Trasee culturale dedicate artei urbane, în patru orașe din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/trasee-culturale-dedicate-artei-urbane-in-patru-orase-din-romania/

Arta urbană este în jurul nostru, de cele mai multe ori este necesar doar să ne ridicăm privirea şi vom observa diferite forme de artă. Observăm de la stencils, la stickere, la graffiti şi instalaţii stradale, cât şi una dintre cele mai perisabile forme de artă urbană, cea realizată în cretă. Un articol de Mihaela Ion.

Un articol de Mihaela Ion|27 octombrie 2020

Arta contemporană propune o mutaţie sau o dispariţie a materialelor şi suporturilor tradiţionale, odată cu dezvoltarea şi impunerea unor stakeholderi. O operă de artă urbană este un izvor continuuu de experienţe vizuale pentru spectatorul neobișnuit şi luat prin suprindere de arta din spaţiul urban.

În fiecare oraş găsim, în ultima vreme, locuri special destinate formelor de artă urbană, fie că sunt zone private sau zone publice. De aceea vă propun patru trasee de artă urbană care să vă încânte ochiul pe gratis!

Primul traseu propus este unul din Bucureşti, cu punctul de pornire la Cărtureşti Magheru şi lucrarea realizată de Pisica Pătrată pe clădire, intrăm ulterior pe strada Arthur Verona, care datorită proiectului Street Delivery a devenit un spaţiu de consum de cultură. Strada Arthur Verona trece anual printr-un proces de noi şi noi lucrări de artă urbane create unele peste altele. Arhiva vizuală de lucrări urbane suprapuse pe pereţii de pe strada Arthur Verona este aidoma straturilor de arheologie care surprind diferite epoci. Fiecare strat păstrează tema unei ediţii anterioare a Street Delivery.

Urban Steps (MNAC)

Următoarea oprire trebuie să fie la POINT, Strada General Eremia Grigorescu, unde găsim un mural realizat de Sweet Damage Crew. Înainte de a trece la recomandări pentru alte oraşe, în Bucureşti, la MNAC – Muzeul Naţional de Artă Contemporană, pe coridorul scărilor, găsim un proiect-intervenţie de artă urbană, URBAN STEPS, cu murale ale artiştilor: Erps, Sage, Irlo, Obie Platon, Kero, Ocu, Lost Optics, Recis, Pandele Pandele, Lucian Hrisav, Reg, Lux, Mser, HomeBoy, Neon, Duno, Lumin, Constantin Rusu/Skema, Mircea Popescu şi Lucian Sandu Milea.

În Braşov, pentru a avea un traseu al lucrărilor de artă urbană recomandat este să urmărim „drumul crultural” propus de Festivalul AMURAL (foto deschidere) care anual aduce la un loc artişti naţionali şi internaţionali care activează în mediul VR (Virtual Reality), AR (Augmentated Reality), cât şi artiştii ubani. Braşovul a devenit un spaţiu dedicat artei urbane. Vă propun astfel un traseu cultural pentru a vizita muralele active şi acum în Braşov: spaţiul VISSSUAL aflat pe Strada Fabricii, Strada După Ziduri 3, Piaţa Sfântul Ioan,Strada Gheorghe Șincai, şi strada Tudor Vladimirescu.

Festivalul Amural

În Sibiu, traseul propus de Sibiu International Street Art Festival (SISAF), ediţia Origini, în 2020 aduce în faţa publicului artiştii: Alex Maksiov (Ucraina), Atoma – Andreea Toma, Biex & Șatran, Cristian Scutaru, Homeboy, John.S, Kaps Crew, Lucian Sandu-Milea, Pisica Pătrată, Popescu, Robert Obert.

Lucrarea Andreei Toma, Urban este cea care mi-a atras atenţia în cadrul acestui festival. Lucrarea de 19 metri înălţime, pe 9,4 lăţime surprinde o doamnă în vârstă, cu o broboadă pe cap şi cu o ţinută la modă, trening roşu asortat cu şosete galbene şi adidaşi coloraţi. Andreea Toma pune accentul în muralele sale pe modul în care viaţa la ţară se adaptează la contemporan, la tehnologia actuală. Lucrările sale realizate pe un fundal negru surprind personaje de la sat pe trotinete electrice, cu gadgeturi sau pe site-uri de dating.

Andreea Toma, „Urban”. Foto: Funky Photography – Sergiu Pavălă

În Bacău – festivalul ZIDART, descris de organizatori ca o „regenerare urbană prin artă stradală care respiră”, propune un traseu inspiraţional realizat de artiştii urbani: Atoma, Lucian Sandu-Milea, Cristian Scutaru, KERO ZEN, Razvan Raucescu, Bogdan Scutaru, Monk Ink, Cazacincu & Alin Mihail, Mazerschi Sergiu Georgian și HarceaPacea. Fiecare lucrare în parte atrage atenţia asupra unor subiecte de actualitate, relaţia om – natură și transmiterea de mesaje despre ecologie, gapul dintre dintre generaţii, lumea satului versul lumea oraşului. Lucrarea mea preferată din cadrul ZIDART 2020 este cea a lui Bogdan Scutaru, Cumulus. Lucrarea realizată în două săptămâni redă modul în care omul se integrează în natura, şi mai exact cum îşi găseşte locul printre elementele din natură. Artistul transmite prin Cumulus o stare de linişte, surprinde un moment de serenitate.

Bogdan Scutaru, „Cumulus” © ZidArt.ro

Arta contemporană şi mai ales arta urbană ţin de un exces de gust, incluzând o diversitate de judecăţi de valoare. Acest exces de gust este valabil şi în spaţiul artistic contemporan românesc, unde întâlnim atât lucrări realizate aidoma gândirii contemporane, fără a avea o teorie anume la bază, lucrări conformiste realizate după reguli stricte preluate din istoria artei, cât și lucrări ce sfidează politicul, religia, etica, bunul simţ. Pentru a fi un spectator al artei urbane singurul lucru pe care trebuie să-l faci pentru început este să îţi ridici privirea şi să te uiţi în jurul tău, astfel devii conştient că pereţii pot fi suport pentru lucrările de artă urbană.

Co-creație de Monk Ink, © ZidArt.ro

Mihaela Ion este manager cultural și lector la Fundația Calea Victoriei unde susține cursul online Introducere în arta urbană.

 

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.