Trei concerte de Crăciun, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-concerte-de-craciun-la-sala-radio/

Glasurile cristaline ce compun sonoritatea inconfundabilă a Corului de Copii Radio vă vor purta anul acesta în atmosfera de poveste a sărbătorilor de iarnă, către amintirile dragi ale copilăriei, prin magia cântecelor şi colindelor de Crăciun. Sâmbătă, 12 decembrie (19.00), ansamblul Radio România, sub bagheta dirijorului VOICU POPESCU, vă invită la Sala Radio la un concert extraordinar de Crăciun.

Un articol de Liliana Matei|11 decembrie 2015

Unul dintre momentele speciale ale evenimentului va fi interpretarea suitei A Ceremony of Carols (în traducere liberă: „Ceremonialul de Crăciun”), semnată de compozitorul britanic Benjamin Britten. Lucrarea complexă reunește zece piese – cu acompaniament de harpă – și va fi interpretată pentru prima oară în totalitate în România.

Printre colindele românești pe care le veți asculta se numără: Sus boieri, nu mai dormiți, La Vitleem colo-n jos, Cetiniță, cetioara dragă, Domnuleț și Domn din cer, alături de celebrul cântec de Crăciun Jingle Bells și de două compoziții semnate de compozitorul britanic contemporan John Rutter.

Evenimentul se va desfășura cu participarea pianistei Magdalena Faur, iar la harpă o veți aprecia pe Iuliana Roșca. Evenimentul va fi ulterior transmis prin Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune – European Broadcasting Union (EBU), în cadrul unui important proiect media – Euroradio Special Day of Christmas Music – care va celebra Crăciunul prin 14 concerte propuse de radiodifuziuni publice, difuzate pentru milioane de ascultători.

Vă este dor de mirosul de cozonac din casa bunicii, de colindatul cu steaua și de obiceiurile și tradițiile din satul românesc? Lumea plină de farmec a Crăciunului tradițional, cu datinile și colindele strămoșești, este adusă la București prin concertul extraordinar „ÎNCEPEM A COLINDA”, prezentat duminică, 13 decembrie (17.00), la Sala Radio de numeroase ansambluri din întreaga țară și de soliști importanți ai scenei folclorice românești, o prezență importantă fiind cea a lui GHEORGHE TURDA, binecunoscutul solist maramureșan. Grație invitaților din toate zonele țării, veți “călători” imaginar în Maramureș, Bucovina, Transilvania, Crișana, dar și în sudul țării, în Oltenia și Muntenia și vă veți bucura de colindele și datinile Crăciunului așa cum s-au păstrat ele în vatra satului, în fiecare regiune a României.

Devenit o tradiție Radio România, de 25 de ani consecutiv la Sala Radio, în preajma Sfintei Sărbători a Naşterii Domnului Iisus Hristos, evenimentul îi are ca invitați pe: GHEORGHE TURDA şi Ansamblul „SĂPÂNŢANA”- jud. Maramureş, MARCEL PĂRĂU şi Grupul de colindători din Merghindeal – jud. Sibiu, CĂLIN BRĂTEANU şi Grupul de colindători „BOROAIA”- jud. Suceava, ION DRĂGAN şi Grupul de colindători „GORJANCA” – jud. Gorj, LEONTINA FĂRCAŞ şi Grupul de colindatori „MUGURI DE TEZAUR”- jud. Alba, Ansamblul „POIENIŢA”- Poiana Stampei – jud. Suceava, Grupul de colindători „SOMEŞENII” – jud. Cluj, Ansamblul „BURNASUL”- jud. Teleorman, Ansamblul „COSĂUL”- Sârbi-Budeşti – jud. Maramureş, Ansamblul „HORA”- jud. Mureş, Ansamblul „JUNII CRIŞULUI” – Dieci – jud. Arad, Ansamblul „RITMURI ZĂRĂNDENE” – Hărţăgani-Băiţa – jud. Hunedoara și ROXANA CROITORU.

Două dintre ansamblurile Radio România – Orchestra de Cameră Radio şi Corul Academic Radio (pregătit de Dan Mihai Goia) – sub bagheta dirijorului Cristian Brâncuşi, vă invită la Sala Radio miercuri, 16 decembrie (19.00), la un concert de Crăciun cu totul deosebit! Atmosfera catedralelor gotice germane, în care răsună de sărbători cântece sacre, va fi recreată la Sala Radio prin interpretarea unei celebre partituri semnate de BACH: ORATORIUL DE CRĂCIUN.

Conceput de marele compozitor pentru Crăciunul din 1734, oratoriul ce reunește șase părţi evocă momentele din scripturi: Naşterea lui Iisus, Vestirea Păstorilor, Închinarea Păstorilor, Botezul Domnului, Călătoria Magilor şi Închinarea Magilor. Evenimentul se desfăşoară cu participarea artiştilor lirici: Cristina Oltean – soprană, Geanina Munteanu – alto, Tony Bardon – tenor, Cristian Hodrea – bas.

INFO

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio vă rugăm să consultaţi site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.

31
/07
/22

„Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea, dimpotrivă eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea“, scrie soprana Angela Gheorghiu într-o postare pe contul ei de Facebook.