TRANZIȚIE: Călătoria Eroului aduce un spectacol-lectură participativ, o instalație artistică comunitară și ateliere pentru combaterea bullying-ului, între 24 – 26 octombrie, la Tulcea
https://www.ziarulmetropolis.ro/tranzitie-calatoria-eroului-aduce-un-spectacol-lectura-participativ-o-instalatie-artistica-comunitara-si-ateliere-pentru-combaterea-bullying-ului-intre-24-26-octombrie-la-tulcea/

Între 24 – 26 octombrie ajunge la Tulcea proiectul TRANZIȚIE: Călătoria Eroului, iniţiat de Asociaţia Macaia, ce îşi propune să pună în relaţie fenomenul de bullying cu consumerismul şi cu anxietatea climatică.

Un articol de Petre Ivan|20 octombrie 2024

Publicul va putea experimenta o instalație artistică participativă și comunitară la Casa Avramide și un spectacol de teatru participativ la Liceul de Arte “George Georgescu”, ce fac parte dintr-un efort complex și susținut de a oferi tinerilor care se confruntă cu bullying-ul o voce și un instrumentar psihologic, social și artistic de care să se poată folosi pentru a-i gestiona și combate nu doar efectele, ci și rădăcinile.

Pe 24 octombrie, începând cu ora 12:00, la Liceul de Arte “George Georgescu”, va avea loc un spectacol de teatru participativ ce folosește instrumentele psiho-dramei. Textele pornesc de la poveștile și trăirile exprimate de participanții la cinci ateliere de combaterea bullyingului prin artă pentru cadre didactice și lucrători de tineret din cadrul ONG-urilor, zece ateliere pentru combaterea bullyingului pentru copii, alte zece astfel de ateliere pentru adolescenți și zece ateliere de art-terapie pentru dobândirea rezilienței climatice, care s-au derulat în cadrul proiectului în București, Tulcea și în jud. Ilfov. 

Între 24 – 26 octombrie, între orele 18:00 – 21:00, va putea fi vizitată la Casa Avramide instalația artistică participativă, comunitară – TRANZIȚIE: Călătoria Eroului, ce reunește povești din comunitate legate de bullying, colectate în cadrul unui Open Call derulat în perioada proiectului dar și obiecte semnificative pentru poveștile personale despre bullying și despre copilărie și adolescență. 

Instalația parcurge probleme de ordin social și psihologic cu care copiii și adolescenții s-au confruntat și continuă să se confrunte, dar și felul în care acestea s-au modificat în timp, accentul fiind pus pe felul în care capitalismul aflat în continuă ascensiune afectează relațiile interumane și valorile pe care ni le construim când suntem mici.

Instalația este compusă din: 6 povestiri scrise de actrița-dramaturgă Ana Sorina Corneanu, interpretate de aceasta, Alina Tofan și Mara Căruțașu, cu ajutorul suportului sonor și muzical realizat de Ștefan Blănică. Acestea creează instalația sonoră ce va însoți traseul obiectelor și poveștilor reunite de artista vizuală Larisa Tofan și de  artista new media Marieke Leene, sub conceptul artistic al Alinei Tofan, inițiatoarea proiectului.

În cadrul instalației, zilnic, de la ora 18:00, va avea loc și o lectură performativă a textelor colectate prin open call, ce prezintă povești personale despre bullying, abuzuri și anxietate climatică.

Intrarea la evenimente este liberă pentru public.

În cadrul seriei de evenimente de la Tulcea, vor mai avea loc și ateliere pentru profesori, ce vizează combaterea bullyingului prin art terapie, realizate cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Tulcea. Aproximativ 40 de cadre didactice vor lua contact cu metode utilizate în art terapie, prin teatru senzorial, jocuri din sfera actoriei și a artei vizuale, facilitate de Alina Tofan.

26
/08
/24

La confluența dintre cercetare și artă, adresând durerea prin empatie și însingurarea prin deschiderea către comunitate, expoziția Una din Trei vorbește despre infertilitate, despre pierderea de sarcină - fenomene care afectează una din șase, respectiv una din trei femei - dar mai ales despre nedreptatea de a fi izolată și stigmatizată social în urma confruntării cu aceste evenimente traumatice.

21
/08
/24

Balkanik Festival – Home of World Music, cunoscut pentru atmosfera sa inconfundabilă și spiritul de fuziune culturală, se întoarce la Grădina Uranus între 6 și 8 septembrie. Evenimentul rămâne un punct central de întâlnire pentru comunitățile din București și pentru turiștii care vin în capitala României special pentru a participa la acest festival.

13
/08
/24

Asociația Macaia anunță lansarea proiectului TRANZIȚIE: Călătoria Eroului, o activare participativă prin artă care propune o radiografiere subiectivă și colectivă a fenomenului de bullying în România, din anii ’90 și până în prezent, prin intermediul unor cercetări sociologice și psihologice amănunțite, menite să ofere o perspectivă de ansamblu asupra amplorii și cauzelor sale.

08
/08
/24

În continuarea unei serii de performance-uri artistice începute în anul 2018 de Celula de Artă, artiștii care doresc să își forțeze limitele imaginației și să participe într-un exercițiu complex de empatie se pot înscrie, între 7 august și 2 septembrie în proiectul Blind Seven, o provocare la explorare și depășirea limitelor impuse de simțul principal folosit în artele vizuale: văzul.

08
/08
/24

A doua călătorie sub egida E T A J artist-run space spre Statele Unite ale Americii: Cătălin Burcea, Călina Coman, Răzvan Năstase, Mircea Modreanu, Ilina Schileru, artiști și curatori din colectivul independent E T A J artist-run space, se întorc pe coasta californiană cu un performance act pe tema libertății prin interpretarea unor practici de marketing alimentar din anii ‘80 înainte de Revoluția Română din 1989, în cadrul celei de-a doua ediții TRYST, organizată de Muzeul de Artă Torrance (TAM - Torrance Art Museum), Los Angeles între 23 - 25 august 2024.