„Trei Titanici mici“: final de proiect, un nou început
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-titanici-mici-final-de-proiect-un-nou-inceput/

După nouă reprezentaţii (şase la Târgu Mureş, în diferite locuri din oraş, şi trei în mediul rural) şi peste 1500 de spectatori, tripticul „Trei Titanici mici“ şi-a încheiat sejurul în plină glorie.

Un articol de Petre Ivan|12 noiembrie 2021

Spectacolul „Trei Titanici mici“ include trei spectacolele de teatru popular adaptate după povestirea „Titanicul“ din colecția „Lampa cu căciulă“ de Florin Lăzărescu şi a fost realizat de Asociația pentru Teatru Liviu Rebreanu și Teatrul Național Târgu-Mureș Compania Liviu Rebreanu în cadrul proiectului „Teatru popular modern“.

Proiectul „Teatru popular modern“ s-a desfășurat în perioada 15 februarie – 15 noiembrie 2021 și a avut ca parteneri Universitatea de Arte Târgu-Mureș și Filarmonica de Stat Târgu Mureș. Proiectul a fost co-finanţat de Administrația Fondului Cultural Național.

„Trei Titanici mici“ cuprinde trei tipuri de limbaj caracteristice teatrului popular: spectaculos (în regia și dramatizarea Oanei Hodade), sketch (regia și dramatizarea fiind realizate de Petro Ionescu) şi hip-hop (în regia lui Alin Neguțoiu şi dramatizarea Andreeei Radu, muzica fiind compusă de Victor Moldovan). În echipa spectacolului au fost implicate peste 45 de persoane, printre care majoritatea actorilor Companiei „Liviu Rebreanu“ şi Cvartetul Tiberius compus din Molnár Tibor – vioară, Lokodi Károly – vioară, Molnár  József – violă şi Zágoni Előd – violoncel. Scenografia celor trei spectacole a fost realizată de Bogdan Spătaru.

Proiectul s-a încheiat cu o dezbatere realizată de echipa care a fost implicată, având ca temă teatrul popular şi proiectul propriu-zis, dar, totodată, finalitatea e una palpabilă: a fost editată o broşură în format fizic în care e prezentată întreaga aventură a proiectului şi care include, printre altele, fotografii, jurnale de repetiţii, argumente, prezentarea conceptelor regizorale, interviuri cu regizorii etc. Nu în ultimul rând, evoluţia proiectului a fost înregistrată şi într-un documentar video care va putea fi urmărit, alături de dezbaterea de final, pe canalul de YouTube al Companiei „Liviu Rebreanu“: https://www.youtube.com/c/CompaniaLiviuRebreanuTNTGM

Deşi sună a clişeu faptul că „orice final e un nou început“, în cazul celor „Trei Titanici mici“ expresia are valoare de adevăr: spectacolul va intra în repertoriul Teatrului Naţional Târgu-Mureş, iar croaziera va continua în căutarea unui public nou şi, de ce nu, în întâmpinarea spectatorilor cuceriţi deja de legănarea când domoală, când furioasă, când emoţionantă, când comică a tripticului de teatru popular.

„Trei Titanici mici“ au planuri mari în 2022. Vă aşteptăm cu drag la bord!

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.