Trei dintre cei mai rafinați muzicieni ai lumii, la Concursul Enescu 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-dintre-cei-mai-rafinati-muzicieni-ai-lumii-la-concursul-enescu-2018/

Ediţia 2018 a Concursului Internaţional George Enescu (1-23 septembrie, Bucureşti) aduce publicului o serie de recitaluri de excepţie cu trei muzicieni consacraţi, aclamaţi pe marile scene ale lumii – şi, în egală măsură, membri ai juriului internaţional pentru acestă ediţie a competiţiei.

Un articol de Petre Ivan|2 august 2018

Violonistul italian Salvatore Accardo, aclamat pentru interpretările sale din Paganini, pianistul suedez Peter Jablonnski – al cărui talent a fost recunoscut chiar de legenda jazz-ului Miles Davis – și reputatul violoncelist britanic Raphael Wallfisch, cu o discografie de peste 70 de înregistrări, urcă pe scena Ateneului Român pentru a susține recitaluri extraordinare la Concursul Enescu 2018. Prețurile unui bilet variază între 55 și 45 de lei.

Înregistrarea Concertului pentru Violoncel în si minor de Antonín Dvořák cu Raphael Wallfisch solist este considerată, potrivit unui sondaj BBC, cea mai bună interpretare din ultimii 25 de ani. Cu o activitate amplă, violoncelistul britanic are 70 de înregistrări în discografia proprie și este, de asemenea, unul dintre cei mai căutați violonceliști pentru interpretarea și crearea unor lucrări de muzică contemporană. Raphael Wallfisch a colaborat cu o serie de compozitori contemporani celebri: Sir Peter Maxwell Davies, Kenneth Leighton, James MacMillan, Rodion Schedrin și John Tavener.

Raphael Wallfisch urcă pe scena Concursului Enescu 2018, la sala mare a Ateneului Român, pe 5 septembrie și propune un program provocator pentru recitalul său: lucrări de Kenneth Leighton, Alexander Zemlinsky, Sir James MacMillan și Guillaume Lekeu. Îl va acompania la pian John York.

Violonistul care a cucerit lumea cu interpretările sale din Paganini, Salvatore Accardo, aduce publicului lucrări de Mozart, Schubert, Enescu și Saint-Saëns pe 14 septembrie, de la ora 19. La pian se va afla Laura Manzini. Cu peste 50 de înregistrări discografice, violonistul italian Salvatore Accardo este cunoscut și pentru a fi primul muzician care a înregistrat vreodată integrala concertelor pentru vioară de Paganini, șase la număr.

Salvatore Accardo

„Pe lângă talent, vine nu doar o porție de virtuozitate, ci un muzician, o interpretare extraordinară care te fac să regândești complet o compoziție al cărei sunet credeai că-l știi dintotdeauna”, scrie Washington Post despre pianistul Peter Jablonski. Celebru și pentru interpretările sale de jazz, Peter Jablonski a fost lăudat de însuși Miles Davis și a cântat alături de alte două legende, Buddy Rich și Thad Jones, în celebrul club de jazz Village Vanguard din New York. C

a pianist de muzică clasică, Jablonski a fost aclamat de Claudio Abbado, în timp ce Vladimir Ashkenazy i-a recunoscut talentul încă de timpuriu, i-a devenit mentor și i-a susținut cariera. Peter Jablonski a interpreat alături de unele dintre cele mai importante ansambluri ale lumii: La Scala, BBC Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Orchestre Nationale de France, NHK Tokyo, Warsaw Philharmonic, Los Angeles Philharmonic și Cleveland Orchestra.

Recitalul pianistului Peter Jablonski va avea loc pe 22 septembrie și include lucrări de Alexei Stanchinsky, Grieg, Scriabin, Chopin, Samuel Barber și Copland/Bernstein – cunoscutul „El Salon Mexico”.

*

Desfășurat ca eveniment de sine stătător începând cu ediția din 2014, Concursul Internațional „George Enescuinvită publicul să descopere unii dintre cei mai talentați tineri atiști ai momentului, marile nume ale muzicii clasice de mâine și să le urmărească și susțină parcursul până la vârf: câștigarea competiției.

În total, 270 de tineri muzicieni din 39 de țări, 22 dintre aceștia fiind din România și din Republica Moldova vor intra în competiție pentru câștigarea trofeului ediției 2018 la una dintre cele patru secțiuni – Compoziție, Vioară, Violoncel și Pian – la 60 de ani de la prima ediție a Concursului.

Foto: Concursul Enescu 2018 – facebook

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.