TRAILER „Parasite” – Palme d’Or. Cannes 2019, lista completă a câştigătorilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/trailer-parasite-palme-dor-cannes-2019-lista-completa-a-castigatorilor/

„Parasite”, de Bong Joon-Ho, a fost recompensat cu prestigiosul trofeu Palme d’Or la cea de-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes . Iñárritu, preşedintele juriului, a precizat că decizia de a acorda Palme d’Or filmului sud-coreean a fost unanimă.

Un articol de Petre Ivan|27 mai 2019

Scris de Bong Joon Ho, prezent pentru a cincea oară la Cannes, „Parasite” spune povestea unei familii ai căror membrii sunt apropiaţi, însă al cărei viitor stă sub semnul întrebării. Din distribuţie fac parte Kang-ho Song, Sun-kyun Lee şi Yeo-Jeong Cho.

În competiţia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes au fost proiectate 21 de lungmetraje din ţări precum Spania, Statele Unite, Belgia, Marea Britanie şi România. Între regizorii care au concurat pentru trofeul Palme d’Or s-au numărat Jim Jarmusch, Pedro Almodóvar, Ken Loach, Terrence Malick, Quentin Tarantino, Corneliu Porumboiu, Mati Diop, prima regizoare de culoare selectată în competiţia festivalului, şi Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne.

Juriul competiţiei oficiale a fost format din cineastul mexican Alejandro Gonzalez Iñárritu (preşedinte), actriţa Elle Fanning (SUA), regizoarea şi scenarista Alice Rohrwacher (Italia), actriţa şi regizoarea Maimouna N’Diaye (Burkina Faso), regizoarea şi scenarista Kelly Reichardt (SUA), scriitorul şi creatorul de benzi desenate Enki Bilal (Franţa) şi cineaştii Yorgos Lanthimos (Grecia), Robin Campillo (Franţa) şi Paweł Pawlikowski (Polonia).

Favoritele editiei, in opinia criticilor,  au fost filmele semnate de Terrence Malick, Pedro Almodóvar şi Quentin Tarantino.

România a fost reprezentată în competiţie de filmul „La Gomera”, al cincilea lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu, cu Vlad Ivanov şi Catrinel Marlon în distribuţie, şi în competiţia Semaine de la Critique de scurtmetrajul „Ultimul Drum Spre Mare” al lui Adi Voicu. Producţiile nu au primit nicio distincţie. Magnolia Picture a cumpărat drepturile de distribuţie în America de Nord a filmului „La Gomera” .

Trofeul Queer Palm a revenit anul acesta pentru prima dată unei producţii regizate de o femeie – „Portrait de la jeune fille en feu” (Franţa), de Céline Sciamma.

Distincţia Palm Dog, acordată celui mai bun câine dintr-un film, a revenit lui Brandy din „Once Upon a Time in Hollywood”, iar regizorul Quentin Tarantino a fost prezent pentru a o accepta.

Carrosse d’Or a fost acordat scenaristului şi compozitorului american John Carpenter, iar trofeul Palme d’Or de onoare, actorului Alain Delon.

Lista completă a premiilor celei de-a 72-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes:

Competiţie:

Palme d’Or – „Parasite”, de Bong Joon-Ho

Marele Premiu al Juriului – „Atlantique”, de Mati Diop

Premiul Juriului – ex-aequo – „Les Misérables”, de Ladj Ly, şi „Bacurau”, de Kleber Mendonça Filho şi Juliano Dornelles

Premiul pentru regie – Jean Pierre & Luc Dardenne, pentru „Le Jeune Ahmed”

Premiul pentru scenariu – Céline Sciamma, pentru „Portrait de la jeune fille en feu”

Premiul pentru interpretare masculină – Antonio Banderas, pentru „Dolor y Gloria” (r. Pedro Almodóvar)

Premiul pentru interpretare feminină – Emily Beecham, pentru „Little Joe” (r. Jessica Hausner)

Menţiune specială a juriului – „It Must Be Heaven”, de Elia Suleiman

Caméra d’Or – „Nuestras Madres”, de César Díaz

Palme d’Or pentru scurtmetraj – „The Distance Between Us and the Sky”, de Vasilis Kekatos

Menţiune specială a juriului pentru scurtmetraj – „Monstruo dios”, de Agustina San Martin

Antonio Banderas, câștigătorul premiului de interpretare masculină la Cannes pentru rolul din „Dolor y gloria’, in regia lui Pedro Almodovar

Palme d’Or de onoare – Alain Delon

*

Un Certain Regard:

Marele Premiu – „A Vida Invisível de Eurídice Gusmão” (Brazilia), de Karim Aïnouz

Premiul Juriului – „O Que Arde” (Spania), de Oliver Laxe

Premiul pentru regie – Kantemir Balagov, pentru „Beanpole” (Rusia)

Premiul pentru interpretare – Chiara Mastroianni, pentru „Chambre 212” (Franţa, r. Christophe Honore)

Premiul special al juriului – Albert Serra, pentru „Liberté” (Franţa)

Coup de Coeur – „The Climb” (SUA), de Michael Angelo Covino, „La Femme de Mon Frère” (Canada), de Monia Chokri

*

Cinéfondation:

Premiul I – „Mano a mano” (Franţa), de Louise Courvoisier

Premiul al II-lea – „Hieu” (SUA), de Richard Van

Premiul al III-lea – „Ambience” (Palestina), de Wisam Al Jafari, şi „Duszyczka” (Polonia), de Barbara Rupik

Premiile criticii internaţionale – FIPRESCI:

Competiţie – „It Must be Heaven” (Franţa, Germania, Olanda), de Elia Suleiman

Un Certain Regard – „Beanpole” (Rusia), de Kantemir Balagov

Quinzaine des Réalisateurs – „The Lighthouse” (SUA, Brazilia), de Robert Eggers

Premiul Juriului Ecumenic: „A Hidden Life”, de Terrence Malick

*

Semaine de la Critique:

Trofeul Palme d’Or de onoare a fost atribuit legendarului actor Alain Delon

Marele Premiu (Grand Prix Nespresso) – „J’ai Perdu Mon Corps”, de Jérémy Clapin

Prix Fondation Louis Roederer de la Révélation – Ingvar E. Sigurðsson pentru rolul din „A White Day, White Day” (Islanda, Danemarca, Suedia), de Hlynur Pálmason

Premiul Découverte Leica Cine pentru scurtmetraj – „She Runs” (China), de Qiu Yang

Prix Fondation Gan à la Diffusion – distribuitorului francez The Jokers Films, pentru „Vivarium” (Irlanda, Belgia, Danemarca), de Lorcan Finnegan

SACD – César Díaz, scenaristul „Nuestras Madres” (Guatemala, Belgia, Franţa)

Premiul Canal+ (pentru scurtmetraj) – „Sans Mauvaise Intention” (Danemarca, Insulele Feroe), de Andrias Høgenni

Quinzaine des Réalisateurs:

Premiul SACD – „Une fille facile”, de Rebecca Zlotowski

Premiul Europa Cinemas Label – „Alice et le Maire”, de Nicolas Pariser

Premier Prix Illy pentru scurtmetraj – „Stay Awake, Be Ready”, de Pham Thien An

Carrosse d’Or – John Carpenter, scenarist şi compozitor american

Queer Palm – „Portrait de la jeune fille en feu” (Franţa), de Céline Sciamma

Palm Dog – Brandy din „Once Upon a Time in Hollywood”

Foto: Parasite – Palme d’Or Cannes 2019, Antonio Banderas, Alain Delon – facebook

25
/03
/14

Noul său film, (pseudo)documentarul „Al doilea joc“, împinge obsesiile cineastului Corneliu Porumboiu spre o zonă extremă, aproape autodistructivă (judecat prin prisma legăturii cu publicul).

24
/03
/14

În anul în care se împlinesc 90 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai talentaţi cineaşti ai lumii, Sergei Paradjanov, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica aduce în premieră, la Bucureşti, filmul biografic Paradjanov, propunerea Ucrainei la Oscarul pentru „Cel mai bun film străin”.

24
/03
/14

Cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film București, cel mai vechi festival competitiv din Capitală destinat exclusiv filmului de lung-metraj, va avea loc în perioada 26 martie – 2 aprilie 2014, la Cinema Studio, NCRR - Studioul Horia Bernea, sala Elvira Popescu și Institutul Cervantes. Programul Festivalului Internaţional de Film Bucureşti.

21
/03
/14

Al doilea joc, filmul experiment al regizorului Corneliu Porumboiu, va intra în cinematografe din 4 aprilie. Pelicula prezintă meciul de fotbal dintre Dinamo şi Steaua din iarna anului 1988, arbitrat de Adrian Porumboiu, tatăl regizorului. Cei doi, tată şi fiu, revăd meciul 25 de ani mai târziu şi îl comentează din faţa televizorului.

21
/03
/14

Două filme-eveniment vor marca deschiderea și închiderea celei de-a 13-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania 2014 (TIFF 2014). Pe 30 mai, gala de deschidere aduce Philomena, de Stephen Frears, iar ]n ultima zi de TIFF, pe 8 iunie, va rula cel mai așteptat film al anului, Boyhood - Ursul de Argint pentru regie la Berlin.

21
/03
/14

Nu sunt premiile BAFTA, Cesar sau Goya, asumate ca modele, însă Premiile Gopo îşi au rostul lor, în ciuda numeroaselor probleme din firava industrie românească de film. Ziarul Metropolis şi-a desemnat favoriţii pentru cea de-a 8-a ediţie a Galei, care va avea loc luni.

20
/03
/14

Pentru cariera sa impresionantă, regizorul și directorul de imagine Nicolae Margineanu va fi omagiat în 2014 cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate. Alături de el și de Radu Beligan (Premiul pentru Întreaga Carieră), organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda și un Premiu Special, proiecționistei Elena Ciocan.

19
/03
/14

Tinerii cineaști români vor avea, pentru prima dată, o competiție dedicată lor, la Festivalul Internațional de Film NexT (3-7 aprilie). În prima ediție a Competiției naționale, 14 scurtmetraje românești dintre cele mai bune lansate în ultimul an, selecționate de criticii Irina Trocan și Andrei Rus, vor concura pentru Premiul pentru Cel mai bun film românesc și Premiul Publicului pentru film românesc. Secțiunea este prezentată de HBO România.

17
/03
/14

Cu o distribuţie de staruri cât pentru zece producţii, „The Grand Budapest Hotel”, noul film al americanului Wes Anderson, este o kino-feerie dificil de clasat, dar plăcută ochiului. Un film special, cum rar poate fi văzut pe marile ecrane.

17
/03
/14

Vlad Ivanov, care joacă alături de actori precum Ed Haris şi Tilda Swinton în "Snowpiercer", spune că s-a bucurat de experienţa unui rol într-un lungmetraj SF. Filmul a fost proiectat, în premieră în România, la gala de premiere a celei de-a 23-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film DaKINO.