Trei noi stele pe Aleea Celebrităţilor: Valeria Seciu, Rodica Mandache şi Ion Besoiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-noi-stele-pe-aleea-celebritatilor-valeria-seciu-rodica-mandache-si-ion-besoiu/

Marii actori Valeria Seciu, Rodica Mandache şi Ion Besoiu au fost felicitaţi de public şi de prieteni, pentru cele trei stele pe care le-au primit pe „Aleea Celebrităţilor”, din Piaţa Timpului.

Un articol de Ziarul Metropolis|27 iunie 2015

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis din Bucureşti, Marina Constantinescu, directorul Festivalului Naţional de Teatru, Mihai Dinvale, directorul Teatrului Mic şi actorul Marius Manole s-au numărat printre cei veniţi să-i omagieze pe artişti.

Au mai fost prezenţi, printre alţii, regizorul Victor Ioan Frunză, actorul George Costin sau actriţa Daniela Nane.

Mihai Dinvale i-a făcut un laudatio Valeriei Seciu, actriţa Teatrului Mic, despre care criticul Irina Coroiu spunea: „magnetică ingenuă eternă, capabilă să-şi centreze sensibilitatea spre abisurile ori culmile naturii umane, ca-ntr-un alint, totdeauna cu o puternică senzualitate catifelată în privire, în vocea cu inflexiuni de miere sau fiere“.

„De pe chipul ei spre sală trecea o transfigurare uriaşă, pentru care publicul era absolut vrăjit. Puterea de transfigurare, puterea de a transmite sentimentul ăla era uriaşă. Şi atunci eu despre ce vorbesc? Despre vedeta? Am văzut cine e vedetă în ziua de azi. Despre doamna? Puţin. Despre… Mă gândesc că s-ar putea să spun că vorbesc despre divina teatrului românesc”, a mărturisit Mişu Dinvale.

Valeria Seciu

„Teatrul românesc merită o dimineaţă ca asta, o dimineaţă în care să fim împreună, ca o reverenţă în faţa valorii, în faţa valorii a trei dintre cei mai mari artişti pe care îi avem. Este un exerciţiu valoros împotriva uitării“, a spus Marina Constantinescu.

Referindu-se la actorul Ion Besoiu, Marina Constantinescu a afirmat: „Eleganţa lui Ion Besoiu a fost şi aceea în calitate de director la Teatrul Bulandra. A avut verticalitate, a știut să facă slalom prin teroarea cenzurii, a ideologiei, și să scoată la rampă piese și spectacole excepționale. A știut să-și pună în valoare trupa, a ştiut să pună ochiul pe tinerii care absolveau şi care nu puteau să rămână în Bucureşti. A adus în trupă mari nume…“.

„Ion Besoiu nu este doar un mare actor, nu doar unul dintre reperele Teatrului Bulandra, este un om extrem de cult, de curios, un prieten fabulos pe care te poţi bizui în orice ceas al existenţei tale“, a completat Marina Constantinescu.

George Ivaşcu i-a dat cuvântul celui pe care prietenii îl numesc „Nenea Gimi“: „El ne-a crescut pe foarte mulţi dintre noi, este un tată, un unchi, o rudă“.

besoiu

„Vreau să le mulţumesc tuturor colegilor care mi-au stat alături timp de 68 de ani pe scenă şi pe platourile de filmare şi de televiziune. Vă mulţumesc şi mă înclin în faţa dumneavoastră, a publicului, pentru că fără dumneavoastră noi nu am fi nimic“.

La rândul său, actorul Marius Manole i-a adus un omagiu Rodicăi Mandache. „Am învăţat de la dumneavoastră să am curaj, am învăţat ce înseamnă să fii demn, ce înseamnă să ai umor. Se spune că există o prăpastie între generații. Pentru mine doamna Rodica Mandache este dovada clară că acest lucru nu se întâmplă“.

„N-ați crede… bucuria apasă mai tare decât nefericirea”, a mărturisit Rodica Mandache. „Mă bucur că sunt cu cei doi colegi ai mei, Ion Besoiu şi Valeria Seciu. Valeria Seciu mi-a fost colegă şi m-a marcat în timpul Institutului şi după aceea. Sunt una dintre marile ei admiratoare. Am crezut eu vreodată, atunci când eram în Institut, că o să fim împreună aici pentru aceste trei stele? Nu, nu am crezut… E ceva covârşitor pentru mine“, a încheiat Rodica Mandache.

rodica

INFO

Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) este un proiect cultural iniţial de Teatrul Metropolis, Primăria Capitalei şi Cocor şi găzduieşte stele ale celor mai cunoscuţi artişti români din lumea filmului şi a teatrului, în semn de preţuire a valorilor culturale din România.

Fotografii: Maria Ştefănescu

31
/01
/15

O zi întunecată de ianuarie, pe o stradă cu nume de compozitor francez. Un apartament într-un bloc de două etaje, o sufragerie cu sobă de teracotă verde; când scaunele și masa de plastic sunt date la o parte, se transformă într-un ministudio, în care Miriam Răducanu dansează din 1956.

30
/01
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

30
/01
/15

Realizatorul TV Cătălin Ştefănescu se alătură personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar şi va lua parte, miercuri, de la ora 19.00, la campania "Librar pentru o zi", iniţiată de librăria Bizantină din Bucureşti.

29
/01
/15

Caragiale, egoist și manipulator, a știut să se joace întotdeauna cu aparențele, jonglând și în viața reală cu slăbiciunile oamenilor. Aceasta este povestea unei treceri de la apucăturile unui insolent care se izola de societate, mâncând pe ascuns mămăligă cu ceapă, la aparițiile lui de gentleman înarmat cu citate din iluminiștii francezi.

29
/01
/15

Prima ediție din anul 2015 a Trialogurilor la ARCUB are loc joi, 12 februarie, începând cu ora 19.00, la Ceainăria ARCUB (Str. Batiște 14). Sub motto-ul „În dulcele stil... folk”, acest eveniment se bucură de prezența a trei dintre personalitățile cu adevărat marcante ale lumii muzicale românești: Mircea Baniciu, Nicu Alifantis și Doru Ionescu.