Trei noi stele pe Aleea Celebrităţilor: Florina Cercel, Adela Mărculescu, Rodica Popescu Bitănescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-noi-stele-pe-aleea-celebritatilor-florina-cercel-adela-marculescu-rodica-popescu-bitanescu/

În luna dedicată femeii, într-un decor de început de primăvară, cu un soare zâmbind primăvăratec, fără regie complicată, trei mari actriţe ale teatrului românesc au primit cele mai frumoase mărţişoare şi de neuitat: trei stele din aur.

Un articol de Monica Andrei|5 martie 2016

În prezenţa Primarului General al Capitalei, domnul Răzvan Sava, a directorului Teatrului Metropolis, George Ivaşcu, reprezntanţi ai magazinului “Cocor” şi Casei de bijuterii „Sabion”, actorilor Mircea Albulescu, Diana Lupescu, Ştefan Velniciuc; prieteni, curioşi, studenţi, mămici, bunici, actriţele: Florina Cercel, Adela Mărculescu, Rodica Popescu Bitănescu, au primit câte o stea pe Aleea Celebităţilor din Piaţa Timpului, pentru întreaga întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului.

Ceremonia de omagiere a fost deschisă de către directorul Teatrului Metropolis, George Ivaşcu. “Mă simt onorat că dăm stele, că trebuie să preţuim valorile şi să le mulţumim că există” a spus printre altele, domnul Răzvan Sava, Primarul General al Municipiului Bucureşti.

Doamna profesor universitar doctor Emanuela Cernat şi-a început discursul amintind, cum în cercul magic ale stelelor de pe Aleea Celebrităţilor, există şi o stea a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică, (fostul IATC), unde s-au format pentru teatru şi film generaţii întregi de actori, derulând câteva momente din cariera Florinei Cercel, descriind-o ca “actriţa frumoasă şi talentată, ce are un glas excepţional, o forţă a naturii, un uragan ce provoacă emoţii spectatorului” rămânând în memoria domniei sale, “Femeia din Ursa Mare”, care ştie să pună lumea la picioarele ei.

După mulţumiri, Florina Cercel, emoţionată, a pomenit, că undeva, în zona Lipscaniului, a existat Studioul de teatru “Casandra” al UNATC-ului unde treceau proba de foc în faţa publicului prin spectacolul de licenţă viitorii actori, şi Podul Izvor unde avusese cândva sediul, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, amintindu-şi de profesorii de mare valoare pe care i-a avut şi recunoştinţa ce le-o poartă.

De-a lungul carierei, am dăruit prin puterea creaţiei mele, respectul, dragostea şi recunoştinţa, publicului meu. – Florina CercelAleea Celebrităţilor

“Se împlinesc 25 de ani de când am debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti – a spus regizorul Felix Alexa – şi am trăit teroarea emoţiilor că Adela Mărculescu a acceptat să lucreze cu mine, fiind student, şi mi-a dat seama cât de generoasă este. Am vopsit-o în negru pe faţă şi am băgat-o sub un pat de paie, că aşa era rolul. De atunci, am rămas cu imaginea ei emblematică de profesionalism şi dăruire. Are o sensibilitate extremă, multă candoare şi e mereu uimită în faţa vieţii. Mă hrănesc din entuziasmul ei şi azi. De multe ori simt mai bătrân în prezenţa ei”.

După mulţumiri, Adela Mărculescu, emoţionată, a povestit cum era în Los Angeles, pe Aleea Celebrităţii de acolo, cu Damian Crâşmaru, în faţa stelei Gretei Garbo.

Nu mi-am imaginat niciodată că la 77 de ani voi primi şi eu stea pe Aleea Celebrităţilor din România. – Adela Mărculescu

După salutul de început şi mulţumirile pentru iniţiativa realizării “galaxiei” de pe Aleea Celebrităţilor, cu îndemul de a ajunge până la Teatrul Naţional din Bucureşti, Răzvan Hâncu a caracterizat-o pe Rodica Popescu Bitănescu, în cinci cuvinte: “actriţă, regizor, dramaturg, profesor şi om. O actriţă completă, un regizor care conduce cu o mână de fier îmbrăcată în catifea, un dramaturg care scrie pentru cei ca mine. A debutat cu <<Cinci femei în tranziţie>> care se joacă şi acum la <<Naţional>>, de zece ani, şi lucrează la altă comedie. Ca profesor ne învaţă din secretele ei, ca om este foarte generoasă”.

De când sunt n-am jucat un asemenea rol şi n-am primit cel mai frumos mărţişor: o steluţă din aur. De câteva zile nici soţul meu nu se mai poate înţelege cu mine, şi îmi spune <<steluţa mea de aur>>, iar eu plutesc de fericire. – Rodica Popescu Bitănescu

Cele trei actriţe au primit ovaţii, flori, o stea din aur din partea Casei de Bijuterii „Sabion”, bijutierul oficial al evenimentului, o plachetă cu Bucureştiul din partea domnului Primar General al Municipiului Bucureşti, Răzvan Sava, şi o plachetă cu o stea din partea magazinului “Cocor”.

La final, domnul George Ivaşcu, a mulţumit celor prezenţi, domnului primar, reprezentanţilor magazinului “Cocor” şi bijutierului „Sabion” anunţând, că marea surpriză va fi în 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, când va fi decernată următoarea stea pe Aleea Celebrităţilor.

Foto: Trei noi stele pe Aleea Celebrităţilor, Florina Cercel, Adela Mărculescu, Rodica Popescu Bitănescu – Laura Dobre

IMG_3821 IMG_3832 IMG_3836 IMG_3837 IMG_3839 IMG_3847 IMG_3848 IMG_3869 IMG_3877 IMG_3898 IMG_3907 IMG_3910

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.