TRANZIȚIE: Călătoria Eroului aduce un spectacol-lectură participativ, o instalație artistică comunitară și ateliere pentru combaterea bullying-ului, între 24 – 26 octombrie, la Tulcea
https://www.ziarulmetropolis.ro/tranzitie-calatoria-eroului-aduce-un-spectacol-lectura-participativ-o-instalatie-artistica-comunitara-si-ateliere-pentru-combaterea-bullying-ului-intre-24-26-octombrie-la-tulcea/

Între 24 – 26 octombrie ajunge la Tulcea proiectul TRANZIȚIE: Călătoria Eroului, iniţiat de Asociaţia Macaia, ce îşi propune să pună în relaţie fenomenul de bullying cu consumerismul şi cu anxietatea climatică.

Un articol de Petre Ivan|20 octombrie 2024

Publicul va putea experimenta o instalație artistică participativă și comunitară la Casa Avramide și un spectacol de teatru participativ la Liceul de Arte “George Georgescu”, ce fac parte dintr-un efort complex și susținut de a oferi tinerilor care se confruntă cu bullying-ul o voce și un instrumentar psihologic, social și artistic de care să se poată folosi pentru a-i gestiona și combate nu doar efectele, ci și rădăcinile.

Pe 24 octombrie, începând cu ora 12:00, la Liceul de Arte “George Georgescu”, va avea loc un spectacol de teatru participativ ce folosește instrumentele psiho-dramei. Textele pornesc de la poveștile și trăirile exprimate de participanții la cinci ateliere de combaterea bullyingului prin artă pentru cadre didactice și lucrători de tineret din cadrul ONG-urilor, zece ateliere pentru combaterea bullyingului pentru copii, alte zece astfel de ateliere pentru adolescenți și zece ateliere de art-terapie pentru dobândirea rezilienței climatice, care s-au derulat în cadrul proiectului în București, Tulcea și în jud. Ilfov. 

Între 24 – 26 octombrie, între orele 18:00 – 21:00, va putea fi vizitată la Casa Avramide instalația artistică participativă, comunitară – TRANZIȚIE: Călătoria Eroului, ce reunește povești din comunitate legate de bullying, colectate în cadrul unui Open Call derulat în perioada proiectului dar și obiecte semnificative pentru poveștile personale despre bullying și despre copilărie și adolescență. 

Instalația parcurge probleme de ordin social și psihologic cu care copiii și adolescenții s-au confruntat și continuă să se confrunte, dar și felul în care acestea s-au modificat în timp, accentul fiind pus pe felul în care capitalismul aflat în continuă ascensiune afectează relațiile interumane și valorile pe care ni le construim când suntem mici.

Instalația este compusă din: 6 povestiri scrise de actrița-dramaturgă Ana Sorina Corneanu, interpretate de aceasta, Alina Tofan și Mara Căruțașu, cu ajutorul suportului sonor și muzical realizat de Ștefan Blănică. Acestea creează instalația sonoră ce va însoți traseul obiectelor și poveștilor reunite de artista vizuală Larisa Tofan și de  artista new media Marieke Leene, sub conceptul artistic al Alinei Tofan, inițiatoarea proiectului.

În cadrul instalației, zilnic, de la ora 18:00, va avea loc și o lectură performativă a textelor colectate prin open call, ce prezintă povești personale despre bullying, abuzuri și anxietate climatică.

Intrarea la evenimente este liberă pentru public.

În cadrul seriei de evenimente de la Tulcea, vor mai avea loc și ateliere pentru profesori, ce vizează combaterea bullyingului prin art terapie, realizate cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Tulcea. Aproximativ 40 de cadre didactice vor lua contact cu metode utilizate în art terapie, prin teatru senzorial, jocuri din sfera actoriei și a artei vizuale, facilitate de Alina Tofan.

08
/05
/24

Echipa Asociației „Albert și zâmbete” este încântată să anunțe „Galeria terapiilor, ediția a treia”, un eveniment unic și inovator dedicat conectării, cunoașterii și inspirației, din credința în șansa copiilor cu nevoi speciale.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.

29
/04
/24

Timp de 12 zile, în perioada 17 mai – 9 iunie, copiii sunt așteptați, alături de părinții lor, la cea de-a opta ediție a Festivalului Opera Copiilor, unde vor fi întâmpinați cu surprize și activități distractive, desfășurate în locurile binecunoscute, dar și în spații recente deschise publicului.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.