Trei zile și trei nopți de sărbătoare – Bucuresti 555 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-zile-si-trei-nopti-de-sarbatoare-bucuresti-555-de-ani/

Timp de trei zile si trei nopti, Capitala va serba peste jumatate de mileniu. Vor avea loc petreceri in aer liber, concerte, expozitii, targuri, explozii de muzica si culoare. In perioada 19-21 septembrie, Piata Constitutiei, Piata Universitatii, Parcul Cismigiu si Centrul istoric vor deveni „punctele fierbinti” ale Zilelor Bucurestiului.

Un articol de Petre Ivan|12 septembrie 2014

În perioada 19-21 septembrie, Piața Constituției, Piața Universității, parcul Cișmigiu și Centrul istoric vor deveni „punctele fierbinți” ale Zilelor Bucureștiului. Timp de trei zile și trei nopți, Capitala va serba peste jumătate de mileniu. Vor fi petreceri în aer liber, concerte, expoziții, târguri, explozii de muzică și culoare.

Evenimentele dedicate aniversării celor 555 de ani de atestare documentară a Bucureștiului vor debuta pe 18 septembrie, cu inaugurarea Hanului Gabroveni, monument istoric consolidat, reabilitat și modernizat, care va deveni noul centru cultural al Capitalei. De Zilele Bucureștiului, hanul își va deschide porțile pentru vizitatori.

 Sunt 555 de ani de București. Este orașul în care am ales să trăim, de care trebuie să învățăm să fim mândri. Să-l sărbătorim împreună! – Sorin Oprescu, Primarul General al Bucureștiului.

 „rEvoluția Muzicii Ușoare Românești”

Cel mai mare spectacol va fi organizat chiar de Ziua Bucureștiului, pe 20 septembrie, începând cu ora 20.00, la Piața Constituției, unde „rEvoluția Muzicii Ușoare Românești” va readuce în atenția publicului generații diferite de artiști, care vor interpreta melodii românești de succes, lansate acum câteva decenii, dar și hit-uri Bucuresti 555 de aninoi.

Pe scenă vor urca cei mai iubiți artiști români, de la Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Monica Anghel, Cristi Minculescu, Horia Moculescu până la Loredana, Delia, Marius Moga, Smiley, What’s UP, Adda, Ștefan Banică Jr. și mulți alții, iar publicul va fi invitat să cânte odată cu artiștii „De-ai fi tu salcie la mal”, „Strada Speranței”, „Bună seara, iubite”, „Truli, truli”, „Frumoasa mea”, „Mă întorc la tine, mare albastră”, „Lalele, lalele”, „Acasă”, „Pe barba mea” și multe alte piese care au traversat anii și au rămas vii în inima ascultătorilor.

iMapp Bucharest 555

Tot sâmbătă, de la ora 23,00, Palatul Parlamentului va deveni un ecran gigant, pe care se va proiecta iMapp Bucharest 555, un spectacol multimedia unic în Europa, iar „DJ Open Air Party” va transforma Piața Constituției într-un club în aer liber.

La iMapp Bucharest 555 vor fi proiectate 5 show-uri a câte 5 minute și 55 de secunde, pe cea mai impresionantă suprafață pe care o poate oferi o clădire.

Târgul Bucureștiului în Cișmigiu

De Zilele Bucureștiului, în Parcul Cișmigiu, unul din punctele de referință ale Capitalei, vor avea loc Târgul Bucureștiului și spectacole în aer liber, susținute de minorități și comunități naționale (armeană, maghiară, greacă, italiană, rromă, turco-musulmană, germană, evreiască), precum și de artiști îndrăgiți.

Muzică alternativă la Universitate

Vineri, 19 septembrie, la Piața Universității (esplanada cu statui), va avea loc un concert de muzică alternativă cu cele mai cunoscute trupe românești ale momentului și totodată se va transforma și într-un spațiu expozițional, care va găzdui o instalație de artă contemporană – „Feed me!” (19-28 septembrie).

Bucureștiul dansează în Centrul istoric

Nu putea lipsi nici Centrul istoric din sărbătorirea Zilelor Bucureștiului. Astfel, timp de trei zile, intersecția străzilor Lipscani și Eugen Carada se va transforma într-un ring de dans în aer liber.

Artiștii invitați vor dansa pe ritmuri latino și vor sustine cursuri pentru cei ce doresc să învețe tainele coregrafiei.

Simbolurile Bucureștiului la Palatul Brâncovenesc

Bucuresti 555 de aniȘi Centrul Cultural “Palatele Brâncovenești” din Mogoșoaia participă la sărbătoarea “Zilele Bucureștiului” cu evenimente la care sunt invitați copii din școlile bucureștene și centre de plasament, care vor participa la ateliere de creație, susținute de artiști plastici.

Tot pentru copii se vor organiza un minicircuit de Formula 1, sub forma de competiție cu premii și jocuri interactive susținute de actori profesioniști.

De asemenea, bucureștenii vor fi invitați în curtea palatului la teatru, precum și la concerte în aer liber. Curtea palatului va fi decorată cu o pictură 3D supradimensionată care va înfațișa imagini din trecutul Bucureștiului, din prezent și o proiecție a Bucureștiului în viitor.

Bucureștii lui Caragiale

Anul acesta, cea de-a treia ediție a Festivalului “Bucureștii lui Caragiale”, care se desfășoară în perioada 28 iunie – 14 septembrie 2014, este dedicată aniversarii a 555 de ani de atestare documentară a Bucureștiului.

Spectacolele de teatru în aer liber pregătite în cadrul evenimentului însumează 32 de titluri și 139 de reprezentații, scenografii ce au încântat publicul de-a lungul timpului, dar și actori renumiți, acrobați, dresori, echilibriști și iluzioniști.

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. De la teatru şi muzică, până la arhitectură, pictură şi carte, ARCUB reprezintă arta şi cultura Bucureştiului, colaborând cu organizaţii şi instituţii de profil şi sprijinind totodată proiecte iniţiate în parteneriat.

 ARCUB este organizatorul Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, şi al festivalului de muzică clasică, Bucharest Music Film Festival.

 În fiecare an, ARCUB se implică în peste 150 de evenimente culturale, al căror public depăşeşte 2 milioane de participanţi.

Foto: Bucuresti 555 de ani – ARCUB

26
/11
/15

La un secol şi jumătate de la lansare, "Alice în țara minunilor" este transformată într-un spectaculos music-hall plasat sub semnul digitalului, cu ajutorul rockerului Damon Albarn. Inspirat din capodopera lui Lewis Carroll, spectacolul de aproape două ore și jumătate, intitulat "wonder.land", în stilul unui e-mail, se joacă de la începutul săptămânii la National Theatre din Londra, urmând să fie prezentat și pe scena Theatre du Chatelet din Paris, în iunie 2016

25
/11
/15

Sâmbătă 28 noiembrie, Mariana Nicolesco va împlini 67 de ani, prilej pentru marea noastră soprană să prezinte, pentru prima oară în Bucureşti, un florilegiu extraordinar de lieduri enesciene.

25
/11
/15

În 2 decembrie se împlinesc 65 ani de la trecerea în eternitate a pianistului-simbol pentru arta interpretativă românească, Dinu Lipatti, prilej pentru Radio România Muzical de a-i dedica acestei mari personalități o serie de evenimente: o emisiune-maraton, un recital și un simpozion de muzicologie.

24
/11
/15

Marți, 24 noiembrie, ora 19:00, la Palatul Bragadiru, va putea fi auzit în premieră sunetul unic al Violei organista. Un instrument aproape fantastic, extrem de inedit, existența lui fiind, în sine, un act artistic. Recuperat din schițele lui Leonardo da Vinci, instrumentul a fost salvat de la condiția de proiecție teoretică și adus la cea de realitate „consumabilă”.

23
/11
/15

Vineri, 27 noiembrie (19.00), Orchestra Națională Radio prezintă Concertul dedicat Zilei Naționale a României, eveniment ce va reuni pe scenă patru artiști români sau născuți în România, care se bucură de o frumoasă carieră atât în țară, cât și în străinătate. Printre aceştia se vor număra dirijorul NICOLAE MOLDOVEANU, violonistul RAFAEL BUTARU, pianista REBECA OMORDIA şi violoncelistul RĂZVAN SUMA.

20
/11
/15

Actriţa americană Gwyneth Paltrow a înregistrat un single cu fostul ei soţ, Chris Martin, care va fi inclus pe următorul album al trupei acestuia, Coldplay. Vedeta hollywoodiană a făcut backing vocals pentru single-ul "Everglow", care va fi inclus pe noul album al trupei Coldplay, intitulat "A Head Full of Dreams".

20
/11
/15

Atentatele teroriste de la Paris au transformat "La Marseillaise", poate cel mai cunoscut şi admirat imn din lume, într-un imn al solidarităţii lumii civilizate împotriva terorismului. Marseieza a fost intonată de un înteg stadion, zilele trecute, la meciul amical Anglia - Franţa, de pe Wembley, şi va fi cântat înaintea tuturor meciurilor din prima ligă engleză din acest weekend. În Premier League evoluează un număr de 72 de jucători francezi.

20
/11
/15

Cu prilejul conferinței de toamnă a rețelei internaționale Opera Europa care se desfășoară la București în perioada 18 - 21 noiembrie 2015, pe scena Operei Naționale București va avea loc, pe 20 noiembrie, premiera spectacolului ,,Oedipe” de George Enescu, în regia Valentinei Carrasco.

19
/11
/15

Soprana Angela Gheorghiu va susține un concert extraordinar pe 29 noiembrie, la Ateneul Român, evenimentul fiind dedicat strângerii de fonduri necesare pentru tratamentul victimelor incendiului de la clubul Colectiv. Alături de îndrăgita soprană pe scenă se vor afla Corul și Orchestra Filarmonică "George Enescu", sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.

19
/11
/15

Concertul Orchestrei de Cameră Radio ce se va derula miercuri, 25 noiembrie (19.00), la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Tiberiu Oprea, este conceput în jurul a doi dintre cei mai mari compozitori ai repertoriului simfonic german: Beethoven și Mendelssohn.

17
/11
/15

Joi, 19 noiembrie, ora 19.00, la Marele Salon de Recepție al Muzeului Național Cotroceni va avea loc concertul „Royal Fantasies” susținut de ansamblul elvețian „The Little Light Consort”. Concertul este programat în cadrul Festivalului de Muzică Veche București 2015 (ed. a X-a).

17
/11
/15

Cântărețul și actorul francez Charles Aznavour a primit Ordinul Coroanei în grad de comandor, înaltă distincție acordată de regele Philippe al Belgiei, la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Didier Reynders. Charles Aznavour, unul dintre cei mai apreciați, iubiți și mai longevivi cântăreți francezi, a împlinit, pe 22 mai, 91 de ani.