Traista cu poveşti vorbite, jucate şi desenate a Editurii Casa Radio se deschide la Bookfest 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/traista-cu-povesti-vorbite-jucate-si-desenate-a-editurii-casa-radio-se-deschide-la-bookfest-2013/

Editura Casa Radio îi sărbătoreşte pe cei mai mici cititori/ascultători invitându-i să descopere cele mai noi apariţii din două îndrăgite colecţii de carte vorbită ce le sunt dedicate: „Radio-Prichindel“ şi „Noapte bună, copii!“

Un articol de Andrada Văsii|29 mai 2013

În prag de 1 iunie, Editura Casa Radio îi sărbătoreşte pe cei mai mici cititori/ascultători invitându-i să descopere cele mai noi apariţii din două îndrăgite colecţii de carte vorbită ce le sunt dedicate: „Radio-Prichindel“ şi „Noapte bună, copii!“

Cu mic, cu mare, copii, părinţi şi bunici sunt aşteptaţi vineri, 31 mai, la ora 11.00, la Clubul Şoriceilor, din cadrul Salonului de carte Bookfest, de la Romexpo, la o întâlnire cu poveşti faimoase din lumea întreagă.

Vă va călăuzi prin lumea poveştilor chiar vocea emblematică a colecţiei Radio-Prichindel, acea inegalabilă promotoare a teatrului românesc pentru copii, marea actriţă Alexandrina Halic, care îi va întâmpina la Clubul Şoriceilor pe toţi cei dornici să facă cunoştinţă cu Ulise, David Copperfield sau Tartarin din Tarascon: aceştia nu numai că au prins glas prin magia teatrului radiofonic, dar sunt acum şi eroi de benzi desenate în cele mai recente apariţii din colecţia „Radio-prichindel“, în formula noastră inovativă de roman grafic&audio!

Adaptări radiofonice de colecție

Astfel, vi se vor oferi înregistrări istorice remasterizate ale unor mari spectacole radiofonice, iscusite adaptări ale unor cărţi de neuitat, ce au sedus generaţii de auditori, inspirat comentate acum şi grafic de benzile desenate imaginate de valoroşi artişti, la rândul lor din generaţii diferite:

1. Homer, „Peripeţiile lui Ulise“ (înregistrare 1954, cu: George Vraca, Dina şi Tanţi Cocea, Gh. Ciprian; BD: Puiu Manu &Alexandru Ciubotariu);

2. Charles Dickens, „David Copperfield“ (înregistrare 1954, cu: Silvia Chicoş, Costache Antoniu, Dinu Ianculescu; BD: Puiu Manu);

3. Alphonse Daudet, „Tartarin din Tarascon“ (înregistrare 1951, cu: N. Gărdescu, Ion Lucian, Radu Beligan, N. Stroe, Gr. Vasiliu-Birlic; BD: Lavinia Trifan Pop). Lucrare nominalizată la Gala Bun de Tipar la categoria „Cel mai mai bun proiect de audiobook“.

O emisiune de legendă

De asemenea, legendara emisiune „Noapte bună, copii“ poate fi regăsită în colecţia de audiobook omonimă, ajunsă acum la volumele 11-12.

Sub genericul „Mari scriitori povestind celor mici“, puteți să ascultaţi, conform formulei consacrate, „7 poveşti pentru 7 zile“, pagini de literatură pentru copii din toate timpurile, semnate de Charles Perrault, Fraţii Grimm, H.C. Andersen, Rudyard Kipling… şi însufleţite de glasurile unor actori de neuitat ca: Silvia Chicoş, Octavian Cotescu, Mircea Albulescu, Fory Etterle, Ştefan Mihăilescu-Brăila.

Surprize ilustrate

Ilustratorul colecţiei „Noapte bună, copii!“, Ciubi (Alexandru Ciubotariu), un neobosit militant pentru BD-ul românesc şi coordonatorul seriei CD+BD a colecţiei Radio-Prichindel, promite o mulţime de surprize multimedia, pe care le veți afla numai la întâlnirea de vineri de la Clubul Şoriceilor.

La eveniment vor participa copiii din clasele a IV-a şi a V-a de la Şcoala „Hermann Oberth“, care au pregătit şi ei suprize însoţiţi de scriitoarea Ioana Nicolaie, cea care istoriseşte isprăvile lui Arik.

Iar pentru zilele lungi de vacanţă care urmează, faceţi un popas la standul Editurii Casa Radio (Pav. C2, stand B09) ca să-i cunoaşteţi şi pe Baronul Münchhausen, pe Omul invizibil, pe Niels Holgersson, pe Tom Sawyer şi Huckleberry Finn, aşa cum numai comorile Fonotecii de Aur îi pot înfăţişa, prin irezistibile spectacole de teatru radiofonic ce au înmănunchiat atâta har artistic, încât se pare că peste ele timpul nu va trece niciodată.

22
/12
/15

În anii '50 ai secolului trecut, Nicolae Labiş (2 decembrie 1935 - 22 decembrie 1956) şi Nichita Stănescu erau doi poeţi foarte tineri, în plină ascensiune. Amândoi au devenit rapid celebri. Mai întâi Labiş. Puţin mai târziu, Nichita.

22
/12
/15

Știați când se primeau crenvurștii la restaurantul Berlin din centrul Bucureștiului? Dar de „povestea cozii” ați auzit? Oare cum se iubea la 14 grade, cu zăpada intrată în apartament? Câțiva scriitori români deapănă, cu haz, amintiri din comunism.

18
/12
/15

Când prietenii de la Ziarul Metropolis mi-au solicitat un Top 3 al cărților citite în 2015 le-am mulțumit pentru încredere. Faptul că cineva încă te bănuiește că ai citit 3 cărți într-un an e semn de mare prețuire. Nu puteam să le înșel așteptările, așa că în ultimele ore am lecturat 3 cărți... exact acelea care îmi plăcuseră cel mai mult înainte de solicitare.

17
/12
/15

Cultura română rămâne mai săracă la finalul acestui an, după ce regizoarea și scenarista Malvina Urșianu, actorii Eusebiu Ștefănescu şi George Motoi, compozitorul Marcel Dragomir, traducătoarea Antoaneta Ralian sau scriitorul și dramaturgul Valentin Nicolau ne-au părăsit în 2015.

16
/12
/15

„Oameni de unică folosință” este o poveste despre drama unui bolnav de Alzheimer, un „film” derulat fotogramă cu fotogramă, care, dincolo de problemele psihologice complexe pe care le pune, transmite o puternică emoţie. Romanul grafic cu acest nume, scris și ilustrat de Elena Ciolacu, se lansează oficial joi, 17 decembrie, de la ora 18.30, la Casa cu Rost (Calea Victoriei, nr. 155).

16
/12
/15

Nu mai puţin de 150 de cărţi având autograful lui Jeff Kinney, autorul bestsellerului „Jurnalul unui puşti”, îşi aşteaptă cititorii. Editura Arthur va pune la dispoziția fanilor, prin concursuri și prin intermediul partenerilor, cele 150 de exemplare din volumul 10 al seriei „Jurnalul unui puști”, Ca pe vremuri (ediţia în limba română, traducere de Andra Matzal), semnate de autor.

12
/12
/15

În noaptea de 12 spre 13 decembrie 1983, Nichita Stănescu ajungea la Spitalul de Urgență Fundeni, acuzând dureri puternice în zona ficatului. Cu o zi înainte fusese la nunta unor prieteni. A ajuns la București, cu trenul, chiar în seara aceea, cu câteva ore înainte să moară.

10
/12
/15

Miercuri-seară, de la 18.30, la Ateneul Român, care a fost plin, autorul de bestseller-uri Eric-Emmanuel Schmitt s-a întâlnit cu criticul de teatru Marina Constantinescu, pentru un dialog despre literatură și teatru, dialog care a fost marcat de panseuri adânci.

10
/12
/15

Un monument dedicat filosofului și scriitorului Emil Cioran a fost dezvelit în Capitală, la intersecția străzilor Gara de Nord și Mircea Vulcănescu. Turnarea și transpunerea în bronz a bustului a fost gata în 2013, iar soclul, confecționat din calcar de Vrața, adus din Bulgaria, a fost terminat anul acesta.

09
/12
/15

„Cu adevărat unic, fabulos şi acid”, romanul scriitorului și muzicianului american de origine iraniană Ali Eskandarian, Anii de aur, a apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom”. Anii de aur a apărut în Statele Unite după moartea tragică a autorului şi a cunoscut un succes instantaneu.

08
/12
/15

O seară de lectură, organizată cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea scriitorului avangardist Gellu Naum, va avea loc miercuri, de la ora 19.00, la Café Verona din Bucureşti.

08
/12
/15

“Ce va fi pe mai departe e, pur şi simplu, voia lui Dumnezeu şi, deci, destin personal. Am filmat inclusiv emisiunile din 30 şi 31 decembrie 2015 şi mă amuz cu tandreţe la gândul că ultima înregistrare are ca subiect o enciclopedie universală a vinului, ca semn de împărtăşire întru bucurie şi nădejde. Cu tot sufletul al domniilor voastre, Dan C.” - Dan C. Mihăilescu a anunţat, pe site-ul său, "decesul" emisiunii "Omul care aduce cartea", pe care a prezentat-o timp de 16 ani, la Pro TV.

05
/12
/15

”O singurătate prea zgomotoasă” de Bohumil Hrabal (în traducerea lui Sorin Paliga) a fost publicată recent la Editura Art, în seria de autor dedicată scriitorului ceh.