Trupa lui Victor Ioan Frunză, premiată pentru două spectacole de la Teatrul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/trupa-lui-victor-ioan-frunza-premiata-pentru-doua-spectacole-de-la-teatrul-metropolis/

Spectacolele „Romeo şi Julieta” şi „A douăsprezecea noapte” puse în scenă la Teatrul Metropolis au fost premiate în cadrul Galei Premiilor „Matei Brâncoveanu”, care au ca scop să recunoască şi să răsplătească oameni de cultură tineri, pentru performanţe din anul 2015.

Un articol de Ziarul Metropolis|10 decembrie 2015

Premiile „Matei Brâncoveanu” pentru artişti tineri, acordate de Fundaţia Alexandrion, au fost decernate aseară în cadrul unei gale care s-a desfăşurat la Vox Cafe din Bucureşti. Această primă ediţie a premiilor „Matei Brâncoveanu” îşi propune să completeze premiile „Constantin Brâncoveanu” acordate seniorilor culturii, care au deja o mică tradiţie în spaţiul public românesc.

Premiile au fost acordate pentru opt domenii: literatură, arte vizuale, teatru, film, dans, muzică clasică, muzică pop/jazz și științe socio-umane.

Premiul pentru Teatru a fost câştigat de trupa de actori constituită de regizorul Victor Ioan Frunză, din care fac parte George Costin, Sorin Miron, Nicoleta Hâncu, Adrian Nicolae, Andrei Huţuleac, Alexandru Pavel. Premiul a fost oferit pentru pentru rolurile din spectacolele A douăsprezecea noapte şi Romeo şi Julieta de la Teatrul Metropolis, precum şi pentru Steaua fără nume de la Centrul Cultural European pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”.

„Este un gest generos ce poate deveni o soluție de completare a fondurilor pentru cultură într-o lume în care cultura contează tot mai puțin”, a spus regizorul Victor Ioan Frunză, prezent la Gală pentru a ridica premiul, cei şase actori aflându-se în acel moment pe altă scenă, la o reprezentație chiar cu Steaua fără nume. Dar, pentru că n-au putut fi prezenţi, au trimis un mesaj video.

Celelalte două nominalizări din secţiunea Teatru au fost:

Mariana Cămărăşan (regizoare) – pentru spectacolul N(aum), pe texte de Gellu Naum, proiect Unteatru/ Teatrul Metropolis din Bucureşti/ Fundaţia „Gellu Naum”

Andrei şi Andreea Grosu (regizori şi creatori ai Unteatru) – pentru spectacolele regizate în 2015: The Sunset Limited şi Livada de vişini, ambele la Unteatru

Premiul pentru Literatură a fost obţinut de Vasile Ernu – pentru Sectanţii (vol. 1 din Mică trilogie a marginalilor) (proză nonfictivă), publicat la Editura Polirom, 2015

Nominalizări:

Teodor Dună – pentru Obiecte umane (poezie), Editura Cartea Românească, 2015

Florin Lăzărescu – pentru Întîmplări și personaje (proză scurtă), Editura Polirom, 2015

Premiul pentru Arte vizuale a mers la Mihaela Kavdanska – pentru proiectele multimedia prezentate în expoziţii şi spectacole la Bucureşti, Cleveland, Nova Gorica/Gorizia, Linz, Stuttgart, Trastevere, Viena, toate vernisate în 2015.

Nominalizări:

Ciprian Mureşan – pentru expoziţiile personale de la Ludwig Museum din Budapesta şi Wilkinson Gallery din Londra, precum şi pentru participările la expoziţii de grup la Bucureşti, Berlin, Los Angeles, Paris, Tirana, Winterthur

Ecaterina Vrana – pentru expoziţiile personale de la Galeria aiurart, Galeria Cărtureşti Carusel şi Muzeul de Artă din Constanţa

Premiul pentru Film i-a fost decernat regizorului Tudor Giurgiu – pentru lungmetrajul de ficţiune De ce eu? (Libra Film, premieră în România: 27 februarie 2015)

Nominalizări:

Oana Giurgiu – pentru lungmetrajul de documentar Aliyah Dada (Libra Film)

Radu Jude – pentru lungmetrajul de ficţiune Aferim! (HiFilm Productions)

Premiul pentru Dans l-a primit coregraful şi dansatorul Cosmin Manolescu – pentru spectacolul independent the kite/zmeul sau ce este dansul contemporan

Nominalizări:

Andrea Gavriliu (coregrafă, actriţă şi dansatoare) – pentru 3 ore după miezul nopţii la Teatrul Tony Bulandra din Târgovişte (regia: Mihai Măniuţiu) şi Vertij la Teatrul „Aureliu Manea” din Turda (coregrafie în colaborare cu Vava Ştefănescu; regia: Mihai Măniuţiu)

Vava Ştefănescu (coregrafă şi dansatoare) – pentru UbuZdup la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj (regia: Tompa Gabor) şi Vertij la Teatrul „Aureliu Manea” din Turda (coregrafie în colaborare cu Andrea Gavriliu; regia: Mihai Măniuţiu)

Premiul pentru Muzică clasică i-a fost decenrat lui dirijorului Tiberiu Soare – pentru CD-ul realizat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio cu simfonia Manfred de Piotr Ilici Ceaikovski (Editura Casa Radio, 2015)

Nominalizări:

Mihai Măniceanu (compozitor) – pentru Reductio ad absurdum – Concertino pentru pian şi orchestră de cameră (primă audiţie absolută în cadrul Festivalului Enescu, în interpretarea ansamblului Profil, 5 septembrie 2015)

Diana Moş (violonistă) – pentru susţinerea muzicii contemporane româneşti în recitaluri solistice la Berlin şi Oldenburg (mai-iunie 2015)

Premiul pentru Muzică pop/jazz l-a primit compozitorul Andrei Tudor – pentru proiectul Fusion Concerto pentru pian şi orchestră, precum şi pentru CD-ul Guardian Angel al Angelei Gheorghiu şi pentru piesa A million stars cu care a concurat Luminiţa Anghel la Eurovision 2015

Nominalizări:

Cătălin Creţu (compozitor) – pentru volumul De la sunetul sinus la anatomia umbrei. Perspective tehnologice în muzica nouă (Editura Vellant, 2015) şi pentru proiectele de muzică electronică derulate în anul 2015

Jazzapella, grup vocal relansat în formula Zoltán András, Ana Băncescu, Elena Moroşanu, Ana-Cristina Leonte, Bogdan Tudor, Mihail Grigore – pentru concertele şi înregistrările din anul 2015

Premiul pentru Ştiinţe socio-umane a fost obţinut de Marius Diaconescu (conf. dr. la Universitatea din Bucureşti) – pentru proiectul Digitizarea documentelor medievale din Arhivele Naţionale ale României coordonat la Universitatea din Bucureşti, în parteneriat cu Arhivele Naţionale ale României, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi Arhivele Naţionale ale Norvegiei (proiect 2015-2016)

Nominalizări:

Alexander Baumgarten (conf. dr. la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca) – pentru proiectul colecţiei „Biblioteca medievală” iniţiat şi coordonat la Editura Polirom (27 de volume cu începere din 2003; apariţii 2015: Christine de Pizan, Cartea cetăţii doamnelor şi Raimundus Lullus, Ars brevis)

Victoria Stoiciu (Fundaţia Friedrich Ebert, Bucureşti) – pentru proiectul Monitorul social de investigare a realităţilor sociale româneşti (proiect lansat în iunie 2015)

Juriul a fost prezidat de profesorul și publicistul Ion Bogdan Lefter, care a fost și amfitrionul evenimentului. Ceilalţi membri ai juriului au fost criticul de teatru Monica Andronescu, Irina Cios, director al Administrației Fondului Cultural Național, Dan Dediu, compozitor, rectorul Universităţii de Muzică din Capitală, și profesorul universitar Bogdan Murgescu.

Foto: cotidianul.ro

10
/07
/20

Sinteză a Galei HOP 2019, documentarul realizat de Sever Andrei Bârzan surprinde atmosfera creată în jurul conceptului de „actor în stare de dans” propus de Gigi Căciuleanu participanților la a 22-a ediție.

10
/07
/20

Joi, 16 iulie, de la ora 21.00, în grădina Rezidenței BRD Scena9 (Str. I.L. Caragiale 32), va fi proiectat filmul artistic senegalez „Black Girl”, regizat și scris de Ousmane Sembène, în cadrul programului de proiecții de film în aer liber CINEVARA.

09
/07
/20

Sibiu Fringe Festival a ajuns la a 15-a edițíe și va avea loc în acest an între 10 -19 iulie. Va fi o ediție specială cu un format special, cu spectacole ce se vor desfășura exclusiv outdoor.

09
/07
/20

Théâtre de la Ville din Paris și Insula 42 continuă programul „Consultații poetice”/ „Les consultations poétiques”, desfășurat concomitent în mai multe spații europene, prin telefon. Artiștii intră în dialog cu spectatorii, iar conversația se încheie cu recitarea unei poezii.

09
/07
/20

Într-o perioadă extrem de dificilă prin care trece lumea artistică, Teatrul Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti anunţă prima premieră în plină perioadă de pandemie: „Jurnal de România. 1989”. Spectacolul conceput și regizat de Carmen Lidia Vidu va avea primele trei reprezentații în 24, 25 și 26 iulie 2020, de la ora 21.30.

08
/07
/20

Opera Națională Română din Cluj-Napoca anunță primele proiecte prezentate în cadrul SAMER – Stagiunea Artistică Muzicală Estivală a României, ce își așteaptă spectatorii la evenimente live în aer liber, pe parcursul întregii veri. Spectacolul de lansare va avea loc vineri, 10 iulie 2020.

08
/07
/20

Proiectul „Comedia acasă la...” continuă cu invitația actorului Dragoș Huluba de a păși pragul casei scriitorului Tudor Arghezi și a soției acestuia, Paraschiva. Gazdă i-a fost Marieta Mihăiță, muzeograf al casei memoriale „Mărțișor”.

07
/07
/20

PREVIEW Două cinecluburi în aer liber - F-SIDES şi CINEVARA - le oferă cinefililor din Bucureşti şansa să vadă filme realizate de femei şi filme din patrimoniul cinematografiei.

Pagina 1 din 89712345...102030...Ultima »