Trei proiecte românești, la festivalul FOTO WIEN
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-proiecte-romanesti-la-festivalul-foto-wien/

Cea de-a doua ediţie a festivalului internaţional FOTO WIEN, care reuneşte peste 140 de expoziţii şi 300 de evenimente cu tema fotografia de artă, va avea loc în perioada 9 – 27 martie 2022, în capitala Austriei. Festivalul face parte din reţeaua European Month of Photography (EMOP) şi prezintă fotografia artistică în muzee, în galerii vieneze, în off-spaces şi spaţii alternative de expoziţie şi în institute culturale. Trei proiecte distincte cu participare artistică românească au loc în acest cadru, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena.

Un articol de Petre Ivan|10 martie 2022

Ediția 2022 a FOTO WIEN are tema centrală Rethinking Nature / Rethinking Landscape care stă la baza expozițiilor prezentate în Centrala festivalului din Atelier Augarten. Alegând această temă, intenţia este de a ilustra relevanța mediului de fotografie în ceea ce privește extinderea și susținerea discursului ecologic actual.

Deschiderea festivalului are miercuri, 9 martie 2022, între orele 17.00-21.00, în prezenţa primarului Oraşului Viena, Michael Ludwig, a consilierului local pentru cultură şi ştiinţă – Veronica Kaup-Hasler, a directorului Wien Holding – Kurt Gollowitzer, a directoarei MuseumsQuartier – Bettina Leidl şi a curatorului FOTO WIEN – Verena Kaspar-Eisert.

Expoziţia de grup Rethinking Nature / Rethinking Landscape, prezentată în Atelier Augarten pe întreaga durată a festivalului, cuprinde cele cinci proiecte selectate de comitetul de conducere al reţelei European Month of Photography (EMOP) şi nominalizate pentru EMOP Arendt Award 2021, semnate de: Vanja Bučan (Nova Gorica/Berlin), Maria-Magdalena Ianchis (Cluj/Viena), Inka & Niclas (Stockholm), Anastasia Mityukova (Genf) şi Danila Tkachenko (Moscova). Proiectele se remarcă prin interesul profund față de complexitatea relației dintre om și natură, folosind diferite forme fotografice de reprezentare. De asemenea, vineri, 25 martie 2022, de la ora 18.00, are loc un artist talk cu artiştii implicaţi în proiect.

Lucrările Mariei-Magdalenei Ianchis tematizează topirea ghețarilor ca urmare a schimbărilor climatice antropice. Artista a filmat și fotografiat ghețarii islandezi Vatnajökull și Kötlujökull și ghețarul Kaunertal din Austria, fiind preocupată de ilustrarea fragilității naturii şi a vulnerabilității oamenilor, dar și de interdependența lor.

Maria-Magdalena Ianchis s-a născut în 1982 la Cluj, a studiat la Universitatea de Arte Aplicate din Viena în clasa Gabrielei Rothemann și a absolvit un Master în Arte Plastice la Universitatea de Arte din Islanda. Lucrările ei au fost expuse în expoziții de grup și personale în Austria, China, Islanda, Italia, Mexic, Republica Cehă şi SUA. Artista lucrează şi trăieşte în Reykjavik şi Viena.

Ce-a de-a doua prezenţă românească din cadrul festivalului de fotografie este proiectul expoziţional On Distance and Intimacy (Despre distanță și intimitate) prezentat în perioada 16-26 martie 2022, în spaţiul 12-14 contemporary de artiştii Dragoş Hanciu, Vlad Feneşan, Patricia Moroşan şi Bianca Oana. Vernisajul are loc marți, 15 martie 2022, în intervalul 17.00-20.00.

Expoziția On Distance and Intimacy prezintă lucrări realizate în izolare în contextul pandemiei Covid-19 care a forțat oamenii să rămână despărțiți. În această nouă realitate, intimitatea a trebuit redefinită, reorganizând experiența spațiului înconjurător, dar mai ales pe cea a lumii exterioare. Lucrarea fotografică A to B a lui Dragoș Hanciu și lucrarea multimedia colaborativă Telepoetics semnată de Patricia Moroşan și Bianca Oana ‒ cu peisaje sonore de Vlad Feneșan ‒ propun o reconceptualizare a intimității în lumina noilor moduri în care o putem întâlni în exterior.

La finalul festivalului de fotografie, va avea loc Photobook Market ‒ secţiune specială dedicată mediului tipărit în domeniul artei, care se desfăşoară în perioada 25-27 martie 2022, în Atelier Augarten, sub coordonarea Fotohof edition. La târg, va participa şi Galeria Posibilă, reprezentată de Ariana Hodorcă alături de artista Delia Prodan, prezentând publicații despre fotografie, produse de galerie împreună cu artiști pasionați de design de carte și fotografie de artă, dar și cărți realizate de artiști individual, incluzând rezultatele rezidenței Sounds like a Book.

Centrala festivalului din Atelier Augarten funcționează ca sediu FOTO WIEN, prezentând expoziții pe teme principale, fiind şi un punct de întâlnire și spaţiu de dialog. Numeroșii parteneri de program, inclusiv muzee, săli de expoziție, galerii, universități de artă și spații expoziționale, completează oferta festivalului şi prezintă poziții fotografice actuale din domeniile fotografiei artistice, dar și de reportaj și de modă. Totodată, programul conex este unul amplu cuprinzând tururi ghidate, ateliere, simpozioane, discuții, prezentări de cărți și vizite de studio.

Festivalul este organizat de KUNST HAUS WIEN. Informaţii suplimentare şi programul detaliat al festivalului pot fi accesate aici: https://www.fotowien.at/en/.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.