Trei noi stele pe Aleea Celebrităţilor: Valeria Seciu, Rodica Mandache şi Ion Besoiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-noi-stele-pe-aleea-celebritatilor-valeria-seciu-rodica-mandache-si-ion-besoiu/

Marii actori Valeria Seciu, Rodica Mandache şi Ion Besoiu au fost felicitaţi de public şi de prieteni, pentru cele trei stele pe care le-au primit pe „Aleea Celebrităţilor”, din Piaţa Timpului.

Un articol de Ziarul Metropolis|27 iunie 2015

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis din Bucureşti, Marina Constantinescu, directorul Festivalului Naţional de Teatru, Mihai Dinvale, directorul Teatrului Mic şi actorul Marius Manole s-au numărat printre cei veniţi să-i omagieze pe artişti.

Au mai fost prezenţi, printre alţii, regizorul Victor Ioan Frunză, actorul George Costin sau actriţa Daniela Nane.

Mihai Dinvale i-a făcut un laudatio Valeriei Seciu, actriţa Teatrului Mic, despre care criticul Irina Coroiu spunea: „magnetică ingenuă eternă, capabilă să-şi centreze sensibilitatea spre abisurile ori culmile naturii umane, ca-ntr-un alint, totdeauna cu o puternică senzualitate catifelată în privire, în vocea cu inflexiuni de miere sau fiere“.

„De pe chipul ei spre sală trecea o transfigurare uriaşă, pentru care publicul era absolut vrăjit. Puterea de transfigurare, puterea de a transmite sentimentul ăla era uriaşă. Şi atunci eu despre ce vorbesc? Despre vedeta? Am văzut cine e vedetă în ziua de azi. Despre doamna? Puţin. Despre… Mă gândesc că s-ar putea să spun că vorbesc despre divina teatrului românesc”, a mărturisit Mişu Dinvale.

Valeria Seciu

„Teatrul românesc merită o dimineaţă ca asta, o dimineaţă în care să fim împreună, ca o reverenţă în faţa valorii, în faţa valorii a trei dintre cei mai mari artişti pe care îi avem. Este un exerciţiu valoros împotriva uitării“, a spus Marina Constantinescu.

Referindu-se la actorul Ion Besoiu, Marina Constantinescu a afirmat: „Eleganţa lui Ion Besoiu a fost şi aceea în calitate de director la Teatrul Bulandra. A avut verticalitate, a știut să facă slalom prin teroarea cenzurii, a ideologiei, și să scoată la rampă piese și spectacole excepționale. A știut să-și pună în valoare trupa, a ştiut să pună ochiul pe tinerii care absolveau şi care nu puteau să rămână în Bucureşti. A adus în trupă mari nume…“.

„Ion Besoiu nu este doar un mare actor, nu doar unul dintre reperele Teatrului Bulandra, este un om extrem de cult, de curios, un prieten fabulos pe care te poţi bizui în orice ceas al existenţei tale“, a completat Marina Constantinescu.

George Ivaşcu i-a dat cuvântul celui pe care prietenii îl numesc „Nenea Gimi“: „El ne-a crescut pe foarte mulţi dintre noi, este un tată, un unchi, o rudă“.

besoiu

„Vreau să le mulţumesc tuturor colegilor care mi-au stat alături timp de 68 de ani pe scenă şi pe platourile de filmare şi de televiziune. Vă mulţumesc şi mă înclin în faţa dumneavoastră, a publicului, pentru că fără dumneavoastră noi nu am fi nimic“.

La rândul său, actorul Marius Manole i-a adus un omagiu Rodicăi Mandache. „Am învăţat de la dumneavoastră să am curaj, am învăţat ce înseamnă să fii demn, ce înseamnă să ai umor. Se spune că există o prăpastie între generații. Pentru mine doamna Rodica Mandache este dovada clară că acest lucru nu se întâmplă“.

„N-ați crede… bucuria apasă mai tare decât nefericirea”, a mărturisit Rodica Mandache. „Mă bucur că sunt cu cei doi colegi ai mei, Ion Besoiu şi Valeria Seciu. Valeria Seciu mi-a fost colegă şi m-a marcat în timpul Institutului şi după aceea. Sunt una dintre marile ei admiratoare. Am crezut eu vreodată, atunci când eram în Institut, că o să fim împreună aici pentru aceste trei stele? Nu, nu am crezut… E ceva covârşitor pentru mine“, a încheiat Rodica Mandache.

rodica

INFO

Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) este un proiect cultural iniţial de Teatrul Metropolis, Primăria Capitalei şi Cocor şi găzduieşte stele ale celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România.

Fotografii: Maria Ştefănescu

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă