Trei zile și trei nopți de sărbătoare – Bucuresti 555 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/trei-zile-si-trei-nopti-de-sarbatoare-bucuresti-555-de-ani/

Timp de trei zile si trei nopti, Capitala va serba peste jumatate de mileniu. Vor avea loc petreceri in aer liber, concerte, expozitii, targuri, explozii de muzica si culoare. In perioada 19-21 septembrie, Piata Constitutiei, Piata Universitatii, Parcul Cismigiu si Centrul istoric vor deveni „punctele fierbinti” ale Zilelor Bucurestiului.

Un articol de Petre Ivan|12 septembrie 2014

În perioada 19-21 septembrie, Piața Constituției, Piața Universității, parcul Cișmigiu și Centrul istoric vor deveni „punctele fierbinți” ale Zilelor Bucureștiului. Timp de trei zile și trei nopți, Capitala va serba peste jumătate de mileniu. Vor fi petreceri în aer liber, concerte, expoziții, târguri, explozii de muzică și culoare.

Evenimentele dedicate aniversării celor 555 de ani de atestare documentară a Bucureștiului vor debuta pe 18 septembrie, cu inaugurarea Hanului Gabroveni, monument istoric consolidat, reabilitat și modernizat, care va deveni noul centru cultural al Capitalei. De Zilele Bucureștiului, hanul își va deschide porțile pentru vizitatori.

 Sunt 555 de ani de București. Este orașul în care am ales să trăim, de care trebuie să învățăm să fim mândri. Să-l sărbătorim împreună! – Sorin Oprescu, Primarul General al Bucureștiului.

 „rEvoluția Muzicii Ușoare Românești”

Cel mai mare spectacol va fi organizat chiar de Ziua Bucureștiului, pe 20 septembrie, începând cu ora 20.00, la Piața Constituției, unde „rEvoluția Muzicii Ușoare Românești” va readuce în atenția publicului generații diferite de artiști, care vor interpreta melodii românești de succes, lansate acum câteva decenii, dar și hit-uri Bucuresti 555 de aninoi.

Pe scenă vor urca cei mai iubiți artiști români, de la Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Monica Anghel, Cristi Minculescu, Horia Moculescu până la Loredana, Delia, Marius Moga, Smiley, What’s UP, Adda, Ștefan Banică Jr. și mulți alții, iar publicul va fi invitat să cânte odată cu artiștii „De-ai fi tu salcie la mal”, „Strada Speranței”, „Bună seara, iubite”, „Truli, truli”, „Frumoasa mea”, „Mă întorc la tine, mare albastră”, „Lalele, lalele”, „Acasă”, „Pe barba mea” și multe alte piese care au traversat anii și au rămas vii în inima ascultătorilor.

iMapp Bucharest 555

Tot sâmbătă, de la ora 23,00, Palatul Parlamentului va deveni un ecran gigant, pe care se va proiecta iMapp Bucharest 555, un spectacol multimedia unic în Europa, iar „DJ Open Air Party” va transforma Piața Constituției într-un club în aer liber.

La iMapp Bucharest 555 vor fi proiectate 5 show-uri a câte 5 minute și 55 de secunde, pe cea mai impresionantă suprafață pe care o poate oferi o clădire.

Târgul Bucureștiului în Cișmigiu

De Zilele Bucureștiului, în Parcul Cișmigiu, unul din punctele de referință ale Capitalei, vor avea loc Târgul Bucureștiului și spectacole în aer liber, susținute de minorități și comunități naționale (armeană, maghiară, greacă, italiană, rromă, turco-musulmană, germană, evreiască), precum și de artiști îndrăgiți.

Muzică alternativă la Universitate

Vineri, 19 septembrie, la Piața Universității (esplanada cu statui), va avea loc un concert de muzică alternativă cu cele mai cunoscute trupe românești ale momentului și totodată se va transforma și într-un spațiu expozițional, care va găzdui o instalație de artă contemporană – „Feed me!” (19-28 septembrie).

Bucureștiul dansează în Centrul istoric

Nu putea lipsi nici Centrul istoric din sărbătorirea Zilelor Bucureștiului. Astfel, timp de trei zile, intersecția străzilor Lipscani și Eugen Carada se va transforma într-un ring de dans în aer liber.

Artiștii invitați vor dansa pe ritmuri latino și vor sustine cursuri pentru cei ce doresc să învețe tainele coregrafiei.

Simbolurile Bucureștiului la Palatul Brâncovenesc

Bucuresti 555 de aniȘi Centrul Cultural “Palatele Brâncovenești” din Mogoșoaia participă la sărbătoarea “Zilele Bucureștiului” cu evenimente la care sunt invitați copii din școlile bucureștene și centre de plasament, care vor participa la ateliere de creație, susținute de artiști plastici.

Tot pentru copii se vor organiza un minicircuit de Formula 1, sub forma de competiție cu premii și jocuri interactive susținute de actori profesioniști.

De asemenea, bucureștenii vor fi invitați în curtea palatului la teatru, precum și la concerte în aer liber. Curtea palatului va fi decorată cu o pictură 3D supradimensionată care va înfațișa imagini din trecutul Bucureștiului, din prezent și o proiecție a Bucureștiului în viitor.

Bucureștii lui Caragiale

Anul acesta, cea de-a treia ediție a Festivalului “Bucureștii lui Caragiale”, care se desfășoară în perioada 28 iunie – 14 septembrie 2014, este dedicată aniversarii a 555 de ani de atestare documentară a Bucureștiului.

Spectacolele de teatru în aer liber pregătite în cadrul evenimentului însumează 32 de titluri și 139 de reprezentații, scenografii ce au încântat publicul de-a lungul timpului, dar și actori renumiți, acrobați, dresori, echilibriști și iluzioniști.

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. De la teatru şi muzică, până la arhitectură, pictură şi carte, ARCUB reprezintă arta şi cultura Bucureştiului, colaborând cu organizaţii şi instituţii de profil şi sprijinind totodată proiecte iniţiate în parteneriat.

 ARCUB este organizatorul Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, şi al festivalului de muzică clasică, Bucharest Music Film Festival.

 În fiecare an, ARCUB se implică în peste 150 de evenimente culturale, al căror public depăşeşte 2 milioane de participanţi.

Foto: Bucuresti 555 de ani – ARCUB

22
/04
/21

În martie 2020, CORUL ACADEMIC RADIO, unul dintre cele mai prestigioase ansambluri de acest gen din România, urma să prezinte un concert aniversar extraordinar: 80 de ani de activitate artistică. Din motive pandemice, evenimentul a fost anulat. Vineri, pe 23 aprilie (de la 19.00), după peste un an de pauză concertistică, ansamblul Radio România revine pe scenă!

22
/04
/21

Opera Națională București propune publicului la sfârșit de săptămână un program cu două spectacole, „Gala Extraordinară de Balet” și „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini - operă în concert, ce vor fi transmise online în serile de sâmbătă și duminică. Eleganța coregrafiilor clasice și farmecul aparte al partiturii celebrului bărbier Figaro sunt propunerile noastre pentru două seri de poveste.

21
/04
/21

Vineri, 23 aprilie 2021, de la ora 19.00, Filarmonica „George Enescu” va transmite, pe canalele online, înregistrarea unui concert condus de Horia Andreescu în luna februarie 2020, cu un program integral Ludwig van Beethoven. Marea pianistă Elisabeth Leonskaja a fost solista invitată să interpreteze, în seria „Beethoven 250“, Concertul nr. 2, în si bemol major, pentru pian şi orchestră, op. 19 al marelui compozitor german.

19
/04
/21

Care este sensul existenței tale sau care este ikigai-ul tău? Trei artiști îndrăgiți provoacă publicul la o importantă temă de gândire prin concertul-concept „Ikigai. Lebensgrund”, avându-i ca protagoniști pe violonista Rafaela Fernandez Samodaiev, violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev și pianista Monica Florescu, care vor interpreta lucrări de Franz Schubert. Concertul înregistrat în Sala Oglinzilor a Forumului German Sibiu va fi difuzat duminică, 25 aprilie, de la ora 17:00, pe pagina de Facebook „Florescu-Fernandez & Friends”.

19
/04
/21

După „Iubita mea doarme” și ”Fata cu ochii verzi”, Toulouse Lautrec continuă să lucreze la material nou și revin acum cu o nouă piesă – „Revin in 5 minute”! Pentru acest cântec actorul Victor Rebengiuc a tras vocea de pe intro, iar pentru filmul de fundal trupa a folosit "found footage" cu fete din anii 60 care dansează la bustul gol - inspiraţia şi nebunia tinereţii actualilor noştri bunici.

16
/04
/21

SoNoRo Interferenţe, programul educativ al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, ajunge în 2021 la 15 ani de existență. Anul acesta vor fi acordate în premieră burse pentru cursuri de canto, muzica de cameră cu voce fiind una dintre perlele repetoriului muzical clasic. Astfel, elevii și studenții la canto vor avea șansa de a participa la acest program, alături de colegii care studiază un instrument.

16
/04
/21

Anul 2021 stă sub semnul intersectării destinelor unora dintre cei mai importanți compozitori din istoria muzicii. Aniversările și comemorările din acest an realizează o panoplie componistică extraordinară, întinsă pe mai bine de două secole, din baroc până în zilele noastre. Astfel, comemorarea celor 280 de ani de la moartea lui Antonio Vivaldi la Viena, devine punctul de referință al turneului internațional online JAZZT Vivaldi., orașul nașterii lui Vivaldi – Veneția și cel al dispariției sale – Viena, fiind incluse în această incursiune în evoluția creației sale.

16
/04
/21

Spectacolul va fi transmis online duminică, 18 aprilie, începând cu orele 19:00. Biletele se pot achiziționa de pe https://tickets.operanb.ro/ până miercuri, 21 aprilie, orele 19:00. Înregistrarea va fi disponibilă spre vizionare timp de 72 de ore, începând de duminică, 18 aprilie, orele 19:00.

06
/04
/21

Sâmbătă, 10 aprilie 2021, de la ora 18.30, Opera Brașov vă invită să vizionați online, în transmisiune directă, spectacolul cu opera bufă „La Cenerentola” de Gioachino Rossini.

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.