Trei noi stele pe Aleea Celebrităţilor: Florina Cercel, Adela Mărculescu, Rodica Popescu Bitănescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-noi-stele-pe-aleea-celebritatilor-florina-cercel-adela-marculescu-rodica-popescu-bitanescu/

În luna dedicată femeii, într-un decor de început de primăvară, cu un soare zâmbind primăvăratec, fără regie complicată, trei mari actriţe ale teatrului românesc au primit cele mai frumoase mărţişoare şi de neuitat: trei stele din aur.

Un articol de Monica Andrei|5 martie 2016

În prezenţa Primarului General al Capitalei, domnul Răzvan Sava, a directorului Teatrului Metropolis, George Ivaşcu, reprezntanţi ai magazinului “Cocor” şi Casei de bijuterii „Sabion”, actorilor Mircea Albulescu, Diana Lupescu, Ştefan Velniciuc; prieteni, curioşi, studenţi, mămici, bunici, actriţele: Florina Cercel, Adela Mărculescu, Rodica Popescu Bitănescu, au primit câte o stea pe Aleea Celebităţilor din Piaţa Timpului, pentru întreaga întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului.

Ceremonia de omagiere a fost deschisă de către directorul Teatrului Metropolis, George Ivaşcu. “Mă simt onorat că dăm stele, că trebuie să preţuim valorile şi să le mulţumim că există” a spus printre altele, domnul Răzvan Sava, Primarul General al Municipiului Bucureşti.

Doamna profesor universitar doctor Emanuela Cernat şi-a început discursul amintind, cum în cercul magic ale stelelor de pe Aleea Celebrităţilor, există şi o stea a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică, (fostul IATC), unde s-au format pentru teatru şi film generaţii întregi de actori, derulând câteva momente din cariera Florinei Cercel, descriind-o ca “actriţa frumoasă şi talentată, ce are un glas excepţional, o forţă a naturii, un uragan ce provoacă emoţii spectatorului” rămânând în memoria domniei sale, “Femeia din Ursa Mare”, care ştie să pună lumea la picioarele ei.

După mulţumiri, Florina Cercel, emoţionată, a pomenit, că undeva, în zona Lipscaniului, a existat Studioul de teatru “Casandra” al UNATC-ului unde treceau proba de foc în faţa publicului prin spectacolul de licenţă viitorii actori, şi Podul Izvor unde avusese cândva sediul, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, amintindu-şi de profesorii de mare valoare pe care i-a avut şi recunoştinţa ce le-o poartă.

De-a lungul carierei, am dăruit prin puterea creaţiei mele, respectul, dragostea şi recunoştinţa, publicului meu. – Florina CercelAleea Celebrităţilor

“Se împlinesc 25 de ani de când am debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti – a spus regizorul Felix Alexa – şi am trăit teroarea emoţiilor că Adela Mărculescu a acceptat să lucreze cu mine, fiind student, şi mi-a dat seama cât de generoasă este. Am vopsit-o în negru pe faţă şi am băgat-o sub un pat de paie, că aşa era rolul. De atunci, am rămas cu imaginea ei emblematică de profesionalism şi dăruire. Are o sensibilitate extremă, multă candoare şi e mereu uimită în faţa vieţii. Mă hrănesc din entuziasmul ei şi azi. De multe ori simt mai bătrân în prezenţa ei”.

După mulţumiri, Adela Mărculescu, emoţionată, a povestit cum era în Los Angeles, pe Aleea Celebrităţii de acolo, cu Damian Crâşmaru, în faţa stelei Gretei Garbo.

Nu mi-am imaginat niciodată că la 77 de ani voi primi şi eu stea pe Aleea Celebrităţilor din România. – Adela Mărculescu

După salutul de început şi mulţumirile pentru iniţiativa realizării “galaxiei” de pe Aleea Celebrităţilor, cu îndemul de a ajunge până la Teatrul Naţional din Bucureşti, Răzvan Hâncu a caracterizat-o pe Rodica Popescu Bitănescu, în cinci cuvinte: “actriţă, regizor, dramaturg, profesor şi om. O actriţă completă, un regizor care conduce cu o mână de fier îmbrăcată în catifea, un dramaturg care scrie pentru cei ca mine. A debutat cu <<Cinci femei în tranziţie>> care se joacă şi acum la <<Naţional>>, de zece ani, şi lucrează la altă comedie. Ca profesor ne învaţă din secretele ei, ca om este foarte generoasă”.

De când sunt n-am jucat un asemenea rol şi n-am primit cel mai frumos mărţişor: o steluţă din aur. De câteva zile nici soţul meu nu se mai poate înţelege cu mine, şi îmi spune <<steluţa mea de aur>>, iar eu plutesc de fericire. – Rodica Popescu Bitănescu

Cele trei actriţe au primit ovaţii, flori, o stea din aur din partea Casei de Bijuterii „Sabion”, bijutierul oficial al evenimentului, o plachetă cu Bucureştiul din partea domnului Primar General al Municipiului Bucureşti, Răzvan Sava, şi o plachetă cu o stea din partea magazinului “Cocor”.

La final, domnul George Ivaşcu, a mulţumit celor prezenţi, domnului primar, reprezentanţilor magazinului “Cocor” şi bijutierului „Sabion” anunţând, că marea surpriză va fi în 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, când va fi decernată următoarea stea pe Aleea Celebrităţilor.

Foto: Trei noi stele pe Aleea Celebrităţilor, Florina Cercel, Adela Mărculescu, Rodica Popescu Bitănescu – Laura Dobre

IMG_3821 IMG_3832 IMG_3836 IMG_3837 IMG_3839 IMG_3847 IMG_3848 IMG_3869 IMG_3877 IMG_3898 IMG_3907 IMG_3910

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.