Trei filme românești participă la Săptămâna Internațională a Cinematografiei – Seminci
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-filme-romanesti-participa-la-saptamana-internationala-a-cinematografiei-seminci/

Seminci – Săptămâna Internaţională a Cinematografiei din Valladolid, Spania, ce se va desfăşura între 20 şi 27 octombrie, este unul dintre cele mai vechi şi diversificate festivaluri din Europa. Aflat la a 57-a ediţie, festivalul a reunit nume sonore ca Costa-Gavras,Fernando León de Aranoa, Ingmar Bergman, Luchino Visconti, Jean Renoir, Milos Forman, Billy Wilder, Françoise […]

Un articol de Judy Florescu|22 octombrie 2012

Seminci – Săptămâna Internațională a Cinematografiei din Valladolid, Spania, ce se va desfășura între 20 și 27 octombrie, este unul dintre cele mai vechi și diversificate festivaluri din Europa. Aflat la a 57-a ediție, festivalul a reunit nume sonore ca Costa-Gavras,Fernando León de Aranoa, Ingmar Bergman, Luchino Visconti, Jean Renoir, Milos Forman, Billy Wilder, Françoise Truffaut și Stanley Kubrick.

Printre cele 160 de filme participante, în festival se regăsesc și trei producții românești.

La secțiunea „Punct de întâlnire”, în categoria scurt-metraje a fost selecționată drama-comedie „Vaca finlandeză”, un film  în regia lui Gheorghe Preda, iar din distribuție fac parte: Toma Cuzin, Maria Obretin, Radu Ciobãnasu, Ioan Andrei Ionescu, Rãzvan Oprea. Scenariul filmului a fost inspirat din cazul lui Guillermo Vargas, un artist care în Bienala Americii Centrele din anul 2008 din Honduras a expus ceea ce se presupunea a fi o operă de artă de mare oroginilalitate: un cătel lăsat să moară de foame. Fane, un fermier căruia îi plac cu adevărat animalele, vinde o vacă de rasă unui muzeu de artă contemporană fără să-și dea seama că expunerea rumegătoarei sale în muzeu îi va schimba viața pentru totdeauna.

Producția româno-franceză „Despre oameni și melci” a fost înscrisă la aceeași secțiune la categoria lung-metraje. Filmul este o comedie regizată de Tudor Giurgiu, iar actorii care se vor întâlni cu publicul spaniol sunt: Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Monica Bîrlădeanu, Andreea Bibiri, Jean-François Stévenin, Robinson Stévenin, Albert Dima și Ovidiu Crișan. Fabrica de automobile dintr-un orășel românesc, de unde își câștigă pâinea majoritatea localnicilor, este pe cale de a da faliment. Directorul intenționează să profite de acest eveniment pentru a colabora cu doi oameni de afaceri francezi, tată și fiu, interesați de cumpărarea clădirii pentru a o transforma într-o fabrică de conserve de melci. Planurile lor nu prevăd oferirea de locuri de muncă pentru miile de muncitori de la fabrica de automobile, iar unica persoană, ce pare determinată să-i salveze pe aceștia, este liderul sindicatului.

Pentru „Secțiunea Oficială” a Festivalului Seminici, Săptămâna Internațională a Cinematografiei, a fost selecționată pelicula Undeva la Palilula, o comedie-dramă, în  regia lui Silviu Purcărete, publicul spaniol va avea ocazia să-i cunoască pe George Mihăiţă, Răzvan Vasilescu, Constantin Chiriac, Aron Dimeny, Horatiu Malaele, Sorin Leoveanu, Ofelia Popii, Andi Stefanescu, Cristian Stanca, Marius Manole și alte nume celebre ale artei românești.

Acțiunea se petrece în România anilor 60, Serafim este un tânâr doctor care ajunge la spitalu din Palilula, o localitate mică dintr-o zonă rurală izolată, după moartea directorului spitalului, pediatrul Pantelică. În spital pacienții sunt sănătoși tun, iar una dintre îndeletnicirile sale preferate este de a lua parte la autopsiile de la morgă. Restul localnicilor din Palilula oscilează între cordialitate și debilitate mentală, fiind izolați de realitate din cauza pasiunii lor pentru băutură, ospăț și orgii și nimic din ce e lumesc pare să le afecteze starea de spirit.

Deviza festivalului spaniol este:”Vă rugăm să consumaţi filme în sălile de cinematograf. Sunt foarte hrănitoare și nu au contraindicații.”

 

Sursa: Seminci



26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.