Trei romane noi pentru toate anotimpurile
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-romane-noi-pentru-toate-anotimpurile/

Unele cărţi te pot însoţi oriunde şi oricând. Ele conturează un orizont mai generos. Ziarul Metropolis vă invită să descoperiţi trei romane noi, recent apărute în România, care vă pot bucura oriunde şi oricând.

Un articol de Dana Ionescu|13 iunie 2021

Ele poartă semnătura unor scriitori de top: Burhan Sönmez, Mauro Corona și Amos Oz.

1.„Labirint” de Burhan Sönmez, traducere de Adal Hanzade, Pandora M.

Cu literatura turcului Burhan Sönmez cititorii români au făcut cunoștință acum câțiva ani, când i-a apărut romanul excepțional „Istanbul Istanbul” la Polirom. Și poate că, pe lângă mulții admiratori ai nobelizatului Orhan Pamuk, l-au citit și câțiva din cei pentru care cuvântul „Istanbul” e o provocare pentru imaginație și amintire. Acum în librăriile noastre a ajuns încă un roman al scriitorului turc, care confirmă și seducția exercitată de memorie.

În „Istanbul Istanbul”, nevoia de a-și aminti și plăcerea salvatoare de a povesti îi țin în viață pe niște condamnații la închisoare, care povestesc pentru a trăi, ca atâția alți eroi din literatură. Într-o celulă din Istanbulul  subteran,  Frizerul Kamo, Doctorul, Unchiul Küheylan și Studentul Demirtay povestesc fără încetare, printre sesiuni de tortură. „Labirint” aduce mai multe provocări pentru cititorul grăbit de astăzi, care-și caută și în ficțiune răspunsuri la întrebări personale. În jurul destinului unui muzician rătăcit în labirintul propriei minți și al propriei memorii după o sinucidere ratată se țese o pânză fină, borgesiană, așa cum au observat imediat cititorii. Trecutul, obsesie ce bântuie neîncetat prezentul încețoșat al muzicianului rămas fără identitate, se configurează în acest roman ca un labirint ce nu-și dezvăluie ieșirea. Pentru toți cititorii dispuși să se lase prinși în jocurile imaginației și ale memoriei, „Labirint” e o opțiune bună.

  1. „Ca o piatră în rîu” de Mauro Corona, traducere de Cerasela Barbone, Polirom

Scriitorilor contemporani italieni publicați de Editura Polirom în ultimii ani li se alătură acum un nume nou pentru noi, deși în țara sa el se bucură de un succes remarcabil: Mauro Corona. Celor care urmăresc literatura italiană de astăzi, dar și iubitorilor de ficțiune în general e foarte posibil ca acest roman de mici dimensiuni recent apărut la noi să le asigure câteva ore de calitate.

Pietrar, sculptor amator, apoi artist premiat, alpinist, scriitor apreciat, Mauro Corona are un parcurs bogat, din care face parte și „Ca o piatră în rîu”, această lungă declarație de dragoste pentru natură care i-a sedus pe italieni, această frumoasă meditație despre destin, care curge în ritmurile inegale ale unui râu imprevizibil. Sculptorul misterios din carte este, inevitabil, un alter ego prin intermediul căruia cititorul e invitat nu să caute răspunsuri, ci să se lase purtat pe ritmurile unei povești versatile, care nu aduce nimic nou, dar care are forța literaturii originale.

  1. „Aceeași mare” de Amos Oz, traducere de Marlena Brestler, Editura Humanitas Fiction

Despre unicitatea lui Amos Oz, unul dintre cei mai iubiți prozatori ai ultimelor decenii, s-a scris enorm. Seria de autor editată la Humanitas Fiction se bucură de un real succes și se întregește acum cu o carte hibrid, despre care scriitorul spunea că o iubește cel mai mult.

„Nu departe de mare, pe strada Amirim/locuiește singur domnul Albert Danon”, citim în prima pagină a acestui emoționant poem în proză, dacă îi putem spune așa, de o muzicalitate generoasă, care amintește uneori de ritmurile din literatura portughezului Fernando Pessoa. Și, imediat, pentru cei care au citit cărțile lui Amos Oz se întorc o mulțime de secvențe din romanele mai vechi, cum ar fi „Soțul meu, Michael” sau, de exemplu, din celebra, cuceritoarea carte autobiografică „Poveste despre dragoste și întuneric”. Poezia și proza sunt una în „Aceeași mare”, unde granițele nu contează pentru că nu există, unde cititorul găsește concentrat mult din ce îi poate oferi literatura autentică și, de asemenea, mult din universul infinit al lui Amos Oz.

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.