Trei mari violonceliști români – în același concert, pe scena Sălii Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-mari-violoncelisti-romani-in-acelasi-concert-pe-scena-salii-radio/

Miercuri, 11 mai (19.00), Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu, vă propune la Sala Radio un eveniment inedit : un concert cu trei violoncele !

Un articol de Liliana Matei|4 mai 2016

Îi veţi aplauda pe solistul Orchestrelor şi Corurilor Radio, Răzvan Suma, violoncelistul cunoscut în întreaga ţară graţie turneelor sale naţionale (Vă place Bach/Brahms/tango?), Mircea Marian, care a fost aplaudat ca solist alături de Orchestra Academiei de Muzică din Graz (Austria) şi Octavian Lup, care în 2012 a fost selectat să participe ca membru activ la masterclass-urile organizate de una dintre cele mai prestigioase instituţii muzicale din lume, Kronberg Academy (Germania).

Concertul este dedicat memoriei violoncelistului Alexandru Moroşanu (1948-2013). Numele artistului este legat de scena Sălii Radio, pe care a fost apreciat în numeroase evenimente, ca solist-concertist al instituției. Alexandru Moroşanu a fost  laureat cu Premiul I la Concursul “Viotti” de la Vercelli (Italia) şi cu Medalia de Aur la Festivalul “Katia Popova” (Bulgaria).

A activat ca solist al Filarmonicii “Moldova” din Iaşi înainte de a deveni solist al Radiofuziunii Române, iar parcursul său artistic a însemnat numeroase concerte în România şi în străinătate. Pasionat interpret al muzicii de cameră, artistul a realizat alături de pianista Tatiana Moroşanu, soţia sa, integralele lucrărilor pentru violoncel şi pian de Beethoven şi Brahms, la Sala Radio.
Programul serii va pune în valoare alăturarea specială a celor trei artiști violonceliști alături de Orchestra de Cameră Radio. Veți asculta în primă audiție în România Sonata pentru violoncel şi orchestră de coarde, semnată de compozitorul britanic John Ireland, Recviem pentru trei violoncele şi orchestră – creație a artistului ceh David Popper, Cvartetul în mi minor, în versiunea pentru orchestră de coarde de Verdi și Două melodii elegiace de Grieg.

Dirijorul CRISTIAN OROŞANU a fost apreciat pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, orchestrele Tonhalle Zürich, BBC Scotish, Lamoureux, Israel Kibbutz, Orchestre National Porto, la pupitrul filarmonicilor din Strasbourg, Bruxelles ş.a. Cristian Oroşanu a dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din ţară şi ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor şef permanent al Filarmonicii din Braşov. Dirijorul Cristian Oroşanu este fondatorul şi dirijorul orchestrei Kamerata Kronstadt.

Tânărul violoncelist român MIRCEA MARIAN s-a făcut remarcat în cadrul a numeroase concursuri naţionale şi internaţionale de profil unde a fost distins cu premiul I şi a fost aplaudat ca solist alături de Orchestra Academiei de Muzică din Graz (Austria). Activitatea sa este una foarte variată şi bogată, fiind solist instrumentist al Orchestrei de Cameră Radio, colaborator al orchestrei Filarmonicii George Enescu – Bucureşti şi al Orchestrei Naţionale de Tineret.

Din septembrie 2010, OCTAVIAN LUP este student la cursurile de studii aprofundate ale Conservatorului Naţional Superior de Muzică şi Dans din Paris. Această etapă a urmat încheierii studiilor sale la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, unde a beneficiat de îndrumarea celebrului violoncelist Marin Cazacu. Octavian Lup a fost câştigătorul Selecţiei Naţionale pentru Concursul „Eurovision Young Musicians” 2004 Lucerna, Elveţia. Din anul 2007 este membru  al cvartetului „Cellissimo” alături de binecunoscuţii violoncelişti Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Răzvan Suma.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet www.radioromaniacultural.ro şi   www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe  www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

13
/09
/23

Ediția cu numărul 11 a Jazz in the Park 2023 a adus pe cele cinci scene, amplasate în ,,Muzeul Satului” din Cluj-Napoca, 50 de nume ale muzicii internaționale și românești, majoritatea reprezentanți ai jazzului contemporan, dar și câteva legende ale industriei.

12
/09
/23

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dirijori ai lumii, Vladimir Jurowski revine la București alături de Orchestra Operei de Stat Bavareze pentru a susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.