Trio Affresco și 7 simfonii beethoveniene, în stagiunea online a Filarmonicii “George Enescu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/trio-affresco-si-7-simfonii-beethoveniene-in-stagiunea-online-a-filarmonicii-george-enescu/

Trio Affresco este alcătuit din flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, solist al Filarmonicii „George Enescu“, violonistul şi compozitorul Vlad Maistorovici, câştigător al concursului „George Enescu“ ediţia 2001, custode al viorii Nicolò Gagliano din 1751, proprietate a Raţiu Family Charitable Foundation şi pianista Diana Ionescu, câştigătoare a Concursului Internaţional „George Enescu“, ediţia 2001.

Un articol de Petre Ivan|28 ianuarie 2021

Trio Affresco readuce pe scena de concert, șapte dintre cele nouă simfonii ale compozitorului german Ludvig van Beethoven  în transcripțiile camerale pentru  flaut, vioară, violoncel și pian realizate de Johann Nepomuk Hummel între anii 1825-1835. Desigur, la fiecare concert, grupului de bază i se alătură unul sau mai mulți invitați. Pentru întregirea repertoriului menit să acopere o seară întreagă, lucrărilor beethoveniene li se alătură și creații românești, unele în primă audiție absolută.

Recitalul este realizat în parteneriat cu Radio Clasic

Filarmonica „George Enescu”

Duminica 31 ianuarie 2021, ora 19, Ateneul Român

Trio Affresco

Ion Bogdan Ștefănescu 

Diana Ionescu

Vlad Maistorovici

și membri orchestrei Filarmonicii George Enescu

Program:

  1. MAISTOROVICI Septet de Iarnă (”Colinde fără cuvinte”, versiune 2021, p. a.)

Rafael Butaru, Natalia Pancec – viori

Marian Movileanu, Luiza Iorga – viole

Mădălina Fara, Alexandru Duțulescu – violoncele

Vlad Silaev – contrabas

Vlad Maistorovici – dirijor

  1. P. BASACOPOL Meditații Contemplative op. 45 (p. a. a.)
  2. van BEETHOVEN Simfonia nr. 2 op. 36 (arr. J. N. HUMMEL)

Ion Bogdan Ștefănescu – flaut

Diana Ionescu – pian

Vlad Maistorovici – vioară

Mădălina Fara – violoncel

Concertul va fi transmis pe canalele online ale instituției în parteneriat cu Radio România Muzical și Clasic Radio. 

Violonistul și compozitorul Vlad Maistorovici a dorit să spună câteva cuvinte despre piesele incluse în program.

Vlad MAISTOROVICISeptet de Iarnă (”Colinde fără cuvinte”, versiune 2021, p. a.)

Septet de iarnă, sau Colinde fără cuvinte, este soră a rapsodiei Concert Transilvan pe melodii din Codex Caioni. Lucrarea a pornit de la dorința mea de a reflecta instrumental vraja tradiției vocale a colindelor românești, și de aceea am ales câteva teme foarte cunoscute publicului, melodii prelucrate după V. I. Popovici, V. Teodorian, A. Pann, N. Ursu, G. Cucu. Astfel, 7 episoade se succed într-un medley care, asemenea ”cântecelor fără cuvinte” ale lui Felix Mendelssohn, încearcă să exprime muzical ceea ce este dincolo de cuvinte, distilând atmosfera magică a iernilor copilăriei într-o lucrare camerală de concert.

Carmen Petra BASACOPOL – Meditații Contemplative op. 45 (p. a. a.) – O lucrare izvorâtă din meandrele liniștii pe care le-am trecut prin filtrul artistic personal, un dialog al timbralităților și armoniilor catifelate, mereu plutitoare, o lucrare care a așteptat mai bine de 10 ani, ”la sertar”, pentru a-și găsi interpreții ideali.

Ludwig van BEETHOVEN – Simfonia nr. 2 op. 36 (arr. Johann Nepomuk Hummel)

Între 1825 și 1835 J. N. Hummel a realizat aranjamentele camerale pentru Simfoniilor 1-7 ale colegului și amicului său L. van Beethoven pentru pian, flaut, vioară și violoncel. Această practică era extrem de răspândită în epocă, deoarece concertele simfonice erau organizate destul de rar,  marilor capodopere rămânându-le șansa de a fi reproduse, în cadru restrâns, prin astfel de aranjamente. Provocările anului 2020 ne-au determinat să recuperăm această practică muzicală, și să oferim publicului bucuria de a redescoperi Simfoniile de Beethoven în această notă neobișnuită.

Recitalul va putea fi ascultate pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu“  site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw) ca și pe facebook Radio România Muzical și Radio Clasic.

Accesul este gratuit.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.