întâmplate cu ani în urmă, japonezii organizează, în fiecare an, o petrecere-maraton care durează 31 de zile calendaristice. Au loc spectacole, concursuri, târguri, expoziții și petreceri în aer liber.

Foto: Gion Matsuri , traditii japoneze – facebook

13
/11
/20

Fabrica de Pensule alături de Spațiul de Artă Contemporană MAGMA deschid primul moment din setul de expoziții dedicate sectorului emergent al scenei de arte vizuale din România, parte a proiectului "Future Perfect / Viitor Anterior", în data de 13 noiembrie 2020, printr-un tur ghidat online care se va desfășura pe pagina de Facebook a Fabricii de Pensule.

12
/11
/20

La Muzeul Național al Țăranului Român,  sâmbătă, 14 noiembrie 2020, publicul este așteptat la evenimentul intitulat Noaptea Europeană a Muzeelor. Cu această ocazie se pot vizita trei expoziții temporare. Organizatorii au pregătit, de asemenea, o proiecție în aer liber. Anul acesta, expoziția permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a […]

02
/11
/20

Asociația Culturală Control N lansează ACSINTE.100, parte a programului educațional cu același titlu, un album virtual cu fotografii de Costică Acsinte însoțite de clipuri audio și video ce invită publicul tânăr în România anilor 1920 - 1960.

28
/10
/20

Astăzi, 28 octombrie, de ziua de naștere a pictoriței basarabene Valentina Rusu Ciobanu (100 de ani), Asociația pentru cultură și arte ARBOR lansează în premieră producțiile multimedia #100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viața și opera și VRC Atelier ’85, atelierul artistei din anul 1985, reconstituit în realitate virtuală.

27
/10
/20

Arta urbană este în jurul nostru, de cele mai multe ori este necesar doar să ne ridicăm privirea şi vom observa diferite forme de artă. Observăm de la stencils, la stickere, la graffiti şi instalaţii stradale, cât şi una dintre cele mai perisabile forme de artă urbană, cea realizată în cretă. Un articol de Mihaela Ion.