Trei spectacole excepționale ale Naționalului ieșean, semnate de regizorii RADU AFRIM, OVIDIU LAZĂR, IRIS SPIRIDON, disponibile online
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-spectacole-exceptionale-ale-nationalului-iesean-semnate-de-regizorii-radu-afrim-ovidiu-lazar-iris-spiridon-disponibile-online/

Din 14 aprilie, se pot achiziţiona bilete pentru cele mai bune producţii ale Teatrului Naţional Iaşi, cu vizionare online.

Un articol de Liliana Matei|16 aprilie 2021

Pentru început, Teatrul Național Iași oferă online trei spectacole excepționale, adevărate evenimente teatrale ale stagiunilor recente:

„ORAȘUL CU FETE SĂRACE”, în regia lui RADU AFRIM (22 aprilie, ora 19:00), scenariu după Radu Tudoran,

„JOCUL DRAGOSTEI ȘI AL ÎNTÂMPLĂRII”, regia OVIDIU LAZĂR (4 mai, ora 19:00), autor Pierre de Marivaux,

„POVESTEA PĂSĂRII FĂRĂ CUIB”, one-woman show cu ADA LUPU, regia IRIS SPIRIDON  (7 mai, ora 19:00), text Ada Lupu.

Din 19 aprilie, spectacole noi sau de arhivă, semnate de cei mai mari creatori de teatru ai momentului,  producții premiate, jucate pe scenele celor mai importante festivaluri de teatru din țară, înregistrate în condiții optime de calitate a sunetului și imaginii, pot fi vizionate online, parcurgând trei pași simpli:

1. se intră pe www.teatrulnationaliasi.ro (secțiunea Bilete), www.entertix.rowww.myticket.ro,

2. se accesează  spectacolul dorit,

3. se face plata online.

Toate instrucțiunile se regăsesc pe biletul achiziționat. Link-ul pe care fiecare beneficiar îl va primi este valabil 12 ore. Stagiunea online va continua cu noi surprize.

Spectacolul „Orașul cu fete sărace”, în regia lui Radu Afrim, a avut premiera pe 22 februarie, anul trecut.  Scenografie: Cosmin Florea. Aranjament vocal, pregătire muzicală, pian: Diana Roman. Asistent de regie: Alexandra Vieru. Distribuție: Ada Lupu, Pușa Darie, Cosmin Maxim, Ionuț Cornilă, Dumitru Năstrușnicu, Diana Roman, Diana Vieru, Mălina Lazăr, Ioana Buta, Iuliana Budeanu, Mara Lucaci, Diana Amitroaie, Ioana Aciobăniței, Dumitru Georgescu, Radu Homiceanu.

Cel de-a doilea spectacol propus, „Jocul dragostei și al întâmplării”, în regia lui Ovidiu Lazăr, a avut premiera pe Scena 6, în aer liber, pe 25 iunie 2020.. Regizorul a pornit în acest proiect alături de scenografa Alina Dincă-Pușcașu și actorii: Livia Iorga, Mălina Lazăr, Daniel Busuioc, Horia Veriveș, Dumitru Georgescu, Radu Homiceanu, Ioan Ursulescu.

Premiera spectacolului „Povestea păsării fără cuib”, cu o regie semnată de Iris Spiridon, s-a desfășurat pe 21 aprilie 2017; textul Adei Lupu a primit Premiul I pentru Dramaturgie – Monodrama, în cadrul Festivalului Internațional al Recitalurilor Dramatice „Valentin Silvestru” 2016.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.