Transilvania Shorts 2021 ajunge în Cluj-Napoca!
https://www.ziarulmetropolis.ro/transilvania-shorts-2021-ajunge-in-cluj-napoca/

Cea de-a cincea ediţie a festivalului internaţional de scurtmetraje Transilvania Shorts ajunge la Cluj-Napoca în perioada 27 – 29 iunie, la Cinema Victoria şi Cinema Dacia, cu o selecţie de filme selectate şi premiate în festivaluri de renume din întreaga lume.

Un articol de Liliana Matei|17 iunie 2021

Scurtmetrajele selectate în competiția Transilvania Shorts 2021 provin din aproape toate colțurile lumii ṣi au fost selectate din peste cele 600 de filme înscrise în competiția de anul acesta: Australia, Austria, Elveția, Estonia, Franța, Finlanda, Italia, Japonia, Marea Britanie, Republica Moldova, Olanda, Venezuela.

Juriul ediției a V-a festivalului este format din Bogdan Filip [director de imagine și fotograf], Ștefan Crișan [producător muzical și editor de sunet], Sorin Baican [editor de film, producător audio-vizual], Damian Groves [regizor, animator ṣi artist plastic], Augustin C. Pop [animator, actor și păpușar], Bogdan Zelinschi [Ilustrator ṣi animator], Alexandru Crăciun [producător de film] și Radu Munteanu, producător ṣi regizor de film, inițiatorul & directorul festivalului TS.

Mai multe informații despre membrii juriului, ca și despre programul festivalului și filmele selecționate în cadrul celei de-a patra ediții TS, pot fi găsite pe site-ul www.transilvaniashorts.ro.

Filmele sunt subtitrate în limba engleză ṣi în limba română.

Prețul unui bilet este de 15 lei/seară. Biletele vor putea fi achiziționate la Cinema Victoria și Cinema Dacia cu 30 minute înaintea începerii proiecțiilor.

Este necesară purtarea măștilor de protecție. Gradul de ocupare al sălilor de cinema va fi de 70% din capacitate.

––––-

TRANSILVANIA SHORTS [TS] este un eveniment anual, gândit cu și pentru artiști, pentru a le oferi acestora o platformă de exprimare liberă si independentă.

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.