Trei noi stele pe Aleea Celebrităţilor: Florina Cercel, Adela Mărculescu, Rodica Popescu Bitănescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-noi-stele-pe-aleea-celebritatilor-florina-cercel-adela-marculescu-rodica-popescu-bitanescu/

În luna dedicată femeii, într-un decor de început de primăvară, cu un soare zâmbind primăvăratec, fără regie complicată, trei mari actriţe ale teatrului românesc au primit cele mai frumoase mărţişoare şi de neuitat: trei stele din aur.

Un articol de Monica Andrei|5 martie 2016

În prezenţa Primarului General al Capitalei, domnul Răzvan Sava, a directorului Teatrului Metropolis, George Ivaşcu, reprezntanţi ai magazinului “Cocor” şi Casei de bijuterii „Sabion”, actorilor Mircea Albulescu, Diana Lupescu, Ştefan Velniciuc; prieteni, curioşi, studenţi, mămici, bunici, actriţele: Florina Cercel, Adela Mărculescu, Rodica Popescu Bitănescu, au primit câte o stea pe Aleea Celebităţilor din Piaţa Timpului, pentru întreaga întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului.

Ceremonia de omagiere a fost deschisă de către directorul Teatrului Metropolis, George Ivaşcu. “Mă simt onorat că dăm stele, că trebuie să preţuim valorile şi să le mulţumim că există” a spus printre altele, domnul Răzvan Sava, Primarul General al Municipiului Bucureşti.

Doamna profesor universitar doctor Emanuela Cernat şi-a început discursul amintind, cum în cercul magic ale stelelor de pe Aleea Celebrităţilor, există şi o stea a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică, (fostul IATC), unde s-au format pentru teatru şi film generaţii întregi de actori, derulând câteva momente din cariera Florinei Cercel, descriind-o ca “actriţa frumoasă şi talentată, ce are un glas excepţional, o forţă a naturii, un uragan ce provoacă emoţii spectatorului” rămânând în memoria domniei sale, “Femeia din Ursa Mare”, care ştie să pună lumea la picioarele ei.

După mulţumiri, Florina Cercel, emoţionată, a pomenit, că undeva, în zona Lipscaniului, a existat Studioul de teatru “Casandra” al UNATC-ului unde treceau proba de foc în faţa publicului prin spectacolul de licenţă viitorii actori, şi Podul Izvor unde avusese cândva sediul, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, amintindu-şi de profesorii de mare valoare pe care i-a avut şi recunoştinţa ce le-o poartă.

De-a lungul carierei, am dăruit prin puterea creaţiei mele, respectul, dragostea şi recunoştinţa, publicului meu. – Florina CercelAleea Celebrităţilor

“Se împlinesc 25 de ani de când am debutat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti – a spus regizorul Felix Alexa – şi am trăit teroarea emoţiilor că Adela Mărculescu a acceptat să lucreze cu mine, fiind student, şi mi-a dat seama cât de generoasă este. Am vopsit-o în negru pe faţă şi am băgat-o sub un pat de paie, că aşa era rolul. De atunci, am rămas cu imaginea ei emblematică de profesionalism şi dăruire. Are o sensibilitate extremă, multă candoare şi e mereu uimită în faţa vieţii. Mă hrănesc din entuziasmul ei şi azi. De multe ori simt mai bătrân în prezenţa ei”.

După mulţumiri, Adela Mărculescu, emoţionată, a povestit cum era în Los Angeles, pe Aleea Celebrităţii de acolo, cu Damian Crâşmaru, în faţa stelei Gretei Garbo.

Nu mi-am imaginat niciodată că la 77 de ani voi primi şi eu stea pe Aleea Celebrităţilor din România. – Adela Mărculescu

După salutul de început şi mulţumirile pentru iniţiativa realizării “galaxiei” de pe Aleea Celebrităţilor, cu îndemul de a ajunge până la Teatrul Naţional din Bucureşti, Răzvan Hâncu a caracterizat-o pe Rodica Popescu Bitănescu, în cinci cuvinte: “actriţă, regizor, dramaturg, profesor şi om. O actriţă completă, un regizor care conduce cu o mână de fier îmbrăcată în catifea, un dramaturg care scrie pentru cei ca mine. A debutat cu <<Cinci femei în tranziţie>> care se joacă şi acum la <<Naţional>>, de zece ani, şi lucrează la altă comedie. Ca profesor ne învaţă din secretele ei, ca om este foarte generoasă”.

De când sunt n-am jucat un asemenea rol şi n-am primit cel mai frumos mărţişor: o steluţă din aur. De câteva zile nici soţul meu nu se mai poate înţelege cu mine, şi îmi spune <<steluţa mea de aur>>, iar eu plutesc de fericire. – Rodica Popescu Bitănescu

Cele trei actriţe au primit ovaţii, flori, o stea din aur din partea Casei de Bijuterii „Sabion”, bijutierul oficial al evenimentului, o plachetă cu Bucureştiul din partea domnului Primar General al Municipiului Bucureşti, Răzvan Sava, şi o plachetă cu o stea din partea magazinului “Cocor”.

La final, domnul George Ivaşcu, a mulţumit celor prezenţi, domnului primar, reprezentanţilor magazinului “Cocor” şi bijutierului „Sabion” anunţând, că marea surpriză va fi în 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, când va fi decernată următoarea stea pe Aleea Celebrităţilor.

Foto: Trei noi stele pe Aleea Celebrităţilor, Florina Cercel, Adela Mărculescu, Rodica Popescu Bitănescu – Laura Dobre

IMG_3821 IMG_3832 IMG_3836 IMG_3837 IMG_3839 IMG_3847 IMG_3848 IMG_3869 IMG_3877 IMG_3898 IMG_3907 IMG_3910

15
/12
/15

„Tăiam cuvinte, dar nu tăiam niciodată ideea“ - Sanda Manu. „Cenzura mai mult ne-a ajutat, pentru că noi inventasem un mic pachet periculos format din ideile zilelor noastre, din idei care deranjau” - Artan. „Cenzura a avut mai multe etape, dar nu a început în comunism, atunci doar i s-a schimbat semnul şi sensul” - Cristian Tudor Popescu.

15
/12
/15

Acum trei ani, niște actori sibieni s-au decis să pună bazele unui proiect care să îmbine teatrul cu muzica, performance-ul și poezia. Germenele aventurii se regăsește în Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, când în primăvara anului 2012, Bogdan Sărătean a regizat un spectacol-lectură (Camera Isabelei) în prezența autorului, Jan Lauwers de la NeedCompany.

15
/12
/15

Dorel Vişan a debutat târziu în cinema, după vârsta de 35 de ani, însă a devenit rapid unul dintre cei mai distribuiţi actori români, activ şi astăzi. În patru decenii de carieră cinematografică, a făcut zeci de roluri în filme şi a lucrat cu mari regizori din generaţii diferite.

15
/12
/15

Joi, 17 decembrie, și vineri, 18 decembrie, de la ora 19:00, Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” susține, în sala de spectacole a Teatrului Metropolis (adresa: Str. Mihai Eminescu nr.89, sector 2, București), două noi reprezentații ale spectacolului-colaj „Paris, mon amour” – regia: Răzvan Ioan Dincă.

15
/12
/15

Asociaţia Cluster Economie şi Asistenţă Socială în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, organizează marţi, 15 decembrie 2015, începând cu orele 16.30, la sediul Structurii de economie sociala -  Cogito Educaţional SRL din str. Lamaiţei nr 7, sector 4, Bucuresti, conferinţa de inchidere a proiectului „VALORificarea oportunităţilor de insertie pe piaţa muncii pentru grupurile vulnerabile, prin integrarea în Intreprinderi Sociale VALORIS”(ID:144616).

15
/12
/15

Filmul „Genius”, regizat de Michael Grandage, cu Colin Firth, Jude Law si Nicole Kidman in distributie, va avea premiera mondiala la cea de-a 66-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin, in luna februarie. Acest lungmetraj, realizat pe baza unui scenariu scris de John Logan, prezinta o poveste inspirata din viata reala si descrie relatia complexa dintre doi uriasi ai universului literar – romancierul Thomas Wolfe si celebrul editor Max Perkins.

14
/12
/15

8PT este un spațiu artistic fără echivalent în capitala țării noastre. Aici, pe Colței 23, într-un apartament de la etajul opt al unui bloc în etate, se joacă teatru așa cum nu se mai întâmplă în alte locuri. Se joacă teatru neconvențional, curajos, nebunește.

14
/12
/15

Ediţia din această seară a emisiunii Nocturne reprezintă împlinirea unui vis al Marinei Constantinescu. În studioul Nocturnelor poposesc regizorul David Esrig şi actorul Florin Vidamski, autorul cărţii „Drumul spre spectacol prin metoda David Esrig", lansată anul acesta în cadrul Festivalului Naţional de Teatru. Nocturne se difuzează astăzi, de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

14
/12
/15

Teatrul Metropolis a fost inaugurat în toamna anului 2007, când Radu Beligan şi George Ivaşcu au tăiat panglica. Teatrul Tineretului Metropolis a fost conceput ca singurul teatru de proiecte din Bucureşti şi de atunci pe scena din strada Mihai Eminescu au trecut nume importante.

14
/12
/15

“Sfârşit”, de la Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova, este un spectacol bine făcut, despre sfârşitul unei vârste, despre momentele cheie şi despre toate finalurile din viaţa noastră; despre insatisfacţia de a fi şi a trăi, despre cât de singuri suntem în relaţiile umane.

14
/12
/15

Sâmbătă, 19 decembrie, începând cu ora 19:00, la sediul Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București (Piața Alexandru Lahovari, nr. 7, Sector 1), va avea loc lansarea calendarului 2016  LEONTINA VĂDUVA 30.

14
/12
/15

Cu un look și o agilitate de spadasin, Ara Malikian (n.1968) este un om-spectacol într-un show de vioară atipic. Susține primul său concert la vârsta de 12 ani, iar astăzi este un maestru excentric care se duelează continuu cu alți mari artiști ale căror lucrări le reinterpretează la fiecare apariție pe scenă. La București ajunge în mai 2016.