Trei documentare Aristoteles Workshop, pe 17 august, la Grădina cu filme
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-documentare-aristoteles-workshop-pe-17-august-la-gradina-cu-filme/

Trei documentare marca Aristoteles Workshop, din trei ediţii diferite, pot fi vizionate în Bucureşti, la Grădina cu filme – Cinema & More, miercuri, 17 august, cu doar o săptămână înainte de startul ediţiei a XI-a atelierului de film documentar de la Șurdeşti, Maramureş (23 august – 24 septembrie).

Un articol de Petre Ivan|16 august 2016

Cele trei filme au fost alese de Dan Nuțu, inițiatorul Aristoteles Workshop, care va fi prezent pentru o discuție cu publicul la final, împreună cu Alina Manolache, regizoarea filmului Sfârșitul verii și Radu Gorgos, directorul de imagine al filmului Gutuiul japonez.

Proiecția se va desfășura în cadrul programului special dedicat filmului românesc, organizat de criticul de film Ileana Bârsan, la Grădina cu filme – Cinema & More.

Filmele proiectate miercuri, 17 august, la Grădina cu filme – Cinema & More, începând cu ora 21.00, vor fi:

Căutare, câștigătorul Marelui Premiu pentru cel mai curajos scurt-metraj în competiția Quinzane des Realisateurs a Festivalului de Film Cannes, 2010.

Grădina cu filmeDocumentarul a fost filmat în cadrul celei de-a IV-a ediții a Aristoteles Workshop, în Sibiel, de echipa formată din regizorul Ionuț Pițurescu, editorul Bogdan Palici și Adriana Dunin la cameră.

Într-o lume a plasticului și a reciclării. Doi prieteni, dogari nomazi cu un ritm de viață aparte, pricepuți la lucruri de care nu prea mai e nevoie, fără bunuri împovărătoare, nici măcar un ceas, își găsesc timp să caute sensuri. Sau lipsa lor. În această existență marginală, care l-ar entuziasma pe Zola, prietenia lor pare a rezista într-o zonă atemporală.

 

Sfârșitul verii a avut premiera națională la Astra Film Festival, 2015, în secțiunea Romanian Competitive, și a fost selectat în competiția Premiers Pas a Festivalul de Film Documentar Visions du Reel Nyon.

Documentarul a fost filmat în cadrul celei de-a IX-a ediții Aristoteles Workshop, în satul Vama, Bucovina, de echipa formată din regizoarea Alina Manolache, cu Ruben Agadjnean la camera, Mircea Bonînă și ulterior Gabi Basalici ca editori.

Filmul conturează portretul colectiv al unor absolvenți de liceu din Vama, Bucovina. Este ultima vară înainte ca fiecare să pornească pe drumul său, în care frenezia momentelor petrecute împreună începe să se amestece cu incertitudinile viitorului și cu primele gânduri mature.

Gutuiul Japonez

Gutuiul Japonez

Gutuiul Japonez a câștigat Premiul special al juriului la ediția a VI-a Aristoteles Workshop, Marele Premiu la FFEST Cluj Napoca 2011, și la Timishort ISFF 2012.

Documentarul a fost filmat în Vama, Bucovina, de echipa formată din regizoarea Mara Trifu, cu Radu Gorgos la cameră, Paula Onet editor și Biljana Dolevska producție.

La o anumită vârstă, devine tot mai greu să-ți amintești ce ai făcut ieri. La 90 de ani nici nu mai contează. Mergi înainte, împotrivindu-te sau abandonând lupta. Lucrurile mici devin importante: o floare, o pisică, un bol de cristal, un copac, și frânturi salvatoare dintr-un trecut rememorat. O incursiune dulce-amară în prospețimea clipelor care zboară de-a lungul unui prezent perfect continuu, indiferent de vârstă.

* * *

Grădina cu filme – Cinema & More are în această vară un program special dedicat filmului românesc. O seară pe săptămână va fi dedicată producțiilor autohtone recente de lung și scurtmetraj, de ficțiune, documentar sau animație.

Ileana Bîrsan, critic și educator de cinema, este curatorul programului și moderatorul conversațiilor cu cineaștii și actorii invitați după proiecțiile filmelor.

Grădina cu filme – Cinema & More este situată în curtea CreART (Centrul de Artă, Creație și Tradiție al Municipiului București) din Piața Alexandru Lahovari, nr.7.

Foto: Grădina cu filme – facebook

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.