Patru actori și câte o amintire, cea mai frumoasă, de Sărbători
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-actori-si-cate-o-amintire-cea-mai-frumoasa-de-sarbatori/

Mâine e Cea Mai Frumoasă Zi din An, aşa-i? Indubitabil… De aceea, împletind bucuria Sărbătorilor cu cea pe care ne-o dă teatrul, am rugat patru actori (şi) de-ai Teatrului Metropolis să împărtăşească cu noi o amintire de Sărbători care le aduce zâmbetul pe buze.

Un articol de Cristina Enescu Aky|24 decembrie 2019

Voi păstra Crăciunul în inimă şi voi încerca să-l ţin cu mine tot anul”. Nu doar Charles Dickens simțea asta, ci probabil mulți dintre noi, în această perioadă care înseamnă multe lucruri pentru mulți, dar de regulă în mod sigur înseamnă ceva luminos și cald. Provocând la amintiri pe patru dintre actorii care aduc adesea multă bucurie publicului prin spectacolele lor, iată ce am aflat despre „cea mai frumoasă amintire de Sărbători” de la actorii Cătălin Babliuc, Maria Obretin, Carla Maria Teaha și Vlad Zamfirescu.

Cătălin Babliuc

Acum câțiva ani, nu mai știu exact câți, am jucat spectacolul „Bullets over Lipscani” (regia Eugen Gyemant) la Godot, pe 28 decembrie. Toți, și Dan Rădulescu, Smaranda Caragea, Eugen Gyemant, eram speriați că n-o să vină nimeni pe 28 decembrie la noi la spectacol. A fost însă arhiplin, cu o atmosferă extrem de bizară în sensul cel mai bun al cuvântului, toată lumea era incredibil de relaxată. Cred că a fost unul dintre cele mai bune spectacole.”

Foto credit: Cătălin Babliuc

Maria Obretin

Când eram mică, cele mai frumoase mi se păreau diminețile de 24 decembrie când porneam la colindat! Străduțele erau pline de copii înfofoliți și fericiți, eram cete-cete, ne luptam cu frigul și nămeții, cântam cât ne țineau puterile „bună dimineața la Moș Ajun!’, oamenii ne primeau cu bucurie și ne îndesau în trăistuțe biscuiți, nuci, mere și covrigei! Aveam o vecină care făcea acadele, ceva rar pe vremurile acelea, și abia așteptam să o colindăm în fiecare an! Ne întorceam acasă obosiți și fericiti, ne număram nucile, merele, făceam schimb între noi (eu aveam o pasiune pentru mere, dădeam la schimb covrigei). Din biscuiți mama făcea invariabil tort de biscuiți. În diminețile acelea începeau sărbătorile… Era o energie foarte frumoasă.”

Foto credit: Maria Obretin

Vlad Zamfirescu

Mi-am acordat un răgaz să mă gândesc la cea mai frumoasă amintire legată de Sărbători, de Crăciun. Și am trecut prin multe. De la primul meu tanc primit cadou am trecut prin setul de indieni și cowboy, apoi la prima mașină cu telecomandă. Mi-am adus aminte chiar și de prima mea întâlnire cu Moș Crăciun la grădiniță. Moșul cel adevărat. Avea o barbă albă superbă din vată. Am verificat. Și am stat să mă gândesc care a fost cea mai frumoasă amintire. Și.. mi-am dat seama că nimic nu m-a încântat mai tare ca bucuria copiilor mei când Moșul a adus cadoul potrivit.”

Foto credit: www.lorenalupu.com

Carla Maria Teaha

„Una dintre cele mai frumoase amintiri de Crăciun s-a înfăptuit chiar anul acesta, în săptamâna de Ajun, când am trăit un lucru la care visam demult: să văd un spectacol de teatru pe Broadway. S-a întâmplat să fie „To kill a mocking bird” („Să ucizi o pasăre cântătoare”), spectacol după romanul omonim al lui Harper Lee, adaptat pe scena teatrului Shubert de către regizorul Aaron Sorkin. 9 nominalizări și un premiu Tony i-au adus recunoașterea în 2019. Eu l-am văzut distribuția actuală în care rolul principal, Aticus Finch, este interpretat magistral de Ed Harris.

La două zile distanță, am fost la un alt spectacol musai de văzut dacă vii la New York: „Sleep No More”, un spectacol imersiv, experimental, care are la bază drama lui Macbeth. Nu seamănă cu nimic din ce am văzut și am trăit până acum la teatru. E o montare impresionantă și multipremiată, în care te plimbi după actori într-un hotel din anii 1930, într-un decor de film noir a la David Lynch.

Foto: Cătălina Flămînzeanu

Cover foto credit: www.pixabay.com

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?