Trei filme nominalizate la Premiile César, în curând în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-filme-nominalizate-la-premiile-cesar-in-curand-in-cinematografe/

Academia de Artă şi Tehnică Cinematografică a anunţat marţi nominalizările pentru Premiile César 2016, eveniment care va avea loc pe 26 februarie la Théâtre du Châtelet din Paris.

Un articol de Liliana Matei|31 Ianuarie 2016

Independenţa Film are şase pelicule pe lista de nominalizări. Două dintre ele au rulat deja anul trecut în cinematografe, „Dheepan” şi „Le Tout Nouveau Testament”. „Youth” rulează chiar în această perioadă, iar alte trei vor rula în curând: „La Tête haute”, din 12 februarie, „La loi du marché”, din 26 februarie și „Trois souvenirs de ma jeunesse”, care a acumulat nu mai puţin de 11 nominalizări, din 6 mai.

Cel de-al şaptelea film al lui Sorrentino, „Tinereţe/ Youth”, cu Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Jane Fonda, în care joacă și actriţa româncă Mădălina Ghenea, a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes. Drama spune povestea lui Fred şi Mick, doi vechi prieteni, octogenari, care se bucură de vacanţă într-un hotel de la poalele Alpilor. Filmul are în centrul său povestea unui dirijor retras din activitate, interpretat de Michael Caine, care meditează asupra dificultăţilor vârstei a treia, în timp ce petrece o vacanţă într-o staţiune de lux din Elveţia, alături de un bun prieten al său, interpretat de Harvey Keitel.

Pe lângă „Youth”, la categoria „cel mai bun film străin” a premiilor César din acest an au mai fost nominalizate peliculele „Son of Saul”, debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes, „Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei/ Birdman”, de Alejandro González Iñárritu, „Je suis mort mais j’ai des amis”, de Guillaume Malandrin şi Stéphane Malandrin, „Mama mea/ Mia madre”, de Nanni Moretti, „Taxi Téhéran”, de Jafar Panahi, şi „Le Tout Nouveau Testament”, de Jaco van Dormael.

La categoria „cel mai bun film” a premiilor César au fost nominalizate lungmetrajele „Dheepan”, de Jacques Audiard, recompensat în 2015 la Festivalul de Film de la Cannes cu trofeul Palme d’Or, „Fatima”, de Philippe Faucon, „Mustang”, de Deniz Gamze Ergüven, „La loi du marché”, de Stéphane Brizé, „Marguerite”, de Xavier Giannoli, „Mon Roi”, de Maïwenn, „La Tête haute”, de Emmanuelle Bercot, şi „Trois souvenirs de ma jeunesse”, de Arnaud Desplechin.

Nominalizările la premiul César pentru „cea mai bună actriţă” sunt Catherine Deneuve („La Tête haute”), Isabelle Huppert („Valley of Love”) şi Catherine Frot („Marguerite”), Loubna Abidar („Much Loved”), Emmanuelle Bercot („Mon roi”), Cécile de France („La Belle saison”) şi Soria Zeroual („Fatima”).

La categoria „cel mai bun actor” au fost nominalizaţi Gérard Depardieu („Valley of Love”), Vincent Lindon („La loi du marché”), Fabrice Luchini („L’Hermine”), Jean-Pierre Bacri („La vie très privée de monsieur Sim”), Vincent Cassel („Mon roi”), François Damiens („Les Cowboys”) şi Antonythasan Jesuthasan („Dheepan”).

La categoria „cel mai bun regizor”, nominalizările sunt: Jacques Audiard („Dheepan”), Stéphane Brizé („La loi du marché”), Xavier Giannoli („Marguerite”), Maïwenn („Mon roi”), Arnaud Desplechin („Trois souvenirs de ma jeunesse), Emmanuelle Bercot („La Tête haute”) şi Deniz Gamze Ergüven („Mustang”).

La gala care va avea loc pe 26 februarie, actorul american Michael Douglas va fi recompensat cu un trofeu pentru întreaga carieră.

FOTO: Imagine din filmul „La Tête haute”

13
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Realizator de seriale TV şi de filme, Rodrigo Sorogoyen este unul dintre noile talente din cinematografia spaniolă. Distribuit în sălile din România de Transilvania Film, „El reino” („Jocuri de putere”, 2018), deja penultimul său lungmetraj (între timp a lansat în 2019 şi „Madre”), este un impunător thriller politic.

10
/11
/19

PREVIEW A 13-a ediţie a Săptămânii Filmului Maghiar (SFM) are loc între 10 şi 18 noiembrie la Bucureşti şi propune mai multe secţiuni atractive, printre care una dedicată câtorva filme clasice restaurate şi o alta pentru marcarea a 30 de ani de la căderea comunismului, în afara obişnuitului program de producţii noi.

08
/11
/19

„The Romanians: 30 Years of Cinema Revolution”, cel mai amplu program dedicat vreodată cinematografiei românești în Statele Unite ale Americii, care celebrează în 30 de filme trei decenii de cinema de după căderea regimului comunist, va avea loc la Film Forum din New York între 15 și 26 noiembrie 2019.

07
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Pentru spectatorul român, filmul "Maria, Regina României" (2019), de Alexis Sweet Cahill, vine ca o ciudăţenie. E egal diferit de Noul Val şi de fostele filme pretins istorice de tip Sergiu Nicolaescu şi arată mai degrabă ca o producţie britanică de televiziune, doar că se vorbeşte şi româneşte.

07
/11
/19

Proiecțiile de film continuă la Centrul Ceh, iar zilele de luni și marți, 11 și 12 noiembrie, nu fac excepție. Documentary Mondays aduce „Citizen Václav Havel Goes on Vacation”, pe când „My Sweet Little Village” se vede la Fiction Tuesdays.

07
/11
/19

ICON production anunță premiera în cinematografe a documentarului PALAT PENTRU POPOR regizat de Boris Missirkov și Georgi Bogdanov, ce va avea loc pe 15 noiembrie. Selectat în competiția oficială DOK Liepzig anul trecut, filmul spune poveștile a cinci dintre cele mai emblematice și mai reprezentative clădiri ale fostului bloc socialist.

06
/11
/19

CRONICĂ DE FILM În documentarul "Rebeli cu o cauză" (2019), de Dobrivoie Kerpenisan, prezentat în premieră la Astra, români de diferite categorii sociale vorbesc despre singurul lucru ce îi mai uneşte: Revoluţia la care au participat în decembrie 1989 în comuna lor bănăţeană, Sânpetru Mare, când au fost fotografiaţi de viitorul cineast.

04
/11
/19

Noiembrie este luna în care se decernează Premiul LUX al Parlamentului European. Se premiază cel mai bun film european, așa cum se vede el dinspre Bruxelles și Strasbourg. Anul acesta, finalistele sunt: „Cold Case Hammarskjöld”, „Dumnezeu există și numele Său este Petrunija” și „Jocuri de putere”.

Page 1 of 25212345...102030...Last »