„Trenul asasinilor”: acțiune non-stop în mare viteză
https://www.ziarulmetropolis.ro/trenul-asasinilor-actiune-non-stop-in-mare-viteza/

Când David Leitch („Deadpool 2”, „Atomic Blonde”, „John Wick”, „Hobbs and Shaw”) anunţă că urmează să regizeze un nou lungmetraj, e musai să-ţi cumperi bilete la cinema. Dependent de adrenalina eliberată de către filmele sale în cinefili, Leitch este şi actor, cascador, scenarist, producător, un miliardar pasionat de arte marţiale care ştie să folosească în cea mai recentă creaţie a sa un cocktail bine dozat de poveste, acţiune, efecte speciale, personaje.

Un articol de Alexandru Zaharia|5 august 2022

„Trenul asasinilor” (Bullet Train) este o producție „cu de toate”: poveste în poveste, flashback-uri, legături mortale între personaje, o aglomerație neverosimilă de accidente, inflație de profesioniști ai crimei (cinci asasini înghesuiți într-un shinkansen care traversează Japonia). Kōtarō Isaka, cel care-a scris romanul pe care se bazează povestea filmului (MariaBeetle), este un prolific scriitor de cărți de acțiune și pasionat de lumea întunecată a răufăcătorilor.

În cuvintele altui personaj de cinema, Shrek, filmul ăsta-i ca o ceapă: are atât de multe straturi că de-abia la sfârșit înțelegi ce caută în același timp și în același loc toți acești profesioniști ai crimei, cine-a angajat pe cine, cine-i de fapt ținta, cum s-ar zice, înțelegi „de la ce s-au luat”. Iar finalul chiar nu dezamăgește (cum se întâmplă atât de des cu producțiile hollywoodiene), însă e destul de… ironic!

Buburuză (Brad Pitt) este un criminal norocos (deși se vede ghinionist), care trece printr-o perioadă de „iluminare” / împăcare cu „ceilalți” și care acceptă o misiune (aparent) ușoară: recuperarea unei valize aflată într-un tren de mare viteză. Firește, trenul oprește rar, stă în fiecare stație un singur minut, așa că aproape toată acțiunea filmului se petrece în vagoanele stilate ale trenului. Deloc întâmplător, în tren se mai află și Lămâie și Mandarină (doi frați obsedați de crime și de Locomotiva Thomas, cu un vădit accent londonez și apucături de gangsteri), Viespe (un asasin care folosește pe pielea adversarilor veninul celui mai periculos șarpe din… tren), Lupul (venit tocmai din America Latină să-și răzbune mireasa otrăvită chiar la nunta lor), Prințesa (personajul cel mai drăgălaș și cel mai malefic din tren), Kimura și tatăl său, Bătrânul (un fost membru al Yakuza care așteaptă de-o viață momentul oportun pentru a decapita Organizația) și Moartea Albă (capul fărădelegilor locale, cel pe care toți cei din tren vor fie să-l omoare, fie să-l evite cu orice preț).

Toată acțiunea filmului e ca un număr de prestidigitație: nu-ți dă nici o secundă șansa să-ți „tragi sufletul”, să te gândești la ițele poveștii. Asasinii convocați în tren, când nu se bat, se împușcă. Când nu se împușcă, se amenință ori sunt induși în eroare, când nu se fugăresc prin vagoane, încearcă să nu deranjeze ceilalți pasageri și să se maltrateze în liniște. Comedie? Thriller? Parodie după filmele de acțiune cu Chuck Norris? Personajele, care par împrumutate din filmele lui Guy Ritchie, seria Kill Bill și revistele manga, sunt extrem de sângeroase și fără pic de milă pentru confrații lor.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.