Transformarea României în ultimii 30 de ani, la ICR
https://www.ziarulmetropolis.ro/transformarea-romaniei-in-ultimii-30-de-ani-la-icr/

Expoziţia de fotografii „Then and Now – Romanian Perspectives Celebrating 30 years of Transforming Change” a fost deschisă miercuri, la Institutul Cultural Român, de ambasadorul Statelor Unite în România, E.S. Adrian Zuckerman. La eveniment a participat şi preşedintele interimar al ICR, Mirel Taloş.

Un articol de Liliana Matei|19 decembrie 2019

Expoziţia „Atunci și acum”, găzduită în Sala Mare a ICR, va putea fi vizitată până la 4 ianuarie 2020.

„Este o mare plăcere să fiu aici, sunt mândru să fiu aici în calitate de ambasador al SUA în România, vreau să ştiţi că nu aveţi un prieten mai bun decât poporul american, că SUA şi România sunt unite în interese comune, sunt legate filosofic, iar SUA au fost şi vor continua să fie un sprijin energic pentru poporul român. SUA apreciază România ca fiind un puternic partener independent, economic şi de securitate. Vreau să-i felicit pe toţi participanţii, toate fotografiile expuse sunt absolut fabuloase. Această expoziţie serveşte drept o readucere aminte importantă a evenimentelor în care România a fost implicată în mod dramatic în ultimii 30 de ani, trebuie să ne amintim şi să reflectăm la perioada comunistă, astfel încât să nu mai facem aceleaşi greşeli”, a afirmat Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România la ICR.

50 de fotografii alb şi negru de „atunci” şi color de „acum” pot fi admirate în Sala Mare a Institutului Cultural Român.

„Este primul eveniment cultural la care ambasadorul SUA participă în România, într-o perioadă simbolică pentru această ţară, zilele în care se împlinesc 30 de ani de la căderea comunismului, iar această expoziţie are legătură cu această aniversare. Sunt două cuvinte care marchează această expoziţie, acest eveniment, aceste zile şi mandatul domnului ambasador: libertate şi transformare. Sunt 30 de ani de când românii şi-au recucerit libertatea. (…) Expoziţia arată cum era România înainte de 1989 şi cum arată acum, o transformare la care America ne-a ajutat din plin şi mizăm în continuare pe sprijinul Americii, aliatul nostru strategic. Cred că România trebuie să stea lângă America”, a declarat Mirel Taloş, preşedinte interimar al ICR.

„Crearea acestei expoziţii constituie un important memento. Deşi Romania a evoluat radical în ultimii 30 de ani, trebuie să ne amintim şi să reflectăm la cum era în perioada comunistă, pentru a nu fi destinaţi să facem aceleaşi greşeli. Mulţi oameni, nerăbdători în privinţa progresului înregistrat de România în aceşti 30 de ani, nu înţeleg impactul pe care l-au avut ravagiile pe care le-a făcut comunismul în instituţiile din România. Vă invit să priviţi fotografiile despre ce a fost şi ce este acum şi să vă întreb dacă este ceva la care România să vrea să se întoarcă. O parte din fotografii servesc drept amintire a vremurilor care s-au scurs, cea de-a doua prezintă cât de departe a ajuns România în aceşti 30 de ani”, a fost îndemnul ambasadorului SUA, care a subliniat că „rezistenţa acestui popor a transformat România în ţara prosperă şi de succes de acum”.

„Aceste fotografii sunt remarcabile în privinţa expresivităţii, a emoţiilor transmise şi surprind transformarea României în ultimii 30 de ani. «Atunci», un termen ce trimite la un indice temporal trecut, o imagine alb negru a copilăriei noastre aşa cum reiese din fotografii, «acum» – termenul devine sinonim cu libertatea precum numele organizaţiei noastre. Acest «acum» înseamnă un prezent în care învăţarea pe tot parcursul vieţii, cultura şi sportul sunt valori accesibile fiecărui individ. Fotografiile color coagulează esenta libertăţii în România”, a spus curatorul expoziţiei Mircea Șiclovan, director al Asociaţiei Liber la Educaţie, Cultura și Sport.

09
/12
/14

Celebrul violonist, dirijor şi compozitor olandez Andre Rieu, va susţine un concert în România, în 2015. Andre Rieu a sosit la Bucureşti marţi, unde a anunţat detaliile concertului. Andre Rieu a postat, pe pagina sa de Facebook, o poză în care apare în faţa unui avion.

09
/12
/14

Seară Mozart, „Anotimpurile” lui Vivaldi, „Norma”, celebra operă a lui Bellini (în concert), cu soprana Elena Moşuc invitată în rolul titular, Integrala sonatelor de Beethoven pentru pian şi vioară, partea a II-a, un prilej extraordinar de a-l asculta pe Valentin Gheorghiu la pian, alături de Gabriel Croitoru la vioară, concertul celebrului acordeonist francez Richard Galliano, sunt doar câteva dintre evenimentele speciale ce se vor derula la Sala Radio între ianuarie şi martie 2015.

09
/12
/14

Festivalul Internaţional de Film Experimental București BIEFF dă startul celei de-a cincea ediții miercuri, pe 10 decembrie. BIEFF prezintă un program de excepție, dedicat scurtmetrajelor premiate cu aur în 2014 la Berlinale, Locarno și Clermont-Ferrand – Golden Shorts, care va fi proiectat vineri, de la ora 23:00, la CinemaPRO. TAPROBANA, NOAH, AS LONG AS SHOTGUNS REMAIN și ABANDONED GOODS vor fi difuzate în premieră în România.

09
/12
/14

Deschiderea noii stagiuni la Scala din Milano a fost marcată de ciocniri între manifestanţi şi forţele de poliţie, soldate cu doi răniţi, au anunţat autorităţile locale. "Seara de deschidere de la Scala este un spectacol unic şi încercăm să distrugem şi acest eveniment", a afirmat preşedintele regiunii Lombardia, Roberto Maroni.

09
/12
/14

Ermitaj, unul dintre cele mai mari muzee din lume, sărbătoreşte cu mare pompă, până miercuri, împlinirea a 250 de ani de la înfiinţare, prin mai multe expoziţii şi prezentarea în faţa publicului larg a uneia dintre frizele Partenonului, împrumutată de la British Museum.

09
/12
/14

În zilele de 13, 14, 20, 21, 22 și 23 decembrie, de la orele 14:00, în Parcul Unirii, bucureștenii pot asculta cele mai frumoase cântece de sezon în sprijinul acțiunii umanitare pentru Andreea Ion, organizate de AOLN România.

08
/12
/14

Cunoscutul teatrolog George Banu a primit Marele Premiu al Academiei Franceze, la Paris, în prezenţa filozofului Jean-Luc Marion şi a fostului preşedinte al Franţei, Valéry Giscard d’Estaing. Premiul i-a fost acordat pentru difuzarea culturii franceze în lume.