„Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer”, poezie și performance
https://www.ziarulmetropolis.ro/triumf-amiria-muzeul-culturii-queer-poezie-si-performance/

„Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer [?]” organizează două ateliere de spoken word, cu componente de poezie şi performance.

Un articol de Liliana Matei|26 mai 2021

„Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer [?]” își propune să descopere noi talente din zona de spoken word în cadrul secțiunii de arte performative a proiectului și organizează în acest sens două ateliere intensive, pentru a descoperi voci poetice queer și a le ajuta să se dezvolte. Fiecare dintre cele două ateliere va avea câte 15 participanți și câte două componente: una de poezie queer și cealaltă de performance, desfășurate concentrat pe o perioadă de șase zile, la finalul cărora participanții vor susține o seară de performance în care vor arăta rezultatul muncii lor din timpul atelierelor. Sesiunile offline vor avea loc la Centrul de Teatru Educațional Replika. Deadline-ul pentru aplicații la ambele ateliere este 2 iunie.

Primul atelier are loc în perioada 7-12 iunie și va avea două etape. Mai întâi, pe 7,8 și 9 iunie, câte patru ore pe zi, artista Carolina Vozian va lucra cu cei 15 participanți pe partea de poezie queer și împreună vor crea texte queer care să-i reprezinte pe fiecare. În a doua etapă, pe 10, 11 și 12 iunie, cursanții vor lucra cu Maria Sgârcitu, muziciană și performer, și cu Paula Dunker, activist/ă al corpului queer, pe partea de performance a textelor. Iar pe 13 iunie va avea loc seara de performance.

Acest atelier se desfășoară exclusiv offline, este gratuit și deschis tuturor celor care pot să petreacă o săptămână în București.

Pentru înscrierea la primul atelier, doritorii sunt rugați să trimită un mail pe adresa [email protected] la care să atașeze un text deja scris (poezie, proză, o combinație dintre cele două sau altceva) și să răspundă la întrebarea: „Ce înseamnă pentru tine poezia queer?” sau să vorbească despre poetele/poeții care îi inspiră.

Cel de-al doilea atelier are loc în perioada 14-19 iunie și are, de asemenea, două etape. În perioada 14-16 iunie, cei 15 participanți vor concepe poeme queer sub îndrumarea poetei Medeei Iancu, pe Zoom. Iar pe 17, 18 și 19 iunie, aceiași cursanți vor lucra pe partea de performance cu Mihaela Drăgan, artistă multidisciplinară, urmând să arate ce au învățat cu un performance în seara de 19 iunie.

Pentru a se înscrie la acest atelier, doritoarele și doritorii trebuie să trimită un text (poem, eseu liric sau personal, texte feministe despre identitate și diferență), dar și un text de 300 de cuvinte despre cum arată viziunea lor despre viitor, pe adresa [email protected]. Atelierul este deschis tuturor persoanelor care pot petrece trei zile în București.

Persoanele care doresc să se înscrie sunt rugate să menționeze pe care dintre cele două ateliere le preferă.

Secțiunea de arte performative a „Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer [?]” este coordonată de Ioana Gonțea și continuă în toamnă cu un festival de teatru queer. „Atelierele pot constitui o oportunitate interesantă pentru participanți, fie că sunt artiști la început de drum, fie că s-au afirmat deja pe scena locală. Participarea la ateliere contribue la dezvoltarea și la însușirea unor noi practici artistice care se pot declina ulterior în munca lor, ca metode de lucru sau ca forme de spectacol”, spune Gonțea.

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] este un proiect realizat de Asociația MozaiQ în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Național de Artă Contemporană, Centrul de Teatru Educațional Replika și artista Kjertsi Vetterstad (Norvegia).

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.