Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer [?] caută cursanți pentru un atelier de scriere creativă queer ținut de Adrian Schiop
https://www.ziarulmetropolis.ro/triumf-amiria-muzeul-culturii-queer-cauta-cursanti-pentru-un-atelier-de-scriere-creativa-queer-tinut-de-adrian-schiop/

Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer [?] îşi propune, prin secţiunea de literatură, să recupereze şi să plaseze într-o manieră structurată literatura queer produsă în România, în ultimii 20 de ani.

Un articol de Petre Ivan|19 aprilie 2021

Pe lângă acest proces menit a se uita în urmă, Triumf Amiria privește și spre viitor, dezvoltând un spațiu propice care să încurajeze producția literară queer.

Primul pas este un atelier de scriere creativă compus din 12 ședințe săptămânale, sub îndrumarea scriitorului Adrian Schiop, autor al romanelor de succes „Soldații. Poveste din Ferentari” și recent lansatul „Să ne fie la toți la fel de rău”. Atelierul reprezintă o parte a rezidenței lui Adrian Schiop la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR). În cea de-a doua parte, Schiop va lucra direct în arhiva MNLR pentru a identifica elemente queer în istoria literaturii române care nu au fost examinate cu atenție sau poate au fost uitate, până acum.

Atelierele se adresează atât autorilor și autoarelor publicați/te deja în volum, dar și tinerilor/relor scriitori și scriitoare care se află la început. Persoanele interesate să participe sunt rugate să ne trimită un text literar cu tematică queer (proză, poezie, eseistică, memorialistică, text jurnalistic), având între 600 și 4000 de cuvinte, pe adresa literatura@triumfamiria.ro. Deadline-ul pentru înscrieri este 30 aprilie.

Sesiunile vor avea loc în perioada mai-iulie 2021, vor dura trei ore fiecare și vor explora texte literare din sfera queer. Cursurile vor fi organizate pe trei direcții, cu accent pe texte queer: (1) discutarea unor fragmente literare de referință, (2) analiza unor texte stângace și naive și (3) lucrul direct pe textele cursanților. În program se vor analiza texte de Thomas Mann („Tonio Kröger”), Carson McCullers („Balada tristei cafenele”) sau John Cheever („Falconer”). Pe lângă proză, cursanții vor avea și sesiuni de analiză și lectură de poezie (Konstantinos Kavafis, Ruxandra Novac), dar și texte jurnalistice. Ultima sesiune va fi dedicată discuțiilor pe textele finale ale persoanelor participante la atelier și justificarea selecției spre publicare a celor mai bune dintre acestea.

 Ca urmare a evoluției pandemiei de COVID-19 și restricțiile oficiale în vigoare, cursurile vor avea loc pe platforma Zoom și sunt deschise persoanelor de pe întreg teritoriul României. Selecția va fi făcută de scriitorul Adrian Schiop și de Vlad Viski, curatorul secțiunii de literatură a Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer [?]. O parte din textele finale rezultate în urma atelierului vor apărea într-o publicație a proiectului.

Adrian Schiop a debutat în revista „Fracturi” în 2002 și a publicat patru romane: „pe bune/pe invers” (Polirom, 2004), „Zero grade Kelvin” (Polirom, 2009), „Soldații. Poveste din Ferentari” (Polirom, 2013) și „Să ne fie la toți la fel de rău” (Polirom, 2021). „Soldații. Poveste din Ferentari” a fost adaptat pentru marele ecran în regia Ivanei Mladenović, cu Adrian Schiop și Vasile Pavel-Digudai în rolurile principale, iar scenariul a fost semnat de Adrian Schiop și Ivana Mladenović. Romanul a primit Premiul revistei Observator cultural și Premiul „Cea mai bună carte a anului” acordat în cadrul Galei Industriei de Carte din România, ediția 2014.

„Literatura pe care o scriu e inspirată din viața mea; și, pentru că s-a nimerit să fiu gay, vorbesc mult și despre ce înseamnă asta. Ca artist queer mă interesează să fac politică și sociologie prin intermediul literaturii, vorbind pe șleau despre relații gay, alienarea și singurătatea care le precede și succede, insistând cu cruzime asupra zonelor problematice și dureroase din relație, analizând obsesiv diferențele de putere și statut social dintre protagoniști, alegând personaje din zone de marginalitate, excluziune sau măcar marcate de cea mai densă homofobie, exterioară sau internalizată. Consider că arta queer e politică sau nu e deloc”, explică Adrian Schiop.

La ateliere vor fi 20 de cursanți/te, iar persoanele înscrise sunt rugate să își asume participarea la toate cele 12 sesiuni, în limita circumstanțelor și evenimentelor neprevăzute. În același timp, fiecare sesiune a atelierului prezintă un modul complet, care face parte dintr-un plan, dar are coerență în mod invididual.

Persoanele înscrise la curs își dau consimțământul pentru ca sesiunile să fie înregistrate, în scopuri de arhivare ale acestora. De asemenea, la cursuri ar putea asista membri ai presei.

Secțiunea de literatură a proiectului Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer [?] va continua în vară cu ateliere de traduceri queer coordonate de traducătoarea Laura Sandu și profesoara Ruxandra Vișan, precum și dezbateri, o seară de open mic în aer liber, evenimente de networking între autori și editori, toate cu tematică queer.

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] este un proiect realizat de Asociația MozaiQ în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Național de Artă Contemporană, Centrul de Teatru Educațional Replika și artista Kjertsi Vetterstad (Norvegia).

 

 

Proiectul se desfășoară în perioada martie 2020 – martie 2022. Bugetul total al proiectului este 1.057.556 lei, din care valoarea sprijinului financiar nerambursabil este 951.800 lei.

 

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

 

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice.

Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă.

În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru

perioada de finanțare 2014-2021.

Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

 

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural.

Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.

18
/04
/22

Cele mai bune materiale jurnalistice ale anului vor fi premiate în cadrul galei #Superscrieri11 care va avea loc pe 16 mai 2022. Superscrieri este o inițiativă independentă a Fundației Friends For Friends (FFFF.ro ), realizată împreună cu oameni și companii care vor să susțină responsabilitatea în documentarea și transmiterea realității.

18
/04
/22

București, 15 aprilie 2022 – Editura Corint vă invită la dezbaterea pe marginea cărții Capcana lui Tucidide. Mai pot evita Statele Unite și China războiul? de Graham Allison, volum de referință în domeniul relațiilor internaționale, publicat în imprintul Corint Istorie. Evenimentul are loc luni, 18 aprilie, ora 19.00, la librăria Humanitas Cișmigiu.

17
/04
/22

După succesul internațional al romanelor „Tatuatorul de la Auschwitz”, vândut în peste 7 milioane de exemplare, și „Călătoria Cilkăi”, Heather Morris a primit invitația să meargă în Israel pentru a descoperi istoria a trei surori, supraviețuitoare ale lagărului Auschwitz-Birkenau.

13
/04
/22

Nominalizat la prestigiosul Man Booker Prize, „Lumea în flăcări” de  Siri Hustvedt, recent apărut la Editura Polirom, este un roman magistral pe tema percepţiei, prejudecăţilor, dorinţei şi luptei unei femei pentru afirmarea în conştiinţa publică.