Trei succese cinematografice românești la Festivalul Internațional de Film de la Palm Springs
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-succese-cinematografice-romanesti-la-festivalul-international-de-film-de-la-palm-springs/

„Anul Nou care n-a fost”, „Trei Kilometri până la capătul lumii” şi „Nasty” reprezintă România la Palm Springs.

Un articol de Liliana Matei|10 ianuarie 2025

În ianuarie 2025, cinematografia românească își reafirmă valoarea la nivel internațional prin participarea la prestigiosul Festival Internațional de Film de la Palm Springs, unde vor fi prezentate nu mai puțin de trei importante producții lansate anul trecut. „Anul Nou care n-a fost” în regia lui Bogdan Mureșanu, „Trei kilometri până la capătul lumii”, în regia lui Emanuel Pârvu, propunerea României în cursa pentru Oscar 2025, și „Nasty”, în regia lui Tudor Giurgiu – o adevărată subsecțiune românească – vor fi prezentate publicului american într-unul dintre cele mai influente festivaluri nord-americane. Fiecare dintre aceste filme oferă o perspectivă unică asupra istoriei, identității și societății, subliniind diversitatea și creativitatea remarcabilă a cineaștilor români. Participarea României la Festivalul Internațional de Film de la Palm Springs 2025 este sprijinită de Institutul Cultural Român din New York.

„Anul Nou care n-a fost / The New Year That Never Came”, în regia lui Bogdan Mureșanu, premieră în California – Secțiunea New Voices New Visions.

Tragicomedia plină de umor negru semnată de Bogdan Mureșanu explorează evenimentele dramatice ale revoluției din 1989, dezvăluind poveștile unor oameni obișnuiți confruntați cu prăbușirea regimului Ceaușescu. Câștigător al prestigiosului Premiu Orizzonti pentru Cel mai Bun Film la Festivalul de Film de la Veneția, debutul regizoral al lui Mureșanu este o operă încrezătoare, plină de ironie și empatie.

„Trei kilometri până la capătul lumii / Three Kilometers to the End of the World”, în regia lui Emanuel Pârvu, premieră în California – Secțiunea Awards Buzz: Best International Feature Film.

Într-un sat conservator din Delta Dunării, un atac brutal asupra unui adolescent gay declanșează o criză morală, scoțând la lumină ipocrizia și corupția dintr-o comunitate aparent liniștită. Regizat de Emanuel Pârvu, acest film premiat la nivel internațional, inclusiv cu Queer Palm la Festivalul de Film de la Cannes 2024, este o explorare curajoasă a identității și a justiției sociale.

„Nasty”, în regia lui Tudor Giurgiu, premieră nord-americană – Secțiunea True Stories.

Tudor Giurgiu aduce pe marele ecran un portret fascinant al legendarului tenismen Ilie Năstase, explorând carisma, talentul și temperamentul său unic. Documentarul, îmbogățit cu imagini de arhivă inedite și interviuri cu personalități precum Arthur Ashe, Jimmy Connors și Billie Jean King, este o incursiune captivantă în istoria tenisului prin prisma unui campion rebel și spectaculos.

22
/01
/25

Opt dintre cele mai apreciate lungmetraje de ficţiune nordice recente, premiate la mari festivaluri, un documentar despre Roy Andersson, filmul-cult al lui Nicolas Winding Refn, „Pusher”, proaspăt restaurat, o invitată specială din Islanda şi două proiecții pentru copii fac parte din programul secţiunii de cinema a primei ediţii a Nordic Festival.

22
/01
/25

Lansarea volumului „Tatăl. Psihanaliza paternității astăzi” de Daniela Luca, publicat la Editura Litera, bestseller Gaudeamus 2024, recent apărut în colecția Perspektiv, coordonată de Cosmin Perța, va avea loc sâmbătă, 25 ianuarie, ora 18.00, la Cărturești Modul Editura, în strada Academiei.

22
/01
/25

Între 2 februarie – 8 martie 2025, Analia Selis prezintă publicului din România turneul național „ARGENTINISSIMO, RĂDĂCINI“, un eveniment conceput în jurul tango-ului și folclorului latino-american. Programul  turneului cuprinde recitaluri în formulă de trio și concerte simfonice, derulate în peste 15 orașe din România: București, Oradea, Bistrița, Sfântu Gheorghe, Craiova, Târgoviște, Brăila, Buzău, Slobozia, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Bacău, Suceava, Iași, Târgu Mureș, Brașov. La București, Analia va prezenta două recitaluri la Teatrul „Godot”, pe 2 februarie și 8 martie 2025. 

21
/01
/25

Institutul Cultural Român organizează miercuri, 22 ianuarie, de la ora 11.00, la Sala Mare din sediul central (Aleea Alexandru nr. 38), o dezbatere despre importanța jurnalismului cultural în societatea contemporană, cu titlul „Pledoarie pentru jurnalismul cultural”.

13
/01
/25

INVITAȚIE O expoziție, un concert și un spectacol de poezie pun în lumină forța și farmecul creației autohtone. Trei dintre evenimentele culturale anunțate în capitală pentru 15 ianuarie, din anul 2010 Ziua Culturii Naționale, vă invită să descoperiți și să admirați câteva fațete ale culturii din România.