Trei scrisori în original adresate de Noica lui Cioran, prezentate publicului în premieră
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-scrisori-in-original-adresate-de-noica-lui-cioran-prezentate-publicului-in-premiera/

Trei scrisori în original adresate, în anii 1933-1934, de Constantin Noica lui Emil Cioran vor fi prezentate publicului, în premieră, sâmbătă, în cadrul unei expoziţii ce va avea loc la Biblioteca Judeţeană „Astra” din Sibiu, cu ocazia manifestării „Zilele Emil Cioran”. Aceste scrisori, care arată prietenia dintre Noica şi Cioran, fac parte dintr-un număr de 600 de manuscrise donate bibliotecii sibiene de fratele lui Emil Cioran, Aurel.

Un articol de Petre Ivan|13 noiembrie 2015

Scrisorile sunt păstrate la Biblioteca Județeană „Astra”, la „Colecții speciale.

În prima scrisoare, datată 3 iunie 1933, Noica îi scrie lui Cioran, de la București, mărturisindu-i că este surprins de faptul că singurătatea acestuia „nu mai este perfectă”.

Dragă Cioran, faptul că singurătatea ta nu mai este perfectă mă surprinde puțin. Nu mă așteptam să crezi și tu atât de repede în acest ‘loc comun’. Dar nu trebuie să te superi de ceea ce-ți spun. Știi bine, mai întâi, că eu nu mai sunt de multă vreme singur, așa că n-aș putea să-ți spun cu un ton disprețuitor lucrul acesta. Pe urmă sunt convins că ai resurse de viață atât de mari încât poți transfigura orice experiență, oricât de comună. Dar, are propriu-zis vreun sens lucrul acesta: experiență comună? – Constantin Noica.

La o lună după această scrisoare, Noica revine cu o alta, de această dată expediată din Sinaia. Cu acest prilej, Noica îl întreabă pe Cioran dacă nu e capabil „de puțin calm, de o concentrare la o temperatură mai joasă” a vieții sale sufletești.

Rândurile tale, cărora le asociez câteva articole din ultimul timp din ‘Vremea’ și ‘România literară’, mi se par direct impresionante. E ceva exasperat, e ceva ‘dus la capăt’ cu tine, care ar trebui rezolvat cu calm și seninătate. Crezi că nu ești capabil de puțin calm, de o concentrare la o temperatură mai joasă a vieții tale sufletești? Știu că toate lucrurile astea sunt vii la tine, dar încă… Nu se poate să abandonezi atât de repede aceste câteva șanse pe care le avem cu tine în viață: școala, profesiunea, dragostea — care-s tot atâtea uitări de sine. – Constantin Noica.

După un an, în 8 iunie 1934, Constantin Noica revine cu o altă scrisoare, de la București, în care vorbește de prietenia „atât de teoretică și totuși deloc lipsită de căldură” cu Emil Cioran.noica

Rămas (mai degrabă voia mea) mai mult fără prieteni, în orașul ăsta unde cunosc aproape pe toată lumea, mă gândesc cu plăcere la prietenia noastră, atât de teoretică și totuși deloc lipsită — cel puțin în ce mă privește — de căldură. Nu știu de ce am impresia că toți în jurul meu te înțeleg prost și te nedreptățesc, chiar atunci când te laudă. Acum, cu prilejul apariției cărții tale, îmi pot da seama de toată incapacitatea lor de a privi capul tău așa cum trebuie. Ei cred că te înțeleg și se apropie de tine dacă rostesc la anumite ocazii fraze asemănătoare cu ale tale. Dar de câte ori mai aproape nu sunt eu, poate, care particip la gândul tău și spun totuși alte lucruri? – Constantin Noica.

Coordonatorul științific al manifestării „Zilele Emil Cioran” de la Sibiu, profesorul universitar Mirela Ocinic, de la Universitatea „Lucian Blaga”, consideră că această ultimă scrisoare, cea din 1934, arată cât de mult îl prețuia Noica pe Cioran.

„Constantin Noica și Emil Cioran au făcut parte din aceeași generație de tineri intelectuali, care au sperat să construiască un destin nou, major, pentru România interbelică, provocând prin efortul și entuziasmul lor o autentică renaștere spirituală a unui popor istovit de crize politice, economice, morale. Se regăseau alături de Mircea Eliade, Petre Pandrea, Mircea Vulcănescu sau Petru Comarnescu în paginile revistei „Criterion” sau ale publicației „Cuvântul”. Au împărtășit aceleași convingeri, au sperat și au greșit împreună. A fost o prietenie de idei, nu o legătură simplă și afectuoasă. (….)”, spune profesorul universitar, Mirela Ocinic.

Expoziția cu manuscrisele Cioran va fi vernisată sâmbătă, la ora 15,00, la Biblioteca Județeană „Astra” din Sibiu.

Foto: Noica ,  Cioran, scrisori – wikipedia, facebook

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.