Trofeul Anim’est 2016 merge în Rusia
https://www.ziarulmetropolis.ro/trofeul-animest-2016-merge-in-rusia/

Before Love, scurtmetrajului rusesc al regizorului Igor Kovalyov, a primit Trofeul Anim’est la cea de-a 11-a ediţie a Festivalului de Film de Animaţie Anim’est (7 şi 16 octombrie). Before Love – un film despre singurătate, neînţelegere şi dezacorduri – a fost premiat pentru ”povestea captivantă, imaginea spectaculoasă şi concepţia grafică aparte”.

Un articol de Petre Ivan|17 octombrie 2016

Scurtmetrajul câștigător Anim’est 2016 la va intra pe lista celor care concurează la Cartoon d’Or, premiul pan-european pentru cel mai bun film scurt animat al anului.

Cele mai recente producţii de pe cinci continente, filme premiate la festivaluri de renume, premiere naţionale şi mondiale, au făcut parte din programul ediției Anim’est de anul acesta, în competiţia de scurtmetraj internațional fiind înscrise 39 de filme produse în 28 de ţări.

Premiul pentru Cel mai bun film de scurtmetraj, oferit de ShortsTV™, a fost adjudecat de Happy End (Cehia, r. Jan Saska), pentru ”povestea excelentă, pentru priza la public și pentru maniera inedită în care provoacă convențiile cinematografice.”

Premiul „Viorica Bucur” pentru Cel mai bun film studenţesc, oferit de Make a Point, i-a revenit scurtmetrajului Crabe Phare (Franța, r. Gaëtan Borde, Benjamin Lebourgeois, Claire Vandermeersh, Alexandre Veaux, Mengjing Yang), pentru ”calitatea concepției grafice, execuția tehnică excelentă, povestea atrăgătoare și animația pe măsură.”

Două mențiuni speciale pentru film studențesc au fost acordate scurtmetrajelor The More I Know (Cehia, r. Marek Naprstek), pentru ”pentru originalitatea concepției grafice, pentru narațiunea ambițioasă și pentru utilizarea inteligentă a imaginilor vii ce spun o poveste despre provocările adolescenței”, și White Silence  (Coreea de Sud, r. Hyomi Kim), pentru ”povestea fascinantă construită simplu și eficient în jurul unei dorințe comune Anim’estnouă, tuturor, aceea de a fi iubiți.”

Premiul pentru Cel mai bun film de lungmetraj, oferit de Pizza Hut, a fost acordat animației franceze The Girl without Hands (r. Sébastien Laudenbach Voyage), de către juriul din care au făcut parte Anthony Farquhar Smith, animatorul principal al unor lungmetraje de animație celebre, precum Mireasa moartă sau Fantastic Mr. Fox, Carolina López Caballero, directorul festivalului Animac Lleida (Catalonia) și Martin Vandas, directorul companiei de producţie Maur Film Ltd.

Filmul a fost recompensat pentru ”stilul inventiv și fluid, pentru scenele foarte poetice intercalate în povestire și pentru maniera în care animația reușește să captiveze audiența și să îi pună la încercare imaginația.”

Animatorul român Paul Mureșan a câștigă pentru a doua oară premiul pentru Cel mai bun film românesc, oferit de Institutul Cultural Român, cu scurtmetrajul Mom, Dad, I have to tell you something – ”pentru maniera curajoasă de abordare a unei chestiuni atât de personale, pentru stilul vizual puternic și pentru îndrăzneala de a admite că ești un…vârcolac”.

O mențiune specială a fost acordată scurtmetrajului românesc Skateboarding is not a Crime – în regia lui Cristian Radu, pentru ”stilul liber al animației și pentru poveste”.

În secțiunea Music Video, jurizată de Alexandru Ciubotariu, cunoscut sub pseudonimul de Pisica Pătrată, autorul primului album de street-art din România, Andrei Robin Proca, frontman vocal, chitarist și compozitor al formației Robin and the Backstabbers, și Ciprian Muntele, vocea matinalului de la Radio TANĂNANA, au fost premiate două videoclipuri: “O” FRNK (S.U.A. /Coreea de Sud, r. Erick Oh), ”pentru animaţia impecabilă și pentru originalitatea conceptuală şi vizuală”, și “Witch Doctor” De Staat (Olanda, r. Studio Smack, Floris Kaayk), pentru ”forţa brută, atât vizuală cât şi conceptuală, pentru calităţile tehnice uluitoare şi pentru că e rock’n’roll.”

Anim’estPremiul Publicului, oferit de Institutul Cultural Român, fost acordat scurtmetrajului A Town Called Panic: Back to School, în regia lui Stéphane Aubier și Vincent Patar, realizatorii “Ernest & Clestine”, lungmetrajul nominalizat la Oscar în 2014.

Un juriu format din copii (Leo Lupașcu, Irina Panaitescu și Antonia Panaitescu) a ales câștigătorul secțiunii Minimest: e vorba despre Stick Man, scurtmetrajul în regia lui Jeroen Jaspaert și Daniel Snaddon, despre povestea unui tată fantastic de optimist, care pornește într-o călătorie plină de peripeţii ca să ajungă acasă de Crăciun.

În încheierea festivalului a fost anunțat și câștigătorul Project Worksheep, concursul de proiecte de scurtmetraj de animație ce a ajuns la a patra ediție în 2016.

Juriul format din Anthony Farquhar-Smith, animator, Martin Vandas, producător, Jean-Christophe Soulageon, producător, Dan Panaitescu, animator, și Vlad Ilicevici, directorul executiv Anim’est, a ales să îi acorde premiul de de 1000 $ oferit de HBO România, Agatei Tabacu, ”pentru claritatea prezentării, pentru calitatea concepției grafice și a păpușilor și pentru povestea simplă ce naște multiple interpretări”.

Cea de-a unsprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est a avut loc în perioada 7-16 octombrie 2016 la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Institutul Cervantes, Centrul CINETic, DESCHIS Gastrobar, Club Fabrica și Club Control.

Foto: Trofeul Anim’est 2016  – www. animest.ro

05
/12
/14

Din 5 decembrie, pe marile ecrane, iubitorii filmului au parte de Judecătorul, o peliculă în care pot fi admiraţi nominalizatul la Oscar, Robert Downey Jr. şi laureatul Premiului Oscar, Robert Duvall. Aceasta este prima colaborare a celor două staruri de la Hollywood.

04
/12
/14

Dacă în Love Building personajul interpretat de Dorian Boguţă traversa o depresie acută, de această dată asistăm la o transformare completă a personajului său, care îl aduce pe actor în ipostaza de veritabil Don Juan, din 26 decembrie numai pe marile ecrane, în comedia Alt Love Building.

03
/12
/14

Actorul austriac Christoph Waltz, recompensat cu două premii Oscar, a primit o stea pe Walk of Fame din Hollywood, Los Angeles, în cadrul unei ceremonii la care a participat şi Quentin Tarantino, regizorul datorită căruia artistul a devenit faimos la nivel mondial.

01
/12
/14

Televiziunea Română programează, în această seară, două filme autohtone - un prilej pentru cinefili de a revedea „la lucru” o serie de mari actori dispăruţi. Astfel, pe TVR 2, de la ora 19.00 puteţi vedea comedia Expresul de Buftea-România (1978), pentru ca două ore mai târziu, pe TVR 1, să ruleze Capcana Mercenearilor, un film regitaz de Sergiu Nicolaescu în anul 1981.

30
/11
/14

Daniela Apostol. 37 de ani. O fiică de 18 ani, Laura. Un festival de film documentar de 3 ani, Docuart Fest (primul slogan - „Cele mai frumoase povești sunt adevărate”). Și o pasiune pentru povești și tradiții care o urmărește și când merge pe stradă.

28
/11
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Puține scene de film din cinematografia română sunt mai naturaliste (fără a fi și gratuite) ca aceea din documentarul „Apa ca un bivol negru” (1970) în care, în urma inundațiilor, tinerii soldați scot din apă cadavrul gol și înțepenit al unui bărbat, probabil coleg de-al lor.

27
/11
/14

Realizatoarea Marina Constantinescu promite pentru vineri, 28 noiembrie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, o ediţie Nocturne completă: despre viaţă, oameni, filme, politică şi visuri. Cu Nae Caranfil.